dakisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hai hai,

Ik ben van plan om deze zomer mijn dak te isoleren. Ik woon in een woning van de jaren 50 zonder onderdak. Mijn zolder is droog, en ik heb niet de indruk dat ik last heb van wormen of ander ongedierte op zolder. Hieronder de methode van werken die ik MOMENTEEL in mijn hoofd heb. Kan iemand mij zeggen of dit de juiste methode is, en waar deze eventueel kan verbeterd worden:

Tegen mijn "keepers" van slechts 7 cm zal ik een onderdakfolie schieten van het merk Dörken (DELTA-FOL SPF). Ik zal dit doen met nietjes op tengellatten (of "stoflatten") die de onderdakfolie zo bevestigen tegen de keepers. De naden van de onderdakfolie zal ik afplakken met speciale tape. Tegen deze onderdakfolie zal ik nadien isolatie op rol bevestigen. Mijn probleem hier is wel dat mijn keepers slechts 7 cm dik zijn, en ik dus slechts vrij dun isolatiemateriaal op rol kan gebruiken. Nadien zou ik dan nog isolatieplaten (laten) bevestigen van een nog nader te bepalen dikte. Ik vrees een klein beetje dat ik niet volledig in aanmerking kan komen voor isolatiepremies omdat de dikte van mijn isolatie in 2 dunnere lagen zal laten gebeuren, in plaats van één dikke laag die de norm is om in aanmerking te komen voor premies.

In bijlage stuur ik u wat informatie mee over de onderdakfolie die ik reeds heb gekocht.

Is dit de juiste te volgen weg?
Is de onderdakfolie het juiste materiaal om mee te beginnen?
Welke type isolatie op rol gebruik ik het beste?
Welke type isolatieplaten gebruik ik nadien het beste om de boel af te werken?
Kom ik nog in aanmerking voor premies?
Met welke aspecten dien ik nog rekening te houden?

Alvast bedankt voor uw raad!

Met vriendelijke groeten,
Koen Becarren

Reacties

Beste Koen,

Je kan niet zondermeer tegen de onderkant van de kepers een onderdakfolie tegenaan zetten. Mocht er ooit een lek ontstaan (bijvoorbeeld een kapotte dakpan) dan zal het water via de onderdakfolie hetzij op de vloer komen of in de spouw lopen. Tijdens de bouw van ons dak is dit dus ook gebeurd waardoor de binnenmuur nat is geworden, anderzijds ook het water via de spouw tot zelfs de benedenverdieping terecht komt. Er ontstond bij ons een muffe lucht die na continue veelvuldig ventileren nu na 3 weken wat minder wordt. Eigenlijk zou je een soort gootje op je verdiepingsvloer moeten creeeren waar je het evt. water kan afvoeren. Maar dat is technisch vrij ingewikkeld en zal ook voor diverse uitsparingen in vloer en geven zorgen wat ongewenst is.
Als je de onderdakfolie plaatst zul je dus vaak je dak moeten gaan controleren om er zeker van te zijn dat er geen lekken ontstaan (aan de binnenkant kan je het niet echt meer waarnemen ivm de isolatie.

Wat betreft de premie. Volgens mij kan je die gewoon aanvragen. Omdat je namelijk een dubbele laag aanbrengt en daarmee ook aan de isolatieeisen gaat voldoen.

Vorige week heeft iemand nog een item besteed aan het isoleren van de zolder waar geen onderdak aanwezig is. Bekijk die topic eens.

H