CV houtkachel warmt boilervat niet goed op, radiatoren wel | Ecobouwers.be

U bent hier

CV houtkachel warmt boilervat niet goed op, radiatoren wel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van steven_l
24/02/2014 - 14:00

Vorige week hebben we onze inbouw CV kachel geinstalleerd (Nordica La flame termocamino WF plus). We gebruiken momenteel enkel een ACV buffer vat van (2x200l, tank in tank systeem).
extra buffer en zonnecollector volgt nadien. De kachel zelf werkt goed, de radiatoren worden goed warm als de kachel een tijdje brandt.
Echter het huidige boilervat wordt niet genoeg warm naar mijn mening.

Ik had volgende voorbeeld willen geven die ik opgemeten heb:
- Boilervat stond warm: top = 70°c, onderste = 35°c
- Kachel aangelegd om 20h00
- Aanvoer van de kachel was 70°c na een tijdje, retour 55
- Om 22h30 situatie opnieuw gekeken: het vat stond identiek op dezelfde warmte terwijl de radiatoren wel degelijk goed opwarmen
- ik zou verwachten dat het volledige boilervat op zijn minst op 55 graden zou staan, even groot als de retour.

Enkele zaken die relevant zijn
- Kachel staat op benedenverdieping 0
- Radiatoren staan op nivo 0 en nivo 1
- Boiler vat staat op nivo 2 (zolder)
- retour en Toevoer van kachel komt toe op nivo 2 en splitst daar parallel enerzijds naar boiler vat anderzijds in CV leiding en collectoren voor verwarming die vandaaar terug naar beneden lopen naar de verschillende radiatoren
- Boiler vat is 2m hoog
- De splitsing gebeurt onderaan het boilervat
- Kan het zijn dat het warme water de gemakelijkste weg kiest in de collector van de radiatoren ipv ook in het boilervat te lopen (2m hoger, ingang boiler vat)

Hebt u andere tips ?

Ik ga vanvond als eerste de temperatursensor controleren (sensor boilervat beneden)

Alvast bedankt,
Steven

2 Reacties

Reacties

afbeelding van geert devos
24/02/2014 - 16:08

mijn eerste idee zou zijn : is de circulatiepomp voorzien voor zo een opvoerhoogte ? Misschien warmen je radiatoren wel goed op en je boiler niet omdat de ene minder weerstand heeft dan de andere (serpentine in boiler).

 

Tweede idee : is de aan en afvoer naar je buffer correct aangesloten ? niets omgedraaid ?

afbeelding van steven_l
24/02/2014 - 23:06

dag Geert,

ik zeg er wel eerlijkheidshalve bij, ik heb de kachel niet zelf geinstalleerd, heb wel meegekeken met de installateur om bij te leren en  vooral volledig te snappen hoe het werkt.

circulatiepomp zou geen probleem mogen zijn, omdat de radiatoren bijvoorbeeld wel warm worden. de aanvoer van de kachel gaat eerst helemaal naar boven om daar verdeeld te worden in deel boiler en deel voor radiatoren.

aansluiting aanvoer/afvoer is correct. aanvoer kachel gaat naar bovenste uiteinde boiler.

volgens installateur is alles in orde, en hij wees me wel op 2 zaken ivm verschil tussen retour boiler en retour kachel.

1. temperatuursensor van de retour van de kachel zit na de mengklep van de retour van de kachel. die mengklep maakt dat de retour altijd minstens 50 graden is opdat de kachel neit zou afkoelen qua verbranding. dus retour kachel is eigenlijk warmer als retour boiler

2. temperatuursensor boiler onderaan zit lager als de retour van de boiler zelf. dus nog een beetje lager

deze 2 feiten maakt dat de situatie er dus adnesr uit ziet.

Echter had ik verwacht als je een tijdje doorstookt dat het boilervat niet meer gelaagd gewarmd is maar eigeniljk bijna volledig egaal.
ik zal dit verkeerd ingeschat hebben

deze avond geleerd

1. sensor onderaan ok

2. max boiler vat voor stook beurt was 65, max boiler vat na stookbeur deze avond is 71.5. dit terwijl aanvoer kachel ongeveer 74 graden is geworden. dus temp stijgt alvast in het boilervat

 

mvg,Steven

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.