Combineren van zonneboiler en lucht-water warmtepomp

Ik vroeg me af of er soms de combinatie gemaakt wordt van zonnecollectoren en lucht-water warmtepomp.

Op deze moment heb ik zonnecollectoren die op de mindere momenten bij-gewarmd worden door de mazoutketel.

Daar het de bedoeling is naar een warmtepomp over te schakelen, vroeg ik me af of de combinatie gemaakt kan worden van de huidige collectoren en een nieuwe warmtepomp.

Bij veel warmtepompen zie je tegenwoordig een geintegreerde sww boiler. Deze is dan niet echt nodig vermoed ik. Tevens kunnen deze warmtepompen koelen, hoe doen ze dat met het sww circuit?

Kunnen de zonnecollectoren in dit geval alleen gebruikt worden voor het sww, of is het mogelijk deze te gebruiken op de ltv als ik ook de koelcapaciteit zou willen kunnen gebruiken.

zijn er producenten waarvan de software aan de hand van sensoren en eventueel kleppen kan uitgebreid worden voor deze functionaliteit? 

Reacties

Ervan uitgaande dat je een LEW hebt; er is geen probleem de wp ook een boiler voor sww te laten opwarmen waar zonnecollectoren zijn op aangesloten.  In je Lew zou niet de boiler gebruiken voor de verwarming van je huis. De installatie blijft eenvoudiger, het rendement hoger zonder de boiler in te schakelen.  

En ook koelen rechtstreeks naar vloerverwarmingen.  

Een sturing die ofwel sww maakt of de verwarmingaanstuurt is zowat standaard. 

 

Ps; kom je van een bestaande boiler met mazoutverwarming.  

Met de warmtepomp kan je de boiler niet zo warm stoken.   Mogelijk moet je dat compenseren met een groter boilervat om voldoende warm water comfort te hebben. 

Walter, dank U voor de snelle reactie,

Ik vermoedde al dat zowel vloerverwarming als sww best niet te combineren zijn.
Dus best een warmtepomp nemen zonder intern boilervat.

mijn huidige boilervat is 200l, is dat te klein?

als een warmtepomp het boilervat niet zo warm kan stoken, hoe zit het dan met legionella bestrijding?

Wp die niet zo warm kan stoken; sommige gaan wel hoog genoeg voor legionella; maar als je dat dagelijkse doet; dat is een ramp voor het rendement.   

200l kan genoeg zijn; maar het hangt van de verbruikspatroon, verwachting naar rendement... groter vat kan op lagere temperatuur, maar dan heb je omwille van groter vat misschien meer stilstandverlies ondanks lagere temperatuur.   En misschien is je wp zwaar genoeg om de boiler meerdere keren per dag op te warmen en is zo 200l ook groot genoeg....

Er zijn op zich heel wat ontwerpkeuzes die kunnen.  Het moet alleen goed samenwerken....

Wat ik wel afraad, is voor de verwarming nog een apart buffervat; een wp warmt best direct huis zonder buffervat.