combinatie sarkingdak en zoldervloerisolatie met cellulose | Ecobouwers.be

U bent hier

combinatie sarkingdak en zoldervloerisolatie met cellulose

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van rudiger
22/11/2015 - 11:37

Het hellend dak wordt gerenoveerd, dakbedekking incluis, en dus moet er gedacht worden aan isolatie van het hellend dak/zoldervloer of beide.

De dakconstructie is een spantendak in een soort W-vorm, zodat er heel wat schuinlopende balken de kepers raken, wat het aanbrengen van een dampscherm zeer moelijk maakt. Dit zal op veel plaatsen worden doorboord en afgeplakt moeten worden. Bovendien loopt het dak achteraan voor een stuk verder door zodat er een bergruimte wordt gevormd achter de slaapkamer) wat een doorlopende isolatie moeilijk maakt.

Daarom hadden wij gedacht aan een sarking dak met PIR van 10cm (niet ecologisch ik weet het).

Maar ik had ook een offerte voor het isoleren van het hellend dak met cellulose ( 30 cm) die meer dan tweemal zo duur is als het sarking dak!

Dat zouden we dan combineren met het los blazen van cellulose tussen de houten roostering van de zoldervloer. Schept dit problemen naar condensatie toe?

Ook al zit de bijkomende isolatie niet in het dak maar op de vloer en hebben deze enkel contact aan de dakvoet?

Iemand een antwoord?

 

6 Reacties

Reacties

afbeelding van robin demey
23/11/2015 - 06:28

Wat foto's en tekeningen/schetsen zouden alles misschien begrijpelijker maken.
Nu is het nogal moeilijk te volgen wat je bedoelt.

afbeelding van rudiger
23/11/2015 - 10:29

Ik wil graag foto's toevoegen mmar ik slaag er niet in deze te uploaden. Ik krijg altijd de boodschap dat de limiet van 5 MB is overschreden.

afbeelding van BEN BB
23/11/2015 - 11:58

Beste rudiger,

 

gaat het inblaasplan dan over een soort compact-dak-constructie?: http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=bbri-contact&...

In dat geval hangt alles af van de isolatiedikte, de luchtdichte afwerking en de keuze van een juiste folie. Er zal inderdaad condens optreden, maar cellulose kan een bepaalde hoeveelheid vocht bufferen. Dit is geen probleem als je een voldoende dikke isolatielaag hebt.

 

afbeelding van rudiger
24/11/2015 - 09:00

Beste BEN BB,

Ik heb al enkele aannemers over de vloer gehad voor het inblazen van cellulose tussen de roostering. Sommigen adviseerden een grote massa (30cm) losblazen zonder afdekking, anderen een kleinere massa en wel met afdekking (OSB of faliseplanken) maar NIEMAND heeft ooit gesproken over een dampscherm. Een van die aannemers staat op de lijst van aannemers van VIBE...

Als ik er zelf over begon dan was het antwoord dat dit niet nodig was...

Een discussie die al meermaals op het forum aan bod gekomen is.

Toen (een half jaar geleden)  was er wel nog geen sprake om het hellend dak te isoleren.

Eigenlijk is dat nog altijd mijn dilemma : zoldervloer of hellend dak isoleren...

afbeelding van charel
24/11/2015 - 20:40

In principe is het altijd efficienter om de dakhelling te isoleren in plaats van de zoldervloer. In ieder geval heeft het weinig zin om zowel dakhelling als zoldervloer te isoleren. Dan is het veel rendabeler om de dakisolatie wat te verdikken.

Het is ook van belang om de isolatielaag van het dak zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de spouwmuurisolatie, dat is bij het isoleren van de zoldervloer meestal niet zo evident.

Als je zegt dat ook de dakbedekking wordt vernieuwd, dan kan wellicht ook het bestaande onderdak worden weggenomen, zodat je dan van buitenuit overal isolatie kunt aanbrengen tussen de spanten, ook boven die bergplaats. Best neem je dan een onderdak in isolerende houtwolplaten.

Als isolatiemateriaal zou ik voor cellulose kiezen. Bij een niet gebruikte zolder en een dampopen dakbedekking zoals met dat onderdak in houtwolplaten is een dampscherm minder belangrijk. Wel zou ik trachten om de dakhelling aan de binnenkant van die isolatie zo luchtdicht mogelijk af te werken. 

afbeelding van rudiger
25/11/2015 - 11:18

Volledig akkoord maar:

-het is moeilijk een aannemer te vinden die met isolerende houtwolplaten werkt ipv met folie  (ik heb er nochtans verschillende gecontacteerd) en eigenlijk kan ik nog moeilijk terug want ik heb al een aannemer toegezegd voor het dak en die werkt met folie...

Wat het plaatsen van cellulose  langs binnen betreft:

-spanten zijn maar 14cm breed dus alles moet uitgedikt worden tot bv 30 cm

-de dakhoogte is niet groot zodat bij isolatie van 30cm de zolder veel minder toegankelijk wordt voor opslag (ik stoot nu al regelmatig mijn hoofd)

-het dampscherm is moeilijk te plaatsen (veel schuine spantbenen) en bijkomende complicatie: de zijgevels van de zolder zijn geen muren maar een lattenwerk mat PVC planchetten langs de buitenkant ,hoe ga je dan het dampscherm vastmaken?

- een dampscherm is kwetsbaar vermoed ik en moet afgewerkt worden met gyproc of iets dergelijks ?  maar dat zoek ik niet te doen omdat de zolder niet echt gebruikt wordt (enkel voor opslag)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.