condensatie op het onderdak | Ecobouwers.be

U bent hier

condensatie op het onderdak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van yvan-3
10/12/2005 - 14:50

hoi forummers

Ik heb een probleem van condensatie op mijn onderdak. De opbouw is als volgt: pannen, onderdak, isolatie tussen de kepers, isolatie tussen metalstuds (totaal 18cm) en dubbele gyproc. de reden van condensatie is het ontbreken van een dampscherm volgens mij. Maar ik heb vier kamers die zo zijn opgebouwd (muren en plafonds in gyproc), en ik heb maar één die dit probleem vertoont, en deze kamer staat nog in de ruwe gyproc, alle andere kamers zijn geschilderd. kan het mogelijk zijn dat de door verf bedekte gyproc daar als dampscherm fungeert?
Nu voor de resterende kamer moet ik nog een oplossing en zeker aangezien dit een badkamer wordt (extra damp), kan ik een coating op de gyproc zetten zodat deze dan als dampscherm fungeert of bestaan er andere alternatieven zonder alles te moeten afbreken...

Groeten

Yvan

3 Reacties

Reacties

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
10/12/2005 - 16:54

Beste,

Helaas zit het dampscherm/rem op de kepers, dus tegen de isolatie. Dit moet perfect luchtdicht worden afgewerkt, alsook de aansluitingen tussen dak en muur.

Ik denk dat afgevoegde gyproc al dampremmend werkt, effect zal groter worden met bepaalde niet-ademende verven.

Ik sluit niet uit dat je op termijn geen problemen meer zal hebben...

Indien deze werken uigevoerd zijn door een geregistreerd aannemer, kan je hem aansprakelijk stellen.

groeten

jeroen

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
10/12/2005 - 17:19

je vermeldt niet welk onderdak er zit ???

ervan uitgaande dat je een redelijk diffusie-open onderdak hebt :
voor de slaapkamers zou de gyproc de functie van hulpdamprem kunnen overnemen, ZOLANG ER GEEN BARSTVORMING OPTREEDT (hetgeen vooral aan de randen, en vaak ook aan de voegen , wel te verwachten is /zal zijn) . Veiliger is een speciaal voor zo'n gevallen bestemd dampremmend behangpapier van Pro-Clima over de gyproc te kleven , en dat te verven . Ziet eruit als "rijst-papier" of Rauhfaser-behangpapier , dus perfect presentabel . te verkrijgen in iedere biobouwhandel , maar opgelet : dit is geen standaard product, en moet vermoedelijk besteld worden wegens zelfs door de verkopers niet zo gekend .

voor de badkamer zou ik niet twijfelen : gyproc eraf, en damprem plaatsen zoals het hoort ; deze zone is te kritisch .

met vriendelijke groeten,
bart humbeeck

afbeelding van yvan-3
10/12/2005 - 18:45

Bedankt voor jullie reactie,

ivm het onderdak, ik heb in mijn bouwdossier aan het zoeken geweest, maar het staat niet gespecifieerd. Misschien helpt dit, het is een mat zwart vlies op rol, geen platen a la biplex of menuiserit.
Ivm barsten, dat valt goed mee, er zijn er geen. de gyproc is dubbel uitgevoerd en alle voegen zijn met een schilderkit gedicht ipv met gips.

toch nog enkele vraagjes.

voor de badkamer stel je: gyproc eraf, dampscherm, gyproc erop:
-hoe zit het met doorboringen van gyprocvijzen
-kan ik geen dampscherm (PE-folie) op de bestaande gyproc kleven en een nieuwe gyproc daarboven
-is er geen mogelijkheid om een dampdichte laag aan te brengen op de gyproc, dit kan perfect aansluiten op muren, velux etc?

-het dampremmend behang lijkt mij ook nog een oplossing.

groeten

yvan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.