CV omschakelen van Stookolie naar Aardgas | Ecobouwers.be

U bent hier

CV omschakelen van Stookolie naar Aardgas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

09/11/2009 - 13:30
TBJ

Vorig jaar hebben we een huis gekocht, bouwjaar 1968.
CV is op stookolie.
Brander, Ketel en Boiler zijn allen van Buderus en nog maar in 2003 vervangen.

De stookolie tank is ingegraven en al 40jaar oud. Daar wringt het schoentje.
Ik heb schrik dat die gaat lekken...en daarom overweeg ik nu om te schakelen op aardgas.

Volgens de installateur kan dit dmv aangeblazen gasbrander.
Ik heb echter geen idee of dit wel de moeite waard is. Ook de impact op ons verbruik is me volledig onduidelijk.

Bij voorbaat dank voor alle advies!

5 Reacties

Reacties

09/11/2009 - 21:19

Technisch mogelijk is één vraag,  maar of dat de beste oplossing is ?

Ben je zeker bv dat deze ombouw wel in aanmerking komt voor de federale subsidiëring ?    Dat zou ik toch zeker wel eerst navragen hoor.  

10/11/2009 - 08:59
TBJ

Peter,

Ik heb dit al nagevragen en ben zeker dat die ombouw NIET in aanmerking komt voor federale subsidies. 

Zou je dan adviseren om direct een volledig nieuwe installatie te plaatsen??

bedankt voor reactie.

 

10/11/2009 - 17:01

Persoonlijk zou ik inderdaad opteren voor een nieuwe gasketel.    Er zijn verschillende redenen voor :  zeer zeker de federale belastingvermindering van 40% van de investering meteen maximum van 2.700 euro.     Dan heb je een nieuw toestel,  volgens de laatste techniek en die is er toch de laatste jaren flink op vooruitgegaan ook.    Gas is ook flexibeler als brandstofbron,   geen miserie voor bijbestellen.  Je geeft dan ook de aanzet voor een definitieve oplossing voor die ingegraven tank,  want dat is zeker en vast miserie vroeg of laat en een lekkende tank geeft katastrofale gevolgen voor het grondwater.    Heeft die overigens een groene dop ?   Je hebt geen idee wat de sanering van vervuilde grond kost.   Dat is echt indrukwekkend,   alles afgraven,  wegvoeren,   de grond chemisch reinigen enz enz.   En je hebt daar niets in te zeggen,  de overheid neemt de regie van zulke sanering in handen,   en de partikulier eindigt met de rekening.   Je kunt enkel hopen dat je een goede brandverzekering hebt,  waar er een voldoende kapitaal is voorzien voor milieuschade.

Alleen al voor die oude tank,  zou ik aanraden om over te stappen op gas.  

Anderen zullen beter advies kunnen geven of een ombouw van een bestaande mazoutketel naar gas wel een goede (technische) keuze is.    Mij lijkt dat in elk geval iets waar ik niet graag het proefkonijn van zou zijn.    Als het niet naar behoren werkt,  wiens garantie speelt dan ?   Is dat even zuinig als een moderne ketel ?  zou me sterk lijken...

 

12/11/2009 - 14:06
TBJ

Bedankt voor advies.  In de familie hebben we een geval van lekkende stookolie-tank gehad. Inderdaad een vreselijke nachtmerrie.  Dat wil ik absoluut vermijden. 

Onze tank heeft een groene dop maar die vervalt binnekort.  Vandaar dat we asap willen omschakkelen naar gas.  Die keuze is gemaakt.  Ik hoop alleen om de vrij recente brander (bj 2003) te kunnen ombouwen en zo de kosten wat te drukken. 

Maar als ik de fiscale voordelen van een nieuwe installatie meeneem zou dat wel eens de beste/goedkoopste optie kunnen zijn.

 

10/11/2009 - 21:01

hallo

ik heb ongeveer 2.5 jaar geleden overgeschakeld op aardgas met een geblazenbrander van ELKO

het verbruik valt heel goed mee (1350 / jaar )

het verbruik van een  installatie  hangt van veel meer af dan alleen de ketel .

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.