condensatieketel is niet interessant | Ecobouwers.be

U bent hier

condensatieketel is niet interessant

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van GunnarW
17/01/2013 - 08:35

Vijf jaar geleden liet ik een aardgascondensatieketel installeren van het merk Viessman. Moest ik het opnieuw doen, dan zou ik niet meer voor een condensatieketel kiezen. Wat je aan energie bespaart, geef je weer uit aan elektronische modules. Na drie jaar begon een interne ventilator continu aan en af te slaan. Indien je de ketel even afzetten, was het weer OK de eerste twee uur. Daarna begon de interne ventilator terug te flippen. Eerst is de lokale onderhoudstechnicus afgekomen en die meldde dat Viessman (Zaventem) zelf instaat voor de herstelling van de elektronica. Resultaat: de volledige elektronische sturing werd vervangen. Uiteraard was ik daar niet tevreden mee en stuurde een klachtenbrief naar de firma. Uiteindelijk moest ik enkel opdraaien voor de (zeer royale) verplaatsingskosten en de werkuren, goed voor een paar honderd euro. Drie maanden later kwam er niets meer op het display te staan en weigerde de ketel alle dienst. Terug is Viessman Zaventem afgekomen en verving het display. Goed voor alweer vele honderd euro aan kosten. ZO zie je maar. Wat je bespaart aan gas, geef je uit aan elektronica. Niet echt milieuvriendelijk want de kapotte modules worden gewoon niet hersteld. Omdat ik zelf elektronicus ben, vermoed ik zeer sterk waar het probleem zich bevindt, namelijk de voeding. Deze is van het geschakelde type en het probleem is dat de afvlakcondensatoren na enkele jaren uitgedroogd zijn indien ze continu onder spanning staan. In plaats van te herstellen, is het uiteraard veel eenvoudiger voor de fabrikant om alles te vervangen. Dat is economisch ook interessanter voor de leverancier. Uiteraard hoor je in alle propaganda komende van de overheid en gasleveranciers hier niets over. Men staart zich blind op de gas die je uitspaart.

Dus voor mij de volgende keer een ketel zonder die dure micrprocessors. Gewoon één met een paar pompen en een relais.

8 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
17/01/2013 - 09:45

gunnar

dat is toch wat kort door de bocht.  vele ketels (ook van viessmann) draaien vele jaren zonder problemen.  maar ik heb ook vastgesteld dat zij een aantal jaren geleden een reeks hebben gehad waar regelmatig problemen mee waren.  ik heb ooit zo'n auto gehad (nieuw model) en die uit pure noodzaak heb ik die ook na een paar jaar verkocht, maar dat wil nog niet zeggen dat ik geen auto meer gekocht heb sindsdien.   overigtens, auto's zonder mikroprocessors vind je ook niet meer, en dat wordt hetzelfde voor ketels, de klassieke gasketels zijn tussen dit en enkele jaren volledig van de markt wegens niet meer toegelaten door te slecht rendement. 

 

afbeelding van AmbiHans
26/01/2013 - 18:45

Volgens mij heeft Hans Delannoye het nog het meest bij het rechte eind.

Uiteraard valt er over alles wel iets slecht te vertellen, en dan is het eenvoudig om dit als algemeen te aanschouwen.

Eerst en vooral hangt de goede werking van een ketel voornamelijk af hoe de installatie gebeurd is, maar ook voornamelijk hoe de installatie van alles wat er achter hangt gebeurd is. Indien men met een goed en correct geinstalleerd systeem zit welke uitgebalanceerd is, dan ben ik ervan overtuigd dat elk merk behoorlijke resultaten kan neerzetten.

Ten tweede heeft elk merk een basis model en geavanceerde modellen. De basismodellen zijn enkel en alleen bedoeld om zich prijsmatig goed te zetten op de markt, want uiteindelijk wordt er een ware prijzenoorlog gevoerd tussen de ketelfabrikanten. Een basismodel is slechts uitgerust met "basismateriaal" dus goedkoper materiaal. Een ketelmerk wat op nr 1 staat met aantal verkochte ketels, is vaak door toedoen dat deze een goedverkopend basismodel heeft, lees een goedkope ketel. Dat wilt daarom niet zeggen dat dit een zeer goed merk is. In tegenstelling, meestal zijn de "basismodellen" de grootste probleemketels.

Er zijn slechts enkele fabrikanten die kwaliteit hoog in het vaandel dragen, en trachten te overleven zonder mee te doen aan al die commerciele oorlogen, en daardoor zijn ze ook minder bekend. Maar doordat ze minder bekend zijn, denken mensen dat ze niet kwalitatief zijn. 

Een ketel met enkel een brander en enkele relais ga je inderdaad slecht vinden, gedeeltelijk door de milieu wetgevingen waaraan de rookgassen moeten voldoen, anderzijds door de stijgende comfortvraag van de markt.

Om dit op te lossen door om de zoveel jaar een goedkope ketel te plaatsen lijkt mij inderdaad kort door de bocht.

Een goede installatie geeft jarenlang genot en zuinigheid !

 

Veel succes ...

 

afbeelding van Ingir
17/01/2013 - 13:17

Dit is hier pas geleden nog aan de orde geweest, mensen betalen flink (teveel!) voor een gasketel van een topmerk in de verwachting (hoop) dat het apparaat foutloos werkt en dat ze bij eventuele storing snelle, correcte en gratis (garantie) service krijgen. Om er soms achter te komen dat ze een tobketel hebben, de service niet snel is, de reparatie niet afdoende en de bijkomende kosten hoog.

 

De conclusie zou moeten zijn dat je gewoon pech hebt en dat het hebben van een topmerk geen garantie is voor weinig uitval en goede service. Met dit in gedachte is het misschien veel slimmer om juist een zeer goedkope ketel te kiezen en in te calculeren dat deze wat eerder vervangen moet worden. Gezien het prijsverschil tussen een goedkoop (ca. € 1.000) en duur merk (ca. € 3.000) is eenvoudig te zien dat de goedkope ketel slechts 1/3e van de levensduur van de dure ketel hoeft te halen. De eerste 2 jaar vallen sowieso onder garantie en mocht de ketel een dure reparatie nodig hebben na de garantieperiode dan koop je gewoon een nieuwe ketel, desnoods van een ander merk.

 

Die goekope keteltjes hebben een technische levensduur van 15-20 jaar terwijl de topmerken wel 25-30 jaar mee kunnen. De vraag is of je die levensduur helemaal kunt/wilt uitzingen of niet. Stel dat zonnepanelen over 2 jaar spotgoedkoop worden (bijv. € 500 /kWp)... zul je zien dat men eerder een warmtepomp zal kiezen ter vervanging van de gasketel, maar niet als je 2 jaar daarvoor, nu dus, een dure gasketel hebt gekozen, met een goedkope ketel is de keuze een stuk eenvoudiger.

afbeelding van rene-10
20/02/2013 - 09:35

Hallo Ingir,

Vergelijken van ketels alleen op prijs is denk ik niet terecht. Er zijn wel meer verschillen tussen de ketels op te noemen.

Toch wel een belangrijk aspect is het mogelijk installatierendement wat met een ketel mogelijk is. Deze is allereerst afhankelijk  van zijn ketelrendement. Het vermogen te kunnen moduleren op een klein vermogen zal zeker zijn rendement gunstig beinvloeden. Tenslotte is het kunnen werken op deelbelasting meer van invloed op het ketelrendement dan zijn retourtemperatuur. Iets wat veel mensen niet beseffen. Wel is de retourtemperatuur ook zeer belangrijk voor het installatierendement. Lagere watertemperaturen geven lagere distributieverliezen(en is dus een zeer belangrijke factor, die je uiteindelijk verbruik zal bepalen). Regelingen, die bij de ketel horen, zullen dus naast het ontwerp van de ketel zelf(zijn ketelrendement), mits goed ingesteld, het verbruik gaan bepalen. Duurdure ketels hebben in het algemeen meer mogelijkheden in de regelingen om een zuinigere verbruik mogelijk te maken. Uiteraard is het aan de installateur om hier op een juiste manier gebruik van te maken.

Voor het ketelrendement heb ik deze vergelijking gevonden:

http://www.dgc.dk/energimaerkede-kedler

Hier zie je toch al wat verschillen. 

 

afbeelding van fb2
17/01/2013 - 12:20
fb2

Waarom herstel je hem dan niet zelf?

afbeelding van banned user
17/01/2013 - 20:26

VK 31 Kw Vaillant bj 1987 staan( nieuwprijs toen +-500 euro) , werkt nog prima ,

enkel gasblok eens vervangen (85 euro).

Wel enkele aanpassingen gedaan (pomp continu om beter op lagere stooklijn te werken.)

Aquastaat 60C°, werkt zo al meer dan 20jaar

Ik vergelijk dikwijls verbruik  met vriend die in 2011 condensatieketel heeft staan.

4700 euro (- belastingsvoordeel )

Zijn verbruik  liep vroeger altijd gelijk met het mijne .

Verleden jaar was het verbruik bij vriend 120 m3 minder.(+-70 euro)

Alles is nu veranderd bij mij  door combinatie vk 31 cv ketel  met warmtepomp L/L en Pv panelen.

kostprijs = faktuur van maandelijks eli faktuur + 20% gas faktuur WIN/WIN.

Nu bij goede vorst werkt combinatie beter dan ik gehoopt had.

Gasverbruik is meer dan 40% verminderd .

 

betreft CV ketels;

Als je op bouwsalon gaat kijken naar binnenkant van Cv ketels ,

Met iemand een  beetje kennis van zaken , zie genoeg.

Ik ga niet van speelgoed spreken ,maar het scheelt niet veel.

En dat zijn niet altijd de goedkoopste.

Niet alleen een ecologische verwarmingsoplossing maar ook een ecologische...
.
Besluit: de lucht-luchtwarmtepomp is goedkoop in aanschaf, ideaal voor renovaties en kan tijdens tussenseizoen wanneer haar rendement het hoogst is je gasverbruik aanzienlijk doen dalen.
En zo'n L-L-wp is in een passiefhuis zeker te prefereren boven een electrische bijverwarming
.
trouwens een vriend van me woont al een paar jaar (lees: een paar strenge winters) in een grote caravan tijdens zijn verbouwingen en is daar dik tevreden van. En kan die achteraf hergebruiken in zijn huis...

afbeelding van trebuc
27/01/2013 - 00:43

 

 

 

inderdaad ,condensatieketels zijn erg in trek geweest de voorbije jaren vooral door de zware investering van de overheid.De boost in enkele jaren tijd moet ergens zijn tol eisen en goedkopere onderdelen kunnen niet dezelfde kwaliteit zijn. Anderzijds kan ik u ook vertellen dat herstellingen ook een big business geworden zijn. Laat een fabrieks-technieker maar eens komen ,buiten de fabrieksgarantie weliswaar, de prijs is ernaar. Zowel mijn echtgenote als ikzelf werken in de verwarmings/ sanitaire sector en zien elk jaar  het aantal probleemgevallen stijgen. Waterzijdig of hydraulisch kan je een uitmuntend installateur zijn maar elektronica is een andere zaak . Ook worden elektronische onderdelen door de groothandel zo weinig mogelijk op stock genomen, waardoor een installateur niet eens kan "proberen " met een andere printplaat .In 2012 was de verkoop van condensketels nog amper 30% van het jaar ervoor , de crisis zit er zeker ook wel tussen . Gelukkig zijn al enkele merken wakker geworden en produceren terug wat simpele uitvoeringen met standaard prints . Wij noemen ze werfketels, de dacia's . Deze generatie zal, zeker op termijn en ondanks ietsje meer verbruik  , veel goedkoper uitvallen dan de vorige . Ons leuze is dikwijls :  de garantie is slechts 2 jaar maar de rekening maak je op 20 jaar.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.