contactgeluid verminderen | Ecobouwers.be

U bent hier

contactgeluid verminderen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van michele vermeire
26/08/2005 - 09:17

Hallo allemaal,

ik heb op dit forum al wat rondgelezen rond vloerisolatie. Maar toch nog niet het antwoord gevonden op ons specifiek probleem.
Op dit moment zitten we op het verdiep met een houten plankenvloer die eruit moet vanwege houtworm. We willen de ruimte tussen de balken opvullen met isolatiemateriaal en op de balken vilt op kokosstrips leggen. Tot dan geen probleem, maar als nieuwe vloerplaat willen we osb platen leggen. Nu is de vraag of we wel een stabiele vloer creëren als we die platen zwevend leggen of vastnagelen op dwarslatten op de balken, zoals ik hier al had gelezen. Het worden de tienerkamers en dus moet de vloer toch wel vrij stevig zijn, terwijl we toch ook het contactgeluid naar de living eronder willen vermijden.
Heeft iemand ervaring met deze opbouw ?

Michèle

6 Reacties

Reacties

afbeelding van peter steen
26/08/2005 - 15:29

Beste,

al meerdere malen toegepast : OSB vastnagelen op de balken, kurkplaten hierop, dan weer zwevend een OSB plaat. Als je de kurkplaten 3 cm dik neemt, kun je hierin ook nog leidingen wegwerken.

groeten,

Peter

afbeelding van Anonieme gebruiker
26/08/2005 - 15:46
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

In plaats van kurk als dempend materiaal zou ik eerder opteren voor Rockwool 501 of Isover sf 525 C. Beide zijn verkrijgbaar in diktes van 20, 25 of 30 mm. De prijs ligt rond de 5€/m2.
Met de opbouw ben ik wel akkoord: OSB --> isolatie --> OSB

afbeelding van michele vermeire
27/08/2005 - 00:52

Badankt voor het advies.
Twee maal osb platen kopen voor de ganse vloeroppervlakte van twee verdiepingen én dan nog isolatieplaten, zien we niet echt zitten; ook al omdat de vloer dan wel heel erg hoog komt. We hebben besloten om te isoleren onder de osb door middel van acoustix isolatieplaten, die we dwars over de balken leggen (tussen de balken komt minerale wol). Daarop leggen we dan zwevend de osb platen. Als we ervoor zorgen dat er van de vloer niets tegen de wanden komt, dan denk ik dat we goed zitten.

Michèle

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/05/2009 - 06:36
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Dag Michèle,

ik zit in een gelijkaardige situatie als de uwe, en denk aan dezelfde oplossing.
Ben je tevreden van het resultaat zoals jij de zaak hebt aangepakt?

Groeten

Koen De Leeuw
alohakroketa [at] yahoo [dot] co [dot] uk

afbeelding van paul-36
29/08/2005 - 18:39

Ik zoek zoals Michèle eveneens het contactgeluid op te lossen. Geen houtworm weliswaar. Wel zowat identieke vloeropbouw : balken deels verankerd in de betonnen muur, deels vastgevezen aan een balk die op zijn beurt in de betonnen muur vastgeschroefd is. Op de balk ligt een mulitplexplaat, genageld, en balaton als afwerking. Belangrijk bijkomend probleem is dat hoogte van de kamer 197cm is.
Dus OSB--> isolatie-->OSB is hier uitgesloten.

Hoe kan ik 't best geluid van rollend bureaustoel etc. verhelpen ?
Pavatexdoek op de multiplexplaat?
Is het aangeraden de multiplex te verwijderen en kokosstrips op de balk te bevestigen ?

dank reaktie

afbeelding van bernard-6
29/08/2005 - 22:37

Indien je contactgeluiden wil verminderen met een minimale vloerophoging dan zijn deze Acoustix Panterre-platen idd de beste oplossing. Dit zijn samengestelde platen met aan de onderzijde een harde isolerende plaat en aan de bovenzijde OSB. Je legt ze los zodat er geen contactgeluiden doorheen de bevestigingspunten gaan. Je moet enkel de OSB-platen in de tand en groef verbinding aan elkaar lijmen.
Zo ben je hoop en al 38 mm kwijt.
Deze platen zijn milieuvriendelijk en van Belgische makelei.
Succes!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.