condens op binnenmuren | Ecobouwers.be

U bent hier

condens op binnenmuren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van veerle-2
24/10/2005 - 12:44

Ik woon in een rijhuisje van ongeveer 100 jaar oud en had problemen met opstijgend vocht in de tussenmuren. Heb dit behandeld met inspuiting.
In de winter zijn de muren nu poederdroog (ik stook dan ook) maar in de zomer staan ze te blinken van het vocht, terwijl de onderliggende muur wel droog is (heb een gaatje in plaaster gemaakt om te checken). Het is wel een huisje waarin het in de zomer heel fris blijft. Dit is dus vermoedelijk condens?
Aangezien het om de tussenmuren gaat kan ik hier geen fundamentele werken meer aan laten uitvoeren zoals een buitenisolatie, behangen durf ik niet meer omdat het behang dan gewoon beschimmelt. Bestaat er een plaastersoort of verfsoort dat hiervoor geschikt is?
Of moet ik met gyproc en isolatie gaan werken?

Dank bij voorbaat voor uw advies

4 Reacties

Reacties

afbeelding van björn van staeyen
24/10/2005 - 15:08

Veerle,

dit lijkt me eerder het gevolg van een gebrekkige (of onbestaande) ventilatie; als dat geen optie is moet je misschien van die vochtvreters overwegen.

de kristallen die gebruikt worden kan je recupereren als je ze laat uitdrogen nabij een warmtebron

groeten,

Björn

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
24/10/2005 - 17:07

Beste Veerle,

Inspuiting gebeurde waarschijlijk omdat men vermoede dat het vocht van onderuit kwam.

Vermoedelijk blijft de natte muur in de zomer kouder, waardoor het vocht daar neerslaat.

Ventilatie kan een oplossing zijn, maar in de zomer gaat de warme, vochtige lucht geen oplossing zijn.

Waarom zou dit stuk muur kouder kunnen zijn? Grenst deze aan de buitenkant, terwijl de ondermuur ondergronds zit of aan een andere ruimte grenst.

jeroen

afbeelding van marcelvm
24/10/2005 - 17:13

het vocht komt toch niet van boven uit

afbeelding van veerle-2
24/10/2005 - 21:04

Er was inderdaad sprake van vocht dat uit de grond opsteeg, maar toen ik dacht dat dat opgelost was (na het inspuiten volgde wel degelijk een verbetering) kwam de zomer en de condens.
Het is een tussenmuur die ik deel met mijn buurman. Hij heeft in zijn woning rondomrond aan de binnenzijde een muur met een spouw gezet, kan dit de reden zijn dat deze muur koud blijft? Een muur bijzetten is bij mij geen optie, mijn huis is ongeveer 3m80 breed, als ik daarin nog een muur bijzet, blijft er niks meer over..
Het vloerniveau van mijn buurman ligt ook ongeveer 20 cm hoger als het mijne.

De ventilatie kan gedeeltelijk een oplossing zijn, maar ik heb dit deze zomer voortdurend geprobeerd, alles wat open kon gezet worden op een veilige wijze stond ook open maar het haalde allemaal niks uit. De vochtvreters heb ik ook staan, al sinds ik hier woon, maar ze halen niet echt veel uit.
Ik overweeg een elektrische luchtontvochtiger, heeft iemand hiermee ervaring?

Nogmaals bedankt voor de respons!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.