CV zonder war, zonder modulerende thermostaat: was dit de beste keuze? | Ecobouwers.be

U bent hier

CV zonder war, zonder modulerende thermostaat: was dit de beste keuze?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van edwardV
10/12/2011 - 22:57

Enkele maanden geleden werd in mijn woning een nieuwe gas-condensatieketel (buderus logamax) geplaatst. Er zijn 3 kringen met (overgedimensioneerde) radiatoren. Dit werd door de installateur opgelost met 3 aparte circulatiepompen bedient door een regelunit (met iets wat op relais' lijkt) die aangestuurd wordt door 3 aan-uit thermostaten. (die 3 kringen zijn een gevolg van de historiek aan verbouwingen en min of meer vaststaand) 

Modulerende thermostaten en WAR in combinatie met het EMS regelsysteem van de buderus logamaxketel werden achterwege gelaten omdat dit zou leiden tot een onnauwkeurige regeling van de temperatuur en de twijfel of dit dan uberhaupt nog enige besparing zou opbrengen.

Of zijn die modulerende thermostaten en die war toch een gemiste kans op energiebesparing?

 

4 Reacties

Reacties

afbeelding van tumkie
11/12/2011 - 01:06

Inderdaad gemiste kans ...

EMS-systeem werkt perfect in combinatie met de pompgroepen en modules die Buderus meeleverd .

De 3 kringen kunnen perfect ingesteld worden via EMS zoals de klant het wenst ... bv 1kring volledig WAR , andere kringen op ruimtecompensatie . Keuze afhankelijk van installatie en wensen klant .

Elke kring kon worden bediend met aparte RC35 en RC20-25 (eventueel draadloos )  thermostaten zodat elke kring 100% geregeld kon worden . Was waarschijnlijk iets duurder maar zeker aan te raden ...

  

afbeelding van Hans Delannoye
11/12/2011 - 09:40

ik ben daar niet zo van overtuigd, drie pompen waar het ook met 1 kan?  je kan dat net zo goed oplossen met 1 degelijke differentiaaldrukgeregelde pomp (met A-label uiteraard) en een paar zoneventielen, daalt je stroomverbruik van je verwarming met meer dan 50%,  maar blijkbaar verkopen installateurs liever pompen dan zoneventielen, 't moet zijn dat daar goed aan verdient is ;-)

de regeling van buderus ken ik niet, maar ik zou - zeker bij een condenserende ketel -  altijd de WAR gebruiken, dit zal zeker het condenseren bevorderen.  tenzij de EMS een soort fuzzy logic gebruikt en de keteltemperatuur berekend i.f.v. de retourt°, maar dat lijkt me met meerdere kringen ook niet goed te werken.

hans d

 

afbeelding van stefan-14
11/12/2011 - 09:55

gemiste kans

 

heel simpel vorogesteld :

WAR = een sturing voor de ketel (en de volledige installatie als er maar één kring is) zo laag mogelijke aanvoer temp in functie van relavante gegevens (nodige vermogen = evenredig met buitentemp)

 

sturing van meerdere kringen : geeft WAR in principe niets mee te maken, met meerder pompen, krijgt iedere pomp zijn eigen voeler, thermostaat

 

of beter zoals Hans het voorstelt: één pomp en gemotoriseerde kranen (gestuurd door voeler) per kirng

 

 

 

 

afbeelding van tumkie
11/12/2011 - 21:10

3 pompgroepen (eventueel twee met mengkraan ) met elk een eigen afstandsbediening ( 1x RC35 en 2x RC20/25 ), evenwichtsfles verplicht met collectorvoeler in fles .

2 x MM10 module voor sturing 2 (gemengde of ongemengde) kringen ,

1x WM10 voor evenwichtflesvoeler en sturing 3de ongemengde kring .

Alle 3 de groepen kunnen WAR gestuurd worden indien gewenst . Werkt perfect ... kostprijs is wel ietsje meer!  

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.