combinatie zonnewinst door ramen + vloerverwarming | Ecobouwers.be

U bent hier

combinatie zonnewinst door ramen + vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van steven-12
10/02/2008 - 10:57

Hallo, onlangs liet ik een offerte maken voor vloerverwarming. Ik heb grote ramen, HR glas, ZO georienteerd die in de tussenseizoenen nogal wat gratis warmte opleveren. In mijn woning kan het op koude zonnige dagen al snel 20° worden zonder verwarming. Ik vroeg aan de installateur of dit in combinatie met vvw niet tot overhitting leiden. Zijn oplossing was om zonnewering te plaatsen. Is het niet compleet idioot om de gratis warmte die je door de ramen krijgt af te schermen met zonnewering ? Zijn er systemen die toelaten de zonnewinst door ramen toch te kunnen benutten in combinatie met vvw ? Met weersgevoelige thermostaat kan dit alvast niet want die is op het noorden georienteerd en weet niet wanneer de zon schijnt. Andere oplossingen ? Alvast bedankt

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
10/02/2008 - 13:38
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

vvw en zonnewinst gaan prima samen.
Vvw is in grote mate zelfregulerend.
Als je vloertemperatuur bv 24 graden is en je kamertemperatuur wordt daarbij 20 graden zal een toename van 2 graden binnen het vermogen van je vloerverwarming halveren.

Voor een vloer van 50m2 komt dit neer op ongeveer 1100 watt vermindering.

Bij een vloertemperatuur van 28 graden wordt het wel anders natuurlijk. Mocht deze temperatuur nodig zijn om je kamer op 20 graden te houden loopt de binnentemperatuur op naar 21 graden bij dezelfde warmtewinst van 1100 watt

Conclusie: ja, je kamertemperatuur zal wat stijgen maar niet zo extreem dan je in eerste instantie zou verwachten.

afbeelding van steven-12
10/02/2008 - 19:14

bedankt voor de reactie ! Dat stelt me min of meer gerust.

afbeelding van p. pieters
11/02/2008 - 09:54

Het is inderdaad te gek voor woorden om een zonnescherm te gaan installeren terwijl de zonnestralen juist zo veel en zulke heerlijke warmte (gratis!) genereren. In tegenstelling tot conventionele vloerverwarming dat altijd diep in de vloer ligt, wordt Speedheat vloerverwarming direct onder de tegels, tapijt enz. gemonteerd. Doordat het zo kort aan de oppervlakte ligt wordt de vloerverwarming door de thermostaat in het vertrek uitgeschakeld zodra het vertrek of de vloer op de gewenste temperatuur is. [afhankelijk van de thermostaat] Of die warmte van de zon komt of de vloerverwarming doet er niet toe. Zodra de zon er niet meer is, schakelt de vloerverwarming weer aan als deze onder de ingestelde temperatuur komt. Mn. in serres en andere ruimtes met veel glas dus ideaal omdat optimaal van de zonnewarmte gebruikt gemaakt kan worden en er zo geen energie verloren gaat. Zodra de zon komt schakelt de vloerverwarming uit. Wij zijn al vele jaren zeer tevreden over dit systeem.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.