Dakisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben van plan mijn nieuwbouw woning te gaan isoleren. Maar de spanten zijn maar 16 cm dik. Hoe kan dan het makkelijk 20 cm isoleren. Was van plan om Rockwool rockflex te gebruiken met appart dampscherm. Kan ik gewoon 20 cm nemen en daarover dan het dampscherm. Dan zijn er op de plaatsen van de spanten wel een opening waar geen isolatie is.

Reacties

Yves,
Je kan haaks op de spanten ook een balkje slagen. Blijft de rotswol goed hangen. Tussen deze balkjes kan je dan nogmaals dunner isoleren en dampdicht afwerken.
Hebben hier hetzelfde principe toegepast. Geïsoleerd met 24cm glaswol en dan haaks erop 5 cm EPS. Voordeel is dat EPS blijkbaar beter warmte kan opslaan (staat hier ergens anders in een staart); geeft een koeler effect in de zomer. Was bij ons niet de bedoeling maar mijn broer had nog een pak EPS over, dus was dit voor ons een goedkope oplossing.

En is ook zeer effectief gebleken deze zomer.

Succes ermee.
Siegfried

Inderdaad: een dubbele isolatie (haaks op vorige) is een goede methode: je rotswol tussen de balken en daaronder nog eens harde isolatie (EPS, XPS of zo). XPS heeft bv het voordeel dat de isolatiekwaliteiten niet verminderen bij waterinsijpeling (dikte blijft behouden).

Neem voor uw tweede isolatie een minimumdikte van 10 cm. Ik heb een tweede laag (horizontaal) van 6 cmaangebracht met rotswol en deze valt er tijdens het plaatsen constant uit waardoor je veel tijd verliest. Een dunne laag zit pas vast wanneer ze geklemd zit met latjes od dergelijke.