Contactgeluid vermijden: panterre + mdf stroken bevestigen op plankenvloer/plafond | Ecobouwers.be

U bent hier

Contactgeluid vermijden: panterre + mdf stroken bevestigen op plankenvloer/plafond

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Lien Liekens
11/12/2013 - 13:10

Hallo,

Wij bouwen een strobalenhuis.
Alle bekabeling op de verdiepingen loopt nu gewoon over de 'plafond'planken die we op de draagbalken hebben genageld. Deze planken blijven samen met de balken onderaan zichtbaar als plafond.
Onze binnenmuren hebben we reeds gezet met zelfgedraaide kalkhennep, en nu gaan we ook de chape op de verdiepingen hiermee doen.
We hebben geopteerd voor het bevestigen van latten langs alle randen en op regelmatige afstanden evenwijdig van elkaar. Zo ontstaan er eigenlijk een reeks ondiepe bakken die we gewoon gelijk moeten aftrekken. Nadien kunnen deze latten dienen om OSB, plankenvloer, ... op vast te maken.

Deze latten bestaan uit een laagje 16mm panterre plaatstrook die onderbroken wordt waar een kabel passeert, en hierop 38mm mdf plaatstrook die kan doorlopen boven de kabels(beiden 5cm breed).
Mdf omdat we dan zeker vlak kunnen werken op een reeds vlakke (plafondplanken) ondergrond, niks krom trekt, en we dus geen gedoe hebben met het waterpas krijgen.
Ik heb nu beide lagen van de planken reeds op maat gezaagd en bovenop elkaar gelegd: perfect recht door het gewicht van de mdf op de panterre.

Vraag is nu:
Om zo weinig mogelijk contactgeluid te hebben eens de vloer afgewerkt is, hoe moeten we dan deze latten vastmaken op de plankenvloer?

- beide lagen vastplakken met Tec7 of iets dergelijks en met een bepaalde druk erop
laten drogen?
- fijn nageltje tot net in de plafondplanken
- gat boren + plug + schroefje tot net in de plafondplanken?

Geen idee hoeveel invloed zo'n nagel of schroef om de meter zou hebben op het contactgeluid.

Bedankt voor alle technische tips!

Groeten,

Lien

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Bert Verbeeck.
13/12/2013 - 12:59

Lien,

 

Toch nog wat onduidelijheden, waardoor ik geen zinnige reactie kan geven.

Met wat wordt de ruimte tussen de dubbele latten opgevuld ? Chape, Isolatie ?

Met welk doel wordt hier gevuld ? Isolatie van luchtgeluid ? Thermische isolatie ?

Draagt de afgewerkte vloer uiteindelijk alleen op de latten  of ook op de vulling er tussen ?

afbeelding van Lien Liekens
13/12/2013 - 13:15

Dag Bert,

De ruimte tussen de latten wordt opgevuld met kalkhennep. Dit om bovenop alle bekabeling terug een recht vloervlak te krijgen + geluidsisolatie naar beneden toe.

Het volledige vloervlak is dragend als de kalkhennep droog is.

De latten kunnen echter wel dienen om bv. de OSB platen die op de gebruikszolder komen (laaaaaater komt hier kurk bovenop) met een nagelpistool in te bevestigen.

Mijn vraag gaat dus vooral over de beste optie om deze latten op hun plaats te houden zoals ze nu liggen (momenteel nog zonder bevestiging).

Bedoeling is om contactgeluid te minimaliseren, daarom ligt onder elke strook mdf een strook panterre.

Denk je dat er toch weer veel stapgeluiden zullen doorgegeven worden wanneer we deze stroken om de meter bevestigen in de onderliggende planken met een nageltje of schroef?

We doen vandaag een tec7 plaktest, ik ben benieuwd...

 

Alvast bedankt voor je interesse!

 

Groeten,

 

Lien

afbeelding van Bert Verbeeck.
13/12/2013 - 14:25

Lien,

 

Eerst en vooral moet ik bekennen onvoldoende kennis te hebben van kalkhennep, vooral wat betreft de akoestische eigenschappen. Naar luchtgeluid (radio, TV, stemmen,...) lijkt het me prima. Naar contactgeluid (klopgeluiden door er met hakken op te lopen bv.) weet ik niet in hoeverre het geluid kan dempen. En of het met andere woorden rechtstreeks in contact mag staan met de plafondplanken en de vloerafwerking tegelijk, zonder klopgeluiden door te geven... Daar zal iemand anders moeten bijspringen.

Misschien kan de vloerafwerking enkel dragen van lat tot lat, zonder in contact te komen met kalkhennep. (Vakken dus niet volledig tot boven vullen)

 

Wat de latten betreft: De onderste laag Panterre vormt de dempende laag voor klopgeluiden, de bovenste laag voor bevestiging van de vloerafwerking. DE MDF-latten kunnen na bevestiging (bv. schroeven) van de OSB-plaat die er bovenop komt niet meer verschuiven. De onderste laag Panterre mijns inziens evenmin, aangezien de tussenruimte met kalkhennep gevuld wordt. Waarom moet er dan onderling verlijmd worden ?

De MDF-latten met schroeven of nagels (al is het maar af en toe en heel kort) bevestigen tot op de plafondplanken lijkt mij geheel te vermijden. Het doet de functie van de Panterre geheel teniet. Niet doen, dus ! Let er ook op dat de latten aan de randen van de kamers niet in contact komen met de aangrenzende wanden, want dan kunnen geluidstrillingen via de wanden naar onder worden doorgegeven.

 

afbeelding van Yannick Willox
13/12/2013 - 16:13

Twee bedenkingen: is die Panterre gemaakt voor die x10 belasting als je enkel strips gebruikt ? Indien niet, is het akoestisch voordeel helemaal verloren.

Ten tweede: waarom zou je bovenop die kalkhennep niet gewoon een vloer zwevend leggen ? Zonder vast te nagelen of te schroeven. Zou dat alles niet veel eenvoudiger maken ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.