dakbedekking vervangen met cellulose onder | Ecobouwers.be

U bent hier

dakbedekking vervangen met cellulose onder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van crazyheinz
24/10/2012 - 15:11

Deze week wordt er cellulose onder onze plat zinken dak geblazen. De celloluse komt tussen de draagbalken van het dak. Ik ben echter van plan om volgend jaar de dakbedekking te vervangen met epdm omdat de zink toch al redelijk versleten is.
Ik zou de zink van het dak halen en dan de epdm leggen. Gaat dit volgens jullie geen problemen geven met de luchtdichtheid van de isolatie omdat de dakbedekking er een dag af zal zijn?
Volgens de persoon die de isolatie komt plaatsen kan dit geen kwaad, maar ik had graag een second opinion

9 Reacties

Reacties

afbeelding van bertvdg
24/10/2012 - 17:21

Neen dat zal geen probleem geven.

 

Isolatie is zowieso niet luchtdicht, daarvoor dient uw luchtdichting/dampscherm en deze zit aan de binnenkant. Dus als je zorgt dat uw isolatie blijft zitten en je uw dampscherm niet beschadigd tijdens de werken kan er geen probleem zijn.

afbeelding van xg-1
25/10/2012 - 22:09

Dit is niet zo n evidente operatie, indien je je dak volledig dampdicht maakt met EPDM dan creeer je een risicovol koud dak.

De rand voorwaarden en principes van dergelijke opbouw vind je op http://www.isoproc.be/NL/pdf/principes_van_het_compact_dak.pdf

Graag even de volledige dakopbouw geven om de situatie correct te kunnen inschatten.

mvg Xavier

afbeelding van bertvdg
25/10/2012 - 23:23

@xg-1:

 

Ik denk dat dit nu ook al een delicate operatie is, er ligt nu zink op het dak. Is hetzelfde als EPDM qua koud dak denk ik?.

 

Ik ga er vanuit dat de  cellulose inblazer weet wat hij doet, de meeste hebben toch opleiding genoten bij een gerespecteerde fabrikant/verdeler. Maar het kan uiteraard geen kwaad dat hij alles even schetst...

afbeelding van crazyheinz
26/10/2012 - 11:10

De opbouw van het dak is: zink-houten onderdak-cellulose-intello+ damprem.

Zien jullie hier problemen in?

afbeelding van bertvdg
26/10/2012 - 17:54

Ik zie niet direct een probleem, op voorwaarde dat je uw luchtdichting aan de Intello zeer goed in orde is. Let wel, zo'n Intello is nu ook niet heiligmakend...

 

Krijgt het dak voldoende zon?

afbeelding van crazyheinz
27/10/2012 - 11:29

Het dak is volledig bedekt met zon. Laat ons hopen dat de luchtdichting goed zal zijn. Zijn er betaalbare blowerdoor testen? 

Moet ik die test maken als de celloluse al in de folie is geblazen, of op voorhand? 

Bedankt voor jullie reacties!

afbeelding van bertvdg
28/10/2012 - 08:20

Blowerdoortesten kosten wel altijd een 200 of 300 Euro dacht ik. Je kan ook een wincon huren wat goedkoper is maar daar kan je enkel uw huis mee in onderdrukbrengen zonder er een meeting te doen. Dit dient dus enkel om lekken op te sporen, je weet dus nog niet hoeveel uw waarde zal zijn.

 

Ik denk dat je best laat testen na het inblazen zodat je nog dingen kan opsporen die eventueel los gekomen zijn tijdens het inblazen. Je maakt ook tijdens het inblazen telkens een gat in de folie om de slang in te brengen die je achteraf terug moet afdichten met een klever. 

afbeelding van xg-1
30/10/2012 - 10:45

Het vervangen van zink door EPDM bedekking maakt van een dampopen constructie (onder het zink is er in principe een geventileerde luchtspouw) naar een volledig dampdichte constructie.

Het compacte dak is een prima oplossing indien de voorschriften nageleefd worden, De richtlijnen moeten zonder twijfel gevolgd worden, een compromis is niet mogelijk. Het jaarlijks uitdrogingspotentieel moet groter blijven dan de jaarlijkse vochtbelasting, daarvoor is een perfecte luchtdichting echt nodig, en ook directe bezonning.  (dus nadien geen pv panelen plaatsen (tenzij die geïntegreerd zijn in EPDM).

Positief is dat er houten beplanking is ipv osb, houden zo bij het plaatsen van epdm.

 

afbeelding van bertvdg
30/10/2012 - 18:05

Ik ging er altijd vanuit dat zink dampdicht was. Maar als er boven en onder natuurlijk ventilatie mogelijk is veranderd dat de zaak. De zinken daken dat ik al eens van dicht heb kunnen bekijken waren allesinds vanboven redelijk dicht te noemen dat er niet echt trek zou ontstaan...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.