CV en SWW installatie | Ecobouwers.be

U bent hier

CV en SWW installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Jef Vp
30/09/2015 - 15:37

Wat is jullie mening over de volgende opstelling voor CV en SWW?
Situatie:
Woning 180m² met isolatie K=21
Gezin van 4 personen (2 volwassenen, 2 kinderen)
Overal vloerverwarming

Momenteel denken we eraan om de volgende installatie te plaatsen:
CV-houtfornuis (rendement 84%)- nominaal vermogen 16-24kW
2 buffervaten: 1 voor SWW van 200l en 1 voor CV van 500l
Deze buffervaten worden in serie geplaatst en opgewarmd door de CV-houtkachel. Eerst wordt het buffervat voor SWW van 200l opgewarmd met spiraal en daarna wordt het buffervat voor CV opgewarmd met de restwarmte.
Voor de zomermaanden (als er niet/minder gestookt wordt) komt er een elektrische doorstromer. Dit extra elektriciteitsverbruik wordt opgevangen door een PV installatie van 5000 kWp.
Indien er mensen weet hebben van een buffervat van 200l met spiraal en dat ook elektrisch kan opgewarmd worden is dit zeker een optie i.p.v. een doorstromer. Op die manier kunnen we in de zomer het SWW produceren als de zon het meeste energie levert (en niet ’s morgens of ’s avonds als we het SWW nodig hebben maar de zon onder is).

Ons standpunt: we stoken in de winter en tussen seizoenen (ook om te koken). Dit produceert al onze warmtebehoefte vanaf half september tot half april. Om de zomerperiode te overbruggen voor SWW zochten we een zo goedkoop mogelijke optie. De opbrengst van elektriciteit is dan het hoogst en we hebben de installatie hieraan aangepast.

opmerkingen of bedenkingen bij deze opstelling zijn welkom.

14 Reacties

Reacties

afbeelding van benn
30/09/2015 - 20:19

Het vermogen van je houtfornuis is te groot en je buffervolume nogal klein. Ik schat dat je het fornuis 2 maanden kan gebruiken zonder de woning de overhitten. Houtfornuizen zijn sowieso moeilijk te verenigen met goed geïsoleerde woningen.

als je perse op hout wil stoken kies je beter voor een houtvergasser of een massakachel. Voor de laatste oplossing is mon van dit forum ervaringsdeskundige. Bij de mensen die hun huis binnenkort openstellen op de opendeur zijn er nog wel een aantal die kozen voor verwarmen op hout. 

Voor het sww in de warme maanden lijkt een zonneboiler of een warmtepompboiler mij de logische keuze.

afbeelding van Ingir
30/09/2015 - 20:45

Heb je de netvergoeding al eens uitgerekend voor je geplande PV-installatie?

afbeelding van Jef Vp
01/10/2015 - 15:09

Bedankt voor de respons.

Netvergoeding zou 328€ zijn en de PV installatie 5000€, waarom? heb je een voordeligere "groene" oplossing?

Waarom is het vermogen te groot? Als we 1 uur stoken (om te koken) wordt er maar 16kW geleverd waarvan 4kW om te koken en  12kW naar warm water. Als we met 4 personen een douche nemen hebben we al snel 7kW nodig voor SWW, dan blijft er niet veel meer over om het huis te verwarmen. (55Liter per douche, water van 10°C naar 38°C is 1,8 kw). We kunnen ook een kleiner houtfornuis kopen maar ik dacht dat we dan te veel moesten stoken per dag.

Ik twijfel inderdaad voor een groter buffervat maar de reden dat we zo een klein vat nemen is dat er 180m² vloerverwarming is. Dit zou op zich al een zeer groot bufferend vermogen moeten hebben, niet?

Je spreekt van een zonneboiler of warmtepompboiler, kan dit ook voor dit budget? Een elektrische doorstromer + PV installatie kost samen minder dan 6000€ en bovendien compenseert dit het andere elektriciteitsverbruik. 

afbeelding van benn
01/10/2015 - 20:44

4000Wh /dag lijkt mij goede inschatting + stralingswarmte van de schouw. Dat zijn 2 radiatoren die een uur lang volle bak geven. Als je dat deze week zou doen haal je misschien wel 30 graden.

Warmtepompboiler of zonneboiler zijn natuurlijk veel duurder dan een elektrische boiler.

afbeelding van geert devos
03/10/2015 - 19:36

we zijn een gelijkaardige opstelling aan het voorzien in ons (weliswaar) Passiefhuis.

Volgende bedenkingen bij jouw schema :

- waarom de kost van 2 buffervaten ? met 1 goed gelaagd vat (met bvb 2 spiralen) van voldoende volume heb je minder installatiekosten, minder stilstandverliezen, minder plaatsinname...

- heb ook schrik voor te veel instant vermogen als de houtketel op staat , vandaar dat we gekozen hebben voor een houtfornuis dat een vermogen kan geven zo klein als 7 Kw , waarbij 6 Kw naar de boiler gaat , en 1 Kw naar het koken en ruimte verwarming.

Max vermogen is 10 Kw.

- waarom geen kleine L/W warmtepomp voor je zomerverbruik : je PV kan kleiner zijn , je netvergoeding zal minder zijn , het rendement is optimaal voor driekwart van het jaar en last but not least : je kan de koele uitblaaslucht van je WP naar binnen blazen tijdens hittegolven : gratis en ecologische airco !!

afbeelding van Jef Vp
05/10/2015 - 13:12

Even wat meer details over onze situatie:

De isolatie en luchtdichtheid is goed maar de compactheid van de woning is ondermaats.

De ruimte waar het CV fornuis zou staan is 100m² en heeft een volume van 500m³. Dit komt omdat het een gerenoveerde schuur is in loft stijl. Door dit grote volume heb ik minder schrik voor oververhitting. Temeer omdat er een dampkap staat boven het fornuis dat de geproduceerde warmte deels verdeeld naar de andere ruimtes (slaapkamers & bureau). Voor noodgevallen is er 1 dakvenster boven in de nok van de loftruimte dat kan geopend worden indien er toch te veel warmte productie zou zijn.

 

Ik twijfelde, en twijfel nog steeds, om één groot buffervat te nemen. De reden waarom ik dat niet zou doen is omdat ik snel en voldoende SWW wil kunnen produceren voor als iedereen een douche achter elkaar wil nemen (4). Het is belangrijker dat er dan SWW is dan dat er warm water voor de verwarming beschikbaar is. Ik ben er niet van overtuigd dat dit mogelijk is met één groot buffervat aangezien je daar met gelaagdheid zit die grondig wordt verstoord als je veel SWW nodig hebt.

Andere redenen waarom we zo een "zwaar"  fornuis kiezen is omdat we graag en veel koken. We zouden dit dan ook als hoofdfornuis willen gebruiken (uitgezonderd in de zomer natuurlijk). Met 1kW om te koken komen we niet toe.

 

Ik heb ook zelf een warmteverliesberekening gedaan en kom op 3,8 kW bij -8°C buiten en 20°C binnen. Dit komt overeen met 91kWh / dag. Dit wil dus zeggen dat op dagen van -8°C gemiddeld over 24h dat ik 4u30 moet stoken om het huis op temperatuur te houden, Als we dan nog een douche willen nemen komt daar nog een uur bij dus in worst case scenario moeten we 5 à 5u30 stoken. Dit vind ik vrij veel dus een kleiner CV-fornuis lijkt mij uitgesloten. 

 

Ik heb mij nog niet verdiept in de kleine L/W warmtepompen. Dit is misschien wel een goed alternatief, zeker i.f.v. die extra koeling. Ik zal eens zoeken wat de initiële investering hiervan is en of dat in ons budget past.

 

Alvast bedankt voor de feedback.

afbeelding van geert devos
06/10/2015 - 19:40

toch even nog wat zeggen ivm warmteverliesberekening :

- hoeveel keer (zeker de laatste jaren) wordt het  - 8 ? Op de Hoge Venen misschien, maar hier in Vlaanderen ?

- dit zal willen zeggen dat je installatie 99% van het jaar overgedimensioneerd zal zijn .

- als je je installatie iets kleiner neemt (mijn voorbeeld is natuurlijk extreem , ik heb bvb 40 cm isolatie in dak en muren zitten), zal je dan kou hebben ?? neen, natuurlijk niet , het zal misschien op een koude dag iets langer duren om je huis volledig op te warmen...

- ik persoonlijk heb , met de klimaatverandering in het achterhoofd , met vooral natte , maar geen koude winters meer , maar vooral hittepieken in de zomer , meer schrik voor oververhitting dan te koud te hebben. Vandaar ook die keuze voor de warmtepomp, alle beetjes helpen om het huis koel te krijgen en te houden.

 

PS , ik heb een Oschner mini europa genomen , kost in ong 2000 euro.

       NIBE Fighter f130 is een ander merk van kleine L/W wamtepomp.

 

afbeelding van Ingir
06/10/2015 - 20:37

Klimaatverandering betekent niet dat er nog alleen warme winters komen. De kans op een strenge winter is niet veel kleiner dan die op een zachte winter.

 

Kijken we naar de gewogen graaddagen van afgelopen winters (Woensdrecht@18°C, normaal 2.800 ggd):

- 2006   2.732 ggd (68 warmer)

- 2007   2.598 ggd (202 warmer)

- 2008   2.839 ggd (39 kouder)

- 2009   2.878 ggd (78 kouder)

- 2010   3.343 ggd (543 kouder)

- 2011   2.504 ggd (296 warmer)

- 2012   2.909 ggd (109 kouder)

- 2013   3.104 ggd (304 kouder)

- 2014   2.401 ggd (399 warmer)

Het valt dus wel mee met de zachte winters...

afbeelding van robin demey
07/10/2015 - 00:45

Nooit 2 (zo'n kleine) buffervaten gebruiken. 1 grotere is veel efficiënter. En je kan even snel sww maken hoor.

5u stoken op de koudste dagen vind jij veel? Die dagen komen zelden voor. Met zo'n zware installatie heb je snel veel te warm. Vooral als je veel en lang kookt. Dan zou ik zeker voor een lichter model gaan.

Wij koken elektrisch. Maar als ik hier 5 liter soep maak en een ovenschotel, dan voel je dat serieus hoor.

afbeelding van Jef Vp
07/10/2015 - 10:10

Bedankt voor de waardevolle opmerkingen.

Als ik één groot buffervat neem, welk type zou dan het beste zijn in mijn situatie (mogelijkheid om 4 douches achter elkaar te nemen, dus voldoende SWW voorraad)? Vat in vat waardoor er voldoende SWW direct beschikbaar is, of toch met het spiraal en doorstroomprincipe? 

 

Die kleine L/W warmtepomp lijkt inderdaad wel interessant, zeker aangezien de COP hooger is vanaf 15°C, net dan zou ik het zeker nodig hebben. Is het mogelijk/interessant om de luchtuitlaat van deze warmtepomp te verbinden met het ventilatiesysteem om gekoelde lucht te verspreiden in de zomer? Dit zou het zeer interessant maken.

 

Het overgedimensioneerd fornuis vind ik toch nog steeds geen slecht idee. De kost voor de overdimensionering is nihil, het rendement blijft gelijk en je kan toch zelf beslissen of je lang of kort stookt en of je intensief of zacht stookt. Je kan je warmteproductie dus zelf laag houden. Maar als je kachel niet zwaar genoeg is zal je nooit meer kunnen stoken dan de stookruimte en warmtewisselaar aankan. Dus zachter kan, harder niet. Met dit in het achterhoofd zal een klein houtfornuis toch altijd beperkter zijn in mogelijkheden? Of zie ik dit te sympel?

afbeelding van geert devos
07/10/2015 - 11:55

- voor de ventilatie : ik heb de warmtepomp voorzien met 2 driewegkleppen (ik ben meer voor manueel , maar dit is perfect te automatiseren) , waardoor ik volgende scenarios kan regelen : aanzuig buiten/ uitblaas buiten, aanzuig buiten/ uitblaas binnen, aanzuig binnen/ uitblaas buiten, aanzuig binnen/uitblaas binnen.

ik denk voor het tussenseizoen optie 1 te doen, en voor putje zomer , met risico op oververhitting , optie 4, dan heb je het sterkste afkoelend effect : de caloriën worden van binnen genomen en in het buffervat gestopt , de afgekoelde lucht wordt terug in huis geblazen via het buizensysteem van de balansventilatie. Ik ben ook van plan om er een soort wisselschakelaar tussen te steken, zodat als we aan het intensief ventileren zijn met we WP, de balansventilatie even uit gaat. Moeten niet alletwee werken.

 

- ik heb een daikin/rotex hybridcube  500 liter met 3  spiralen : 1 voor laden via de  WP en afname voor enkele kleine radiatoren in badkamer (enkel te gebruiken in de winter , als de WP niet werkt) , 1 voor het laden via  houtfornuis en 1 voor afname san WW. Vat zelf is drukloos en bevat enkel "dood" water voor warmteopslag.

 

- voor het houtfornuis hebben we een Lohberger ac 105 , max vermogen 14 KW , te verkleinen naar 7 KW min.

ze hebben ook grotere vermogens.

 

als je alles eens wil zien, we stellen open bij de openhuizendagen ("passiefhuis Munte"). Maar je bent altijd welkom als je eens een afspraak maakt als ik eens op de werf ben (0494/13 99 60)

afbeelding van robin demey
07/10/2015 - 12:03

Als je laag genoeg kan moduleren is het goed. Je moet wel maken dat je die warmte kan bufferen, zodat je met bv 1u stoken, meerdere uren kan verwarmen. Anders zal je teveel temperatuurschommelingen hebben.

afbeelding van stefan-14
07/10/2015 - 16:29

waarom geen warmtepompboiler nemen en de haard eraan koppelen, er bestaan verschillende WPB-ers met een extra spiraal, normaal voor zonnepaneel maar kan jij voor haard gebruiken

en dan in de zomer max rendement van boiler door hoge buitentemp en in de winter geen stroomverbruik door de haard ;-)

 

afbeelding van geert devos
07/10/2015 - 19:32

been there , done that

ik heb het hele gamma doorlopen, en warmtepompboilers waren niet geschikt voor mijn opstelling omdat :

- max volume is 300 liter , ik had meer buffering nodig

- alle WPB zijn met drukvat , het san WW wordt volledig opgewarmd in de boiler zelf , ik zocht eerder een drukloze boiler (geen beschermanode nodig) met een doorstroomsysteem (hygienischer , misschien later zou ik ooit overschakelen op volledig regenwater)

- ik wou ook (een beetje) verwarmingsondersteuning erbij, alweer WPB niet geschikt

het absurde aan het hele verhaal is dat er al zovele WPB op de markt zijn, van de "gewone" merken (junkers, vaillant,bulex...) maar dat je bijna nergens "losse" L/W warmtepompjes vindt , alhoewel het in se exact dezelfde toestellen zijn, alleen wil ik ze los , zodat ik ze aan een los buffervat kan koppelen.

Voor de merken die ik na lang zoeken toch gevonden heb, zie vorige post.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.