dakgoot en buren | Ecobouwers.be

U bent hier

dakgoot en buren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van luc6580
23/11/2014 - 10:56

Wij en onze buren hebben een halfopen bebouwing. Deze hadden elk afzonderlijk een dakgoot en waar de dakgoten tegen elkaar aan zaten had elke dakgoot zijn eigen eindstuk (in zink).

Nu was het eindstuk van onze buren reeds geruime tijd losgekomen zodat er water op de scheiding uit hun dakgoot liep, water dat ook naar ons toe sijpelde en de afwerking aan de onderkant van onze dakgoot bevuilde en maar bleef lekken na iedere regenbui.

Nu is een dakwerker gekomen en heeft onze 2 dakgoten (zonder mij toestemming te vragen) met een tussenstuk aan elkaar gekoppeld, zodat we nu met een soort gemeenschappelijke dakgoot zitten.De dakwerker heeft mijn buurman wijsgemaakt dat dit de beste oplossing was.

Mag dit zomaar? Het probleem lag bij de dakgoot van de buren en niet bij ons; ik meen dat men niet zomaar aan onze dakgoot iets mocht veranderen.
Nu vraagt de buur ook nog of ik de helft van de kosten voor de verbinding wil betalen.

Ik ben natuurlijk blij dat het lekken gestopt is, maar ik denk dat dit niet volgens de regels van de kunst gebeurd is. Graag jullie mening.

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Brecht Schatteman
23/11/2014 - 12:51

Volgens mij mag dit niet. Het is zoals het renoveren/bij-isoleren van een halfopen bebouwing. Als de buur niet meedoet, zal de persoon enkel zijn eigen dak veranderen, en moet hij zelf opdraaien voor de kosten van het waterdicht maken van de dakovergang (wat duur uitkomt als er bijvoorbeeld 10 cm meer isolatie is en het dak dus 10 cm meer uitsteekt). Maar anderzijds lijkt het me wel de beste oplossing dat de dakgoot werd doorgetrokken... Natuurlijk als u uw regenwater opvangt kan dit nadelig zijn dat de dakgoot is doorgetrokken... U zou het best eens gaan luisteren bij de stedenbouwkundige dienst... Want voor het zelfde geld is het verplicht om een doorlopende dakgoot te plaatsen bij renovaties of dergelijke...

afbeelding van charel
23/11/2014 - 15:24

Beste,

Het kan natuurlijk zijn dat de werken volgens de regels der kunst uitgevoerd zijn maar die dakwerker had niets te maken in jouw goot, laat staan dat hij daar ongevraagd aanpassingen had mogen doen.

Het kan zijn dat zowel het eindstuk van uw buur als dat van jou aan vervanging of herstelling toe was, het kan ook dat het gezamenlijk overlappend stukje de oorzaak van het lek was. Maar dan nog had de herstelling of aanpassing in overleg met jou moeten gebeuren.

Ik zou de buurman vragen om zijn dakwerker ter verantwoording te roepen. Om hem te vragen dat hij de oorspronkelijke toestand moet herstellen, twee aparte goten voor twee eigendommen. Tenzij je vind dat de werken volgens de regels van goed vakmanschap zijn gebeurd en dat je geen nadeel ziet in een voortaan doorlopende goot (dat is geen uitzondering).

PS: Verdomme zeg! Ik heb deze tekst drie maal moeten typen voor hij aanvaard werd. Er moest plots weer een kaptcha ingevuld worden. Als je daar geen erg in hebt dan is je tekst zonder enige verwittiging verdwenen ondertussen. Benieuwd wanneer het forum eens wat gebruiksvriendelijker en gemakkelijker volgbaar wordt gemaakt.

Als in een topic met bijvoorbeeld een tiental pagina's iemand een commentaar geeft op een reactie in pagina 2 bijvoorbeeld, en je bent benieuwd naar die reactie dan is het bijna onbegonnen werk om dat op te zoeken.

Ook voor latere lezers van het topic is het zeer verwarrend dat de discussies zomaar over de paginas heen en weer springen. Dat recente reacties gevolgd worden door oudere reactie's. Oude en recente reactie's staan kris kras door elkaar.

Het is een oud zeer en al ten overvloede beklaagd, toch blijft men blijkbaar stoicijns doof hiervoor.

Of is dat nu echt zo moeilijk om die dingen te verbeteren?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.