condensatieketels / testaankoop test | Ecobouwers.be

U bent hier

condensatieketels / testaankoop test

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van walter-5
25/12/2005 - 19:37

Hoi allemaal, las in de laatste testaankoop de testen van de condensatieketels.
Wat blijkt nu dat de merken die op deze site goed scoren, nl. ATAG, Buderus en Viessmann bij testaankoop minder goed scoren dan de andere ( zelfs de goedkopere zijn beter )

Ziehier de rangschikking van beste koop (test aankoop):

1 junkers cerasmart top 30ZWB (beste)
2 renova bulex thermomaster F 24 E (beste koop)
3 vaillant ecomax combi VHR BE 24-28C
4 Atag combi Q25C
5 buderus logamax plus GB 122-24K
6 viessmann vitodens 200 WB2A 425

Na vele topics te hebben gelezen op deze site dacht ik dat Atag en Viessmann het best waren.
Maar bij testaankoop scoren ze niet zo goed.
Wat moet ik daar van denken, doet testaankoop het dan verkeerd?
Zelfs die van vaillant doet het beter dan viessmann, kan dat moeilijk geloven.
En de condensatieketel van Viessmann zou dubbel zoveel stoom verbruiken dan sommige andere.

Leuk om hier eens reaktie op te krijgen, want ik weet nu niet meer welke condensatie ketel ik nu moet kopen!
Dacht eerst een BE van atag te kopen, maar nu weet ik het niet meer.

46 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
25/12/2005 - 20:06
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik ben ook benieuwd wat de Viessmann-pumpers nu gaan vertellen, waarschijnlijk gaan ze de bekwaamheid van Testaankoop in twijfel trekken... :-)

vr gr

Pluto

kan je het artikel inscannen en mij doormailen? wil de vergelijking wel eens zien. bedankt!

groeten,
christophe

afbeelding van testaankoop
25/12/2005 - 20:11

In bijlage het artikel in kwestie.

tja,

de tests in dat artikel zullen zeker wel correct zijn, maar ze vergeten één ding te vermelden: bij welke watertemperatuur en bij welk type verwarming is dit gedaan?
want
- hoe beter de isolatie van de woning hoe belangrijker een lage modulatie is
en
- hoe lager de watertemperatuur, hoe belangrijker dat de prestaties bij het laagste modulatiebereik zijn.

en dat zijn net 2 dingen waar totaal NIET over wordt gesproken! als we die tests opnieuw doen in een K30 met 30/40 watertemperatuur dan krijgen we zeker andere resultaten (omdat bijvoorbeeld junkers en vaillant niet sterk zijn in modulatie), maar zoals je ziet is er voor een modale woning niet zo extreem veel verschil.

en omdat het hier altijd rond viessmann draait: hier zijn wij voorstander van een APARTE boiler (ongeacht het merk!!) en dus is het minpunt van viessmann niet van toepassing op onze voorkeursopstelling.
verwarm een K30 met een 12-24kW in doorstroom of met een 1,3-13kW + kleine boiler dan zal je het verschil wel zien.

voor een gewone woning ga ik die test niet betwisten, voor een LEW vrees ik dat ik niet akkoord ga met die test.

groeten,
christophe

afbeelding van richardvand
25/12/2005 - 22:59

Tja , ik sta een beetje versteld van de uitslag.
Al hoewel, testaankoop en ook de consumentenbond komen wel vaker tot verbazende conclusie's.
Misschien komt dit ook door de manier van testen, zij doen volgens mij geen lange termijn testen.

Hoe betrouwbaar is zo'n test en hoe zwaar weegt de prijs van het toestel mee?
En 6 ketels om te vergelijken? Is dat niet wat weinig?
Hebben deze hetzelfde cw getal?

Kortom , hoe beoordeelt u de test van testaankoop.

afbeelding van Hans Delannoye
25/12/2005 - 23:11

Pluto

Het probleem is dat je de parameters niet kent waarmee zij meten. En ja, ik durf hun expertitie nin twijfel trekken. Ik lees al in het begin van het artikel: wandketels zijn eigenlijk grote boilers die aan de muur hangen??????? Dat duidt niet echt op kennis van zaken, ofwel weten zij niet wat een wandketel is, ofwel niet wat een boiler is.
Overigens, in de Stiftung Warentest kwam de Viesmann er als een der besten uit. Maar zij hebben waarschijnlijk met andere parameters getest.
Verder heb ik nogal wat vragen over hun manier van punten geven, bij rendement heeft Viessmann een goed en een zeer goed, maar krijgt als totaal hetzelfde als Atag en Buderus die elk met een matig en een goed dezelfde kwotering krijgen? Voor uitstoot krijgen Viessmann en Vaillant elk tweemaal zeer goed en eenmaal goed voor dezelfde criteria, maar het totaal is ook weer verschillend, favoritisme van Testaankoop???
De Vitodens 200 scoort niet zo goed voor z'n stroomverbruik, omdat z'n pomp niet moduleert, daarom plaats ik enkel de 300 met drukdifferentieelgeregelde en modulerende pomp, dat zou een stuk moeten schelen. Helaas geven ze geen cijfers op, dan kon ik dat beter plaatsen.
De andere argumenten zijn al door Christophe aangehaald, ik denk dat zij vooral naar warmwatercomfort hebben gekeken, dat zou het verschil met de Duitse test kunnen verklaren. Trouwens, daar scoorde de 200 ook slecht voor z'n stroomverbruik.

Hans

afbeelding van walter-5
26/12/2005 - 00:45

heeft er iemand een pdf van die duitse testen om eens te vergelijken?
Zou leuk zijn als iemand deze in dit topic zou kunnen posten!

afbeelding van marcelvm
26/12/2005 - 08:52

ik vind zes ketels ook nogal weinig,maar als men er nog meer test wil dat wel zeggen dat de grotere merken nog kunnen zakken
en als die testen niet goed zijn zullen de merken wel van zich laten horen
wat in tverleden wel veel gebeurd is maar niet gauw tot een rechtszaak komt, en is het alzo verliest testaankoop er niet veel
natuurlijk ben ik het wel eens met zaken die men hier aanhaalt

afbeelding van steven-16
26/12/2005 - 11:05

De duurzaamheid, de te verwachten levensduur, dat vind ik nog steeds één van de belangrijkste en moeilijkst in te schatten factoren.

Kan iemand daar iets zinnigs over vertellen? Graag niet vergelijken met vloerketels of boilers, we hebben het over gesloten wandcondensatietoestellen op aardgas.

Ik weet dat de warmtewisselaars een probleem kunnen stellen. Kalkaanslag dus hardheid van uw water is ook een factor (temperatuur tapwater lager instellen ??). Afstelling? Propere verbranding of anders schade aan de brander?
ELk merk heeft zo zijn eigen verkoopspraatjes omtrent levensduur. Maar ...??

Ikzelf heb enkele top2000 toestellen van Radson (= Junkers) in werking. Gaan hun 4e jaar in. Eentje heeft al eens een kapotte sensor gehad (retourwater: 75 euro) en een kapot brander'bed' (220 euro + 4 werkuren, garantie) Maar ik vermoed dat dat te maken heeft met aanzuiging van slechte lucht (er steekt vlak naast de uitmonding/aanzuigopening een 2e schouw van een ander toestel)

afbeelding van stefan-14
26/12/2005 - 13:41

niet alle toestellen zijn vergelijkbaar, de viessmann heeft geen boiler, de atag heeft een klein ingebouwd boilertje, ...

en dan schrijven ze bij V duurt het ... voor er warm water is ???

Stefan

afbeelding van Hans Delannoye
26/12/2005 - 19:02

Steven

Duurzaamheid, de te verwachten levensduur, dat is niet in te schatten, daarvoor zou je een rondvraag moeten doen. En dan zou je nog geen objectieve antwoorden krijgen.
Materiaalkeuze speelt een rol, maar ook het concept.
Hoe groter de waterinhoud, hoe beter, de gebruikte materialen moeten zuurbestendig zijn. Hoe eenvoudiger het toestel, hoe langer de te verwachten levensduur. Maar dat is dan weer in tegenspraak met de techniek van ketels. Want die wordt altijd maar complexer, grotere modulatiebereiken, automatische gasadaptatie, zelflerend of zelfregelende branders,... Dat komt allemaal het milieu ten goede, betere verbranding, zuiniger stoken, maar ook meer kans op defecten.
Vergelijk met een auto, honderd jaar geleden kreeg je een motor altijd aan de praat met een zwengel, later was het duwen geblazen, maar met de moderne motormanagement systemen kan je dat helemaal vergeten, staat ie stil, dan staat ie stil.

" Ik weet dat de warmtewisselaars een probleem kunnen stellen. Kalkaanslag dus hardheid van uw water is ook een factor (temperatuur tapwater lager instellen ??). "
Nee, meestal gaat het over de WW van de verwarming, niet warm water.

" .... Maar ik vermoed dat dat te maken heeft met aanzuiging van slechte lucht (er steekt vlak naast de uitmonding/aanzuigopening een 2e schouw van een ander toestel) "
Ik denk niet dat dat veel verschil zou uitmaken, hooguit een slechtere verbranding met CO of roetvorming.

Hans

afbeelding van luc uit gent
16/08/2006 - 14:39

BESTE MENSEN,

Momenteel is de ruwbouw van onze nieuwbouwvilla ver klaar.
De keuze van het verwarmingssysteem en warmwaterproductie hadden we laten vallen op het merk "Viesmann" waarvan "we via diverse kanalen hadden vernomen dat dit merk ergens het het van het was. Nu door bij toeval op de site van testaankoop terecht te komen merken we aan jullie reacties dat eigenlijk een heel pak andere merken stukken beter zouden zijn. Julie begrijpen wel dat ik me nu ernstig zorgen begin te maken over dit merk. We hebben gelukkig nog niets gekocht daarom roep ik jullie hulp in als kenners op dit domein. De verwarmingscapaciteit van de ketel zou volgens berekeningen van zogenaamde specialisten ergens tussen 65 a 70 kw moeten liggen. Het zou ook moeten gaan om een gascondensatieketel. De warmwaterproductievat zou een inhoud hebben van 300 liter. Kan er ons iemand te hulp snellen die ons precies kan zeggen op wat te letten in uw keuzes en aan wat een top verwarmingsketel en warmwatervat moet voldoen met inbegrip van de installatie om zeer goed te zijn qua verbruik, rendement en levensduur.We hebben al offertes gekregen waar men ons een wandketel voorstelt en andere met een vloerketel, wat is het verschil tussen deze twee ketels zeker nu we merken dat er tussen deze twee toch een aanzienlijk prijsverschil blijkt te bestaan.M.a.w. tussen de vitodens 300 en de vitocrossal 300 met matrix of katalisatorbrander beiden electronisch gestuurt door een vitotronic type 200 of 300.
Alle info is uiteraard van harte welkom waarvoor onze gemeende dank bij voorbaat,

vriendelijke groeten,

Luc en rosita uit Gent.

afbeelding van bart-108
16/08/2006 - 15:54

65à 70 kw ?!

Zou je niet eerst ramen in je huis zetten ?

afbeelding van werner van der cruyssen
16/08/2006 - 16:20

Zelfde opmerking als hierboven (voorgesteld vermogen is enorm, ofwel heb je werkelijk een kasteel te verwarmen).

Werd een echte warmteverliesBEREKENING gemaakt (document met zéér gedetailleerde info over je woning dat men je op papier kan tonen) of gaat het om nattevingerwerk?

Indien geen echte berekenig werd gemaakt: de "specialist" die met dat vermogen aankwam buitensmijten en een berekening laten doen.

Werner

afbeelding van luc uit gent
16/08/2006 - 17:05

Beste Bart,

Bedankt voor de zeer vlugge reactie.
Eigenlijk verbaast me jouw reactie niet, inderdaad een dergelijk vermogen kom je niet zoveel tegen vandaar via dit berichtje wat meer duidelijkheid.

Het betreft een villa met kantoren en private woonst met op het glvl een bebouwde oppervlakte van een 285 m² op het 1 ste verdiep eveneens 285 m² tesamen dus 570 m² ( zolder van 100 m² niet meegerekend ).de woning zal volgens de architekt een k-waarde hebben van 0.38 en zelfs met zeer goede geisoleerde ramen zouden we dat vermogen nodig hebben. Ter info; het betreft een gebouw opgetrokken in ytong stenen van 20 cm dik en afgewerkt met een gevelsteen van het type module 50.Spouwisolatie is er uiteraard niet geplaatst omdat dit overbodig is volgens "ytong" en de architekt.
Dus best bart ik hoop u met deze bijkomende info wat meer duideliJkheid te hebben gegeven en hoop alsnog wat tips enz te kunnen krijgen waarvoor mijn dank bij voorbaat.

knipoogje !!! benodigd vermogen 65 a 70 kw met geplaatste ramen en deuren en geisoleerd met delta plaat type 215 16 cm dik.

Vriendelijke groeten,

Luc en Rosita uit Gent.

afbeelding van luc uit gent
16/08/2006 - 17:17

wernerVdc

Beste Werner, bedankt eveneens voor jouw vlugge reactie.

Mijn antwoord aan bart,zoals je kan zien, liegt er niet om en geld dus ook naar jouw toe als info en mogelijks kan je er iets mee aanvangen teneinde wat meer raad te krijgen van jou want dit is in dit stadium zeker geen overbodige luxe naar ik merk.

Dank bij voorbaat voor uw reactie.

vriendelijke groeten,

Luc en Rosita uit Gent.

afbeelding van Hans Delannoye
16/08/2006 - 17:22

Luc en Rosita

Spijtig dat het gebouw niet geisoleerd wordt, onbegrijpelijk en eigenlijk schandalig. Maar zelfs dan nog zijn zulke vermogens onbegrijpelijk, daar heeft iemand grofweg met z'n klak naar gegooid. Voor mijn gebouw (5 appartementen verwarming en warm water, een goeie 350 m²) heb ik een 24 kW ketel staan, het maximum dat m'n ketel draait is een goeie 55% van dit vermogen! In een niet geisoleerd appartementsgebouw in Mechelen (behalve de ramen glas 1.1) staat sinds 5 of 6 jaar een 45 kW ketel voor zowat 400m², en daar heeft ook nog nooit iemand kou geleden.

Mijn raad:
1. isoleer eerst je gebouw behoorlijk (20cm cellenbeton kan je bezwaarlijk goed geisoleerd noemen, dat komt in het beste geval overeen met een klaasieke spouwmuur met 4 cm isolatie).
2. laat iemand die z'n job kent een calculatie maken.

Hans

afbeelding van johan-74
16/08/2006 - 21:27

Eventjes dieper op ingaan op die 'slechte' resultaten van Viesssmann.

Bij testaankoop hebben ze gewoon die ketel uit de doos genomen aangesloten en beginnen meten.
Zonder blijkbaar de bijbehorende papieren (grondig) te lezen.

1) hoog elektrisch verbruik

De interne CV pomp blijft doordraaien zelf al staat de ketel in standby of enkel warm water. Dit is de fabrieksinstelling en is bedoeld om in de winter geen vorstschade te hebben. Door het water te laten circuleren in de radiatoren en leidingen. Door de parameters F6 en F7 te wijzigen slaat de pomp WEL af en is natuurlijk het elektriciteitsverbruik heel wat lager. (Wel meer kans op bevriezing )

2) Lange wachttijd totdat je warm water hebt.

Op de regeling heb je een "comforttoets" die ervoor zorgt dat uw geisoleerde warmtewisselaar altijd op temperatuur blijft. Die opgewarmde warmtewisselaar doet dienst als een soort miniboiler van 0,5 liter. Die dus direct warm water levert en ervoor zorgt dat de ketel ondertussen kan opstarten om dan de warmwaterproductie over te nemen.

Indien de comforttoets NIET is ingeschakeld (zoals Testaankoop deed)
Dan staat de warmtewisselaar koud en moet er bij warm water aanvraag.

1) eerst de ketel koud opstarten
2) dan de warmtewisselaar opwarmen
en daardoor heb je een lange wachttijd om warm water te hebben.

Ziedaar de 2 voornaamste redenen waarom de ketel slecht scoort bij de vergelijking vantestaankoop.

Mvg Johan

afbeelding van Hans Delannoye
16/08/2006 - 21:45

Johan

Ik zal nog een duit in het zakje doen, wat er niet bij gezegd werd is dat bv een van de beste (of het beste) toestel uit de test (Renova) tot 5 keer toe in veiligheid was gegaan, maar daar zag blijkbaar niemand graten in. Wel tof als je onder de douche staat. Ook eigenaardig dat in het Duitse Stiftung Warentest de Vitodens 200 er als een van de beste uit kwam, met een minpuntje voor het electrisch verbruik dat wat hoger lag dan de "Testsieger".
Nu zou ik ook de 200 niet aanraden, maar de Vitodens 300, iets duurder, maar ook nog een stuk beter met o.a. een diffenretieeldruk geregelde en modulerende pomp.

Hans

afbeelding van digitaloverdose
16/08/2006 - 21:59

Sja, ge zit nu voor die Viessman uit te zoeken wat ze verkeerd zouden kunne gedaan hebben waardoor zijn resultaten zwakker zijn dan verwacht. Maar zou het dan ook ni zo kunnen zijn dat ook voor de andere ketels bepaalde instellingen of omstandigheden minder ideaal waren en dat ze daardoor ook ni op hun best zouden gepresteerd hebben?

afbeelding van johan-74
16/08/2006 - 22:12

@ digitaloverdose

Misschien wel maar het schijnt dat er in een later nummer van testaankoop een 'rechtzetting' is geweest.
Natuurlijk in een klein hoekje die weinigen lezen.

afbeelding van peter-97
19/01/2009 - 20:16

ik ben hier op de juiste plaats om die aan de experts te vragen. het gaat om het volgende.

ik heb hier twee offertes liggen

1. Viessmann Vitodens 222 35KW, nieuwe doorvoer 5m, vitocontrol 300, buitenvoeler (prijs = 4750 euro)
2. Buderus Logamax 162 T40S , nieuwe doorvoer 5m, digitale thermostaat, buitenvoeler (prijs = 3750 euro)

zelfs de installateur die de offerte voor Viessmann geeft zegt dat de Buderus evenwaardig is.
hij stelt zich zelf de vraag waarom het andere bedrijf zo goedkoop is.
ik heb nog niet beslist maar heb eerder de neiging voor de Buderus (prijs/kwaliteit).
is er echt zo een verschil tussen de twee ketels of is het verschil te vinden in de installatieprijs.
ik heb echter geen plaats om een vloermodel te plaatsen, ben dus wel verplicht om een muurmodel te nemen

graag had ik van u eens vernomen van de specialisten hier welke ketel ik moet nemen. Trek me even over de drempel van de twijfel en wat zou voor de viessmann zou pleiten dat de 1000 euro meer verantwoord kunnen worden.

alvast bedankt voor de reakties

afbeelding van lambert-2
02/02/2008 - 22:31

hmm, ondertussen al een oude.
Zijn er ondertussan al nieuwe testen geweest. Zit met de keuze tussen Junkers, Viesmann en buderus.

afbeelding van koen van damme
17/05/2008 - 12:13

Heeft iemand ervaring met Ferroli?
Mijn installateur raadt me een "ecoconcept 35kW" aan voor sanitair & centrale verwarming. Ik ken het merk niet en het komt ook niet voor in de test van Testaankoop.

afbeelding van jean-3
17/05/2008 - 14:42

koen
mijn pesoonlijke mening is niet nemen
denk dat je voor dezelfde prijs een vaillant kan nemen.ik zou daar meer vertrouwen op hebben..als cv istallateur heb ik al veel ferroli vervangen die nog ni zo heel oud waren

afbeelding van tim-23
19/05/2008 - 13:59
Tim

Hmm,

Ik heb zo het idee dat test aankoop toch niet van alles op de hoogte is...
Als ik in het artikel dingen lees zoals "een afvoergat voor verbrandingsgas ter hoogte van de ramen bijvoorbeeld is niet erg aangenaam" :S

NIET ERG AANGENAAM?!?!
Het is verdorie bij wet VERBODEN.

En wandtoestellen zijn "grote boilers die aan de muur hangen"....euhmmm...niet dus

Ik krijg, als ik het artikel lees, het idee dat Test aankoop bij de particulier de indruk schept "dat hij het allemaal wel zelf kan"...

Test aankoop vergelijkt prijs/kwaliteit(de goedkoopste die iets of wat degelijk werkt).
Ja, dan wint de goedkoopste altijd...
Dat modelletje van junkers is trouwens standaard zonder weersafhankelijke regeling als je het mij vraagt.

Mijn idee,
Als je wil investeren in condensatietechnieken doe het dan goed met buitenvoeler en laat je informeren door een vakman.

Buderus, Viessmann, Weishaupt en Atag zijn allemaal degelijke merken maar niet van de goedkoopste...

afbeelding van bruno-3
19/05/2008 - 17:42

Weet er iemand iets meer over de kwaliteiten van de condenserend keteltje thision die moduleert van 0.9 tot 9KW?

afbeelding van benedict
16/06/2008 - 09:21

Beste lezer,

Garantie???
Hebt u daar al over nagedacht?
Ik heb een Atag condensatieketel, hij hangt er nu bijna 4 jaar en al twee keer heeft hij de geest gegeven. Telkens slechts een kleine kost, maar toch.
Ik dacht Atag, die geven toch 5 jaar... en daar komt het, die geven 5 jaar als u een SD ( selected dealer ) neemt van hun merk, dus... niets garantie.
Toch wat flauw vind ik, Atag "de blauwe engel", ik had iets anders verwacht van een engel...

afbeelding van Anonieme gebruiker
16/06/2008 - 12:38
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

ik denk dat het niet helemaal juist is wat u schrijft
de fabriek moet zeker een bepaalde garantie geven op hun toestellen waar u dat ook koopt,is wettelijk en daar kunnen zij geen regeltjes toevoegen
wel voor eigen contracte,ik bedoel bijkomende garantie of zo

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.