CV - Afstand tussen keuken en badkamer? | Ecobouwers.be

U bent hier

CV - Afstand tussen keuken en badkamer?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van kurt-10
04/09/2007 - 13:34

Op ons 1e voorontwerp voor een rijwoning is er op zolder de
verwarmingsinstallatie voorzien. De badkamer ligt op eerste verdiep er vlak
onder. De keuken ligt op het gelijkvloers, achteraan (op ongeveer 12 meter
afstand). Zal hierdoor de verwarmingsinstallatie veel meer gaan verbruiken
als we warm water gebruiken in de keuken?
We willen zo energievriendelijk als mogelijk bouwen maar eigenlijk zijn we
wel tevreden met de plaatsing van de keuken achteraan.

Zal de impact op het verbruik groot zijn?
Is een aparte kleine boiler in de keuken een oplossing ?
Ik ken niet veel van verwarming. Het belang van isolatie en ventilatie begrijp
ik. Maar waar moet ik nog op letten om de installatie van de verwarming
optimaal te doen?

Alvast bedankt,

Kurt

2 Reacties

Reacties

afbeelding van rene-11
04/09/2007 - 16:10

Beste Kurt,

Kan de ketel niet tussen de keuken en de badkamer geplaatst worden ?

Een centrale plaatsing verbeterd uw rendement en verlaagd dus uw energieverbruik. Het verschil met de plaatsing op zolder zal zo'n 4 % zijn.(verwarming en warmwater tesamen).

Een klein boilertje voor de keuken gebruikt zo'n 300 kwh op jaar basis. Op gas is dezelfde 300 kwh echter 3 keer zo goedkoop.

afbeelding van henri-6
05/09/2007 - 06:26

Beste Kurt,

Wij hebben dezelfde situatie. Onze ervaring is dat je in de keuken toch vaker warm water gebruikt. Het is dan handiger als de CV vlak bij de keuken staat. Het eerste water wat dan in die 12 meter buis zit en van boven moet komen gooi je dan in principe telkens weg (koud). Dus als CV boven staat. Heb je op een dag 5 keer warm water nodig (ook al is het maar een beetje) dan gooi je dus al veel water weg. Plus dat er ook weer voor 12 meter warm water in de leiding blijft zitten die je niet gebruikt. Dus zinloze energie verspilling.

Als je de CV beneden zet heb je dus snel warm water (vrijwel direct) in de keuken. Voor boven moet je wel langer wachten. Wij vangen het koude water op in een fles (is zeker 1-1.5 liter) en gebruiken dit bijvoorbeeld weer als koud water, drinkwater voor de hond, etc.
Als je dan in de douche of bad gaat. Ze je de warm water kraan iets eerder uit en dan blijft er geen onnodig warm water in de leidingen zitten (dus minder energiemisbruik).

Wij "leven" nu al 5 jaar met deze situatie, cv bij de keuken en heb er nooit spijt van gehad. Verder zijn een aantal radiatoren op de beneden verdieping eerder warm dan boven omdat juist de CV beneden staat.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.