condenserende stookolieketel slaat 's nachts aan | Ecobouwers.be

U bent hier

condenserende stookolieketel slaat 's nachts aan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van stijnv
16/11/2011 - 08:48

Hallo-

Wij zijn in april verhuisd. Onze verwarming werkt op mazout. Daar de ketel 30 jr oud was hebben we die vervangen door een condenserende stookolieketel (merk oertli) met ingebouwde boiler. Dit gebeurde in mei
De thermostaat staat in de week geprogrammeerd op ‘dag’ van 6.30 tot 7.30 ’s morgens en van 16.30 tot 22.00 ’s avonds. Warm water is geprogrammeerd om beschikbaar te zijn van 5u ’s morgens tot 23u ’s avonds
Onze gevraagde nacht temperatuur is 15gr, de dag temperatuur 18 of 19 (meestal 19, maar als we het niet vergeten verminderen we die voor we gaan slapen naar 18, vinden we meer dan genoeg ’s morgens als we ons klaarmaken om te gaan werken)
Toen we gisteren rond 22u in ons bed kropen was de temperatuur in de woonkamer (waar de thermostaat zich bevindt) een goeie 19 graden.Vannacht heb ik iets raar opgemerkt. Dankzij onze kleine pruts heb ik deze nacht nauwelijks een oog toegedaan. De ketel heb ik verschillende keren horen aanslaan, en de radiatoren in de woonkamer en keuken (die altijd openstaan) gaven warmte.
Gevolg is dat vannacht de temperatuur in de woonkamer nauwelijks gezakt is. Om 6u 15 deze morgen nog 17.8 graden, de radiatoren voelden wat warm aan. Bij wijze van experiment heb ik dan de dagtemperatuur op 15.5 graden gezet om 6u25 (dus 5min voor de ketel naar ‘dagritme’ overschakelt), en toch sloeg een 20 min daarna de ketel nogmaals aan
Heel bizar. Kan de vrieskou buiten daar iets mee te maken hebben. De ketel werkt met zo een buitenvoeler, maar ik dacht dat dat alleen diende om ALS warmte gevraagd wordt, te bepalen op welke temperatuur het CV water gebracht dient te worden
Ik heb ook gemerkt dat de ketel vannacht wanneer ie aansloeg wel maar opwarmde tot zo een 40 graden

Ik vind dat allemaal heel onlogisch. Waarom slaat de ketel meermaals aan ’s nachts als de thermostaat een temperatuur aan geeft in de woonruimte (18-19gr) die ruim drie graden boven de gevraagde temperatuur ligt?

3 Reacties

Reacties

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
16/11/2011 - 10:37

 

Hoe is uw huis geïsoleerd? Zakt de binnentemperatuur naar 15°C als het buiten vriest?

 

Ge hebt dus een aparte klok om de werking van de warmwaterboiler te regelen. Ik ken dat systeem niet zo goed, vroeger bestond dat bij sommige gewone ketels. 's Nachts zal de temperatuur in de boiler zakken. Dus moet de ketel om 5 u 's morgens aanslaan om het water op te warmen. Zou het zijn dat er wederzijdse beïnvloeding zijn van de twee circuits, water en radiatoren?

 

Ofwel is er een, slechte overeenkomst tussen de temperatuurmeting van de kamerthermostaat, de werkelijke temperatuur en de ingestelde temperatuur.

afbeelding van lucien-4
16/11/2011 - 10:56

niets abnormaal aan , uw vorstbeveilinging werd aangesproken, verander in de coderingen het aanspreekpunt waarop uw installatie naar nachtinstelling gaat , waarschijnlijk staat ie op 3 graden dwz dat zodra de buitentemperatuur onder de drie graden gaat uw ketel een bepaalde temperatuur zal aanhouden. In een goed geissolleerde woning kan je dat gemakkelijk veranderen naar -2 graden of lager bij mij staat dat op -6. Wel opletten dat verwarmingen die buiten die geissolleerde schil staan niet bevriezen

afbeelding van stijnv
16/11/2011 - 11:07

Bedankt Lucien. Ik weet niet hoe ik die codering kan veranderen-zal de installateur eens bellen-, maar ik weet ook niet of het een goed idee is. Huis is matig geisoleerd: 10cm glaswol in zoldervloer, 3cm PU aan de binnenmuur, gewoon dubbel glas. Vloer en zolder niet geisoleerd (dat laatste wordt preventief aangepakt, ooit maken we daar extra kamer)

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.