Combinatie BWW met compacttoestellen | Ecobouwers.be

U bent hier

Combinatie BWW met compacttoestellen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Stefan Van Overtvelt
30/04/2011 - 20:58

Iemand ervaring met de combinatie bww - compacttoestel (- DWW) in een PH?

Is dit een te verdedigen keuze of eerder niet? COP's? Tevredenheid? Waarschuwingen? Goede merken? Service? Tips?

Dank bij voorbaat voor uw opbouwende reacties.

Het voorlopige energieplan:

NEW in HSB. PV op het dak voor 3600 kWh/jaar

BWW: 100m (of iets meer)op 1m30 (in scheldezandbedding, -omgeving?) (misschien iets dieper in het grondwater?)

Compact toestel: Genvex Combi 185, D & W Aerosmart (m of l) of Nilan VP18 Compact P

SWW met DWW (Bries, Technea of andere) en compacttoestel (WP lucht - water)

Bijkomende verwarming met compacttoestel (WP lucht - lucht) + elektrische vuurtjes.

We zouden een gasaansluiting kunnen nemen in de straat maar vrezen voor de stijgende gasprijzen, aansluitings-, distributie- en abonnementskosten.

Stefan

 

PS: Afkortingen

17 Reacties

Reacties

afbeelding van robin demey
30/04/2011 - 23:20

Wat betreft keuze geen gas geef ik je zeker gelijk. Heb ze hier ook laten afsluiten (bespaart me al minstens €50/jaar abonnementskosten). Elektrische vuurtjes zijn daarnaast nu niet echt de oplossing natuurlijk.

Kun je geen klein pelletkacheltje of dergelijke plaatsen?

Ook ik ben benieuwd naar de BWW met de Genvex Combi.

Wij hebben het voor budgetaire redenen laten vallen. Het echt terugverdienen van de BWW lijkt mij onmogelijk. Wij zitten met een rijwoning en de zeer beperkte warmtevraag lijkt me de investering niet te rechtvaardigen (in ons geval).

Als je rekening houdt met een aankoopprijs (zonder plaatsing) van zo'n € 2.500 dan zie je dat je dit niet echt kan terugwinnen hé (financieel gezien). Het toestel verbruikt ook iets aan energie en de energiewinst zal eerder beperkt zijn. Stel dat je 10% uitwint op een totaal van €500 (dia al veel zou zijn voor verwarming in een NEW) dan zit je met een terugverdientijd van liefst 50 jaar. Ik vrees dat uw toestel tegen dan al 2 keer vervangen is.

Maar ik ben geen tegenstander hé. Iedere situatie is anders.

afbeelding van Stefan Van Overtvelt
30/04/2011 - 23:55

  @ Robin:

Hoe houden jullie dan jullie inkomende lucht vorstvrij? Elektrisch of met een AWW?

Heb je in je redenering rekening gehouden met het verkoelend effect dat de BWW in de zomermaanden kan hebben? Verandert allicht niet te veel aan de eventuele terugwinning, maar toch...

Elektrisch verwarmen is misschien niet de zuiverste vorm van verwarmen, maar de installatiekost is relatief bijna niks. Kleine pelletkacheltjes zijn trouwens ook niet goedkoop en nemen ook hun plaats in (zowel voorraad pellets als de kachel zelf).

Het gaat daarenboven enkel over bijverwarmen, we gaan er vanuit dat het compacttoestel ook iets aan de luchttemperatuur kan doen.

Aan welke warmte-vraag moeten jullie voldoen? K-peil?

Kent er iemand de cop's van een BWW (100m) bij winterse en/of zomerse toestanden (EER). Of misschien het gemiddeld jaarlijkse verbruik van een BWW-pomp?

 

Bedankt alvast voor je antwoord!

afbeelding van robin demey
01/05/2011 - 00:40

Over het vorstvrij houden moet ik het nog even hebben met de installateur. Daar heb je inderdaad een punt.

Het verkoelend effect moet je toch wel relativeren hoor. Het zal misschien maximum 1 graad schelen in uw woning. De debieten van uw balansventilatie zijn daarvoor veel te klein.

Een kleine pelletkachel kun je al hebben voor minder dan € 2.000 (+ schouw). Aangezien het om een NEW gaat zou je maar heel weinig opslag nodig hebben uiteraard. (En door het minder verbruik van elektrische bijverwarming kan uw PV-installatie mss iets kleiner?)

Ik zou niet weten hoe uw compacttoestel iets aan de luchttemperatuur kan doen?

Warmtevraag, K-peil en EPB moeten nog berekend worden. Maar aangezien we in een rijwoning zitten (120 m² bewoonbaar opp.) met 25 cm cellulose in muren en dak en drievoudige beglazing, veronderstel ik dat mijn warmtevraag ook heel klein zal zijn.

Hou er rekening mee dat door uw BWW er ook een extra verbruik zal zijn van uw ventilatietoestel (drukval). + Het opgenomen vermogen van een BWW (max. zo'n 60W).

afbeelding van robin demey
01/05/2011 - 01:23

Heb ondertussen al gevonden dat de Genvex een vorstbeveiliging heeft:

 

Defrosting

When the difference in temperature between the cooling coil and the cooling coil temperature is too large, which happens when there is ice on the cooling coil, the unit starts to defrost. The magnetic valve MA4 opens, the fan switches off until the ice has defrosted and the evaporator has reached a temperature of about 5°C, and the magnetic valve closes and the fan starts again.

Natuurlijk is het nog beter (voor het rendement van het toestel) als je inkomende lucht vorstvrij is.

 

afbeelding van Hans Delannoye
01/05/2011 - 12:56

robin

een bww doet bij een compacttoestel veel meer dan enkel de lucht vorstvrij houden.  bij een compacttoestel 'allé, wij doen dat toch) gaat de BWW in werking zodar de buitent° onder de 7 a 89°C duikt.  ook dan gaat de bww de lucht wat verder opwarmen, zodat de afgevoerde lucht warmer is en de WP er meer kan uithalen, dat heeft dus een directe invloed op je opbrengst. als je zoals geen BWW plaatst gaat de COP direct naar beneden duikelen zodra de buitent° naar richting 6° en  minder gaat.  als vorstbeveiliging hebt je dan wel de ingebouwde weerstand, maar da's weer direct elektrisch.

wat die ontvriezing betreft moet je eens goed nadenken over de gevolgen daarvan, want je ventilatie schakelt uit, je hebt dus ook geen verwarming meer.  en misschien is dat maar 5 minuten per uur, maar dat wil zeggen dat je ook 5/60 of ongeveer 8% van je verwarmingvermogen kwijt bent!  en dus 8% meer direct elektrisch!

je gaat dus een pak elektriciteit meer gebruiken.  en we bouwen net PH of LEW om minder te verbruiken!

overigens, zo duur is een BWW nu ook weer niet.

hans d

 

afbeelding van robin demey
01/05/2011 - 14:27

Dag Hans

Bedankt voor de uitleg. Ik wist niet dat het zoveel verschil zou kunnen uitmaken.

Niet veel kosten?

Welke prijzen heb jij dan? Ik vind er geen die goedkoper is dan € 2.500 exclusief plaatzsing (die we dan wel zelf zouden kunnen doen, maar met de hand is dit toch een enorm karwei).

Graag een betaalbare oplossing ;-). Ik heb nog een goeie week de kans om toch de mogelijkheid te voorzien (plaat wordt dan gegoten).

afbeelding van Hans Delannoye
01/05/2011 - 17:10

robin

wat die kosten? er zijn natuurlijk verschillende versies, maar dat begint vanaf een 1600 € + btw, maar dan heb je wel een niet geïsoleerde warmtewisselaar en geen fijnfilter.  en degelijk geïsoleerde kast met F7 fijnfilter, regeling, pompgroep, expansievat, 200m pe-slang en antivriesvloeistof heb je voor een 1800 € + btw, excl. plaatsing.

of dat veel of weinig is, is een relatief begrip, maar eigenlijk is het een noodzaak, toch als je je direct elektrisch verbruik wat in toom wil houden.  voorzie alvast twee buizen van diameter 90 die onder de plaat doorlopen, dan kan je later nog altijd van gedacht veranderen.

het ingraven is natuurlijk een heel karwei, maar dat kan je meestal voor een prikje laten doen door de grondwerker als die komt graven voor funderingen, regenput etc.

hans d

afbeelding van AlainD
01/05/2011 - 18:50

Een goede filter is toch nodig, reken op minimum F6, beter F7, die kost mag je niet meerekenen met de BWW.

Voor een compacttoestel zal een BWW het rendement (COP) dan nog verbeteren.

afbeelding van bart.cerneels
01/05/2011 - 17:20

Kan je de socarex 1" nog rond de fundering of onder de betonplaat leggen? 100 meter is zeker het minimum (0,6 keer het debiet van je toestel blijkbaar) maar wel in 2 lussen van 0 meter dan. Hoe dieper hoe beter blijkbaar, maar minstens 60 cm.

Wij hebben ook een compact-unit met BWW, denk dat de uitsparing van extra grondwerken de prijs van een BWW unit goedmaakt. De BWW kwam ook met een eigen aanzuigbox met fijnfilter. Denk dat dit wel aan te raden is (ook last gehad van pollen? wij binnen alvast niet). 
En zoals Hans zei, in combinatie met de warmtepomp in een compact-unit zeker nodig. Met alle risico's van een AWW buis vonden wij de keuze dan ook zeer logisch.

afbeelding van Stefan Van Overtvelt
01/05/2011 - 21:19

 Bedankt alvast voor de leerrijke reacties...

Edoch nog enkele vraagjes betreffende de BWW.

  • @ Bart: Als je in de BWW al een F7 filter steekt (en alle aangezogen lucht gaat erdoor) is het dan aan te raden om de filter van de compact-unit er uit te halen? Ik vermoed nl. dat de ventilator het met 2 F7-filters toch een pak latiger zal hebben...
  • @ Bart: Misschien een domme vraag maar waarom zou je eerder in 2 lussen van 50m werken dan in 1 grote van 100m? Is de aansluiting dan niet moeilijker? Is het omdat je dan gemakkelijker een groter volume aan koelvloeistof kan circuleren per tijdseenheid?
  • @ Bart: Als je BWW een eigen ventilator heeft, dan ben je ook verplicht deze constant te laten draaien, of heb ik dat verkeerd?
  • @ Bart: Ben je niet verkeerd bezig door de warmte van onder je betonplaat te trekken? Lijkt me dubbel als je begrijpt wat ik bedoel. En dan kan je er wel echt nooit meer bij...
  • @ Hans: Vanaf welke buiten- en/of binnentemperatuur gebruik je de BWW als koeling? Dit nadat je de zomer-bypass van je compact-unit geactiveerd hebt (lees: kruiswarmtewisselaar uitgeschakeld hebt) en je screens op het zuiden gezakt zijn wel te verstaan. Heeft dit een hoog rendement of is het zoals Robin al aangaf eerder te verwaarlozen door te kleine ventilatiedebieten?
  • @ Hans: We zitten hier met kleigrond. Zou het raadzaam zijn om rond de BWW een andere laag grond (vb scheldezand) te laten leggen?
  • @ Hans: Het grondwaterpeil bevond zich op het moment van meting (3 weken geleden) op 1,4 m. Zou het een goede zaak zijn de BWW op 1m50 te leggen voor een hoger rendement of eerder niet? Dit valt misschien wel te rijmen met een minderlange BWW aangezien de tuin redelijk klein is.

Als ik domme of te ver gezochte vragen begin te stellen, moet je het zeker ook laten weten.

 

Dank bij voorbaat voor uw meningen.

afbeelding van bart.cerneels
01/05/2011 - 21:59

@ Bart: Als je in de BWW al een F7 filter steekt (en alle aangezogen lucht gaat erdoor) is het dan aan te raden om de filter van de compact-unit er uit te halen? Ik vermoed nl. dat de ventilator het met 2 F7-filters toch een pak latiger zal hebben...
Er zit dan ook geen F7 in het toestel, wel een vlakfilter

@ Bart: Misschien een domme vraag maar waarom zou je eerder in 2 lussen van 50m werken dan in 1 grote van 100m? Is de aansluiting dan niet moeilijker? Is het omdat je dan gemakkelijker een groter volume aan koelvloeistof kan circuleren per tijdseenheid?
Ik was verkeerd, zouden 2 lussen van 100 meter moeten zijn, anders klopt mijn eigen formule ook niet (0,6 x volume in lopende meters). Bij zo'n lange lus kan de pomp problemen krigen om het rond te krijgen, vandaar.

@ Bart: Als je BWW een eigen ventilator heeft, dan ben je ook verplicht deze constant te laten draaien, of heb ik dat verkeerd?
BWW geeft geen ventilator.

afbeelding van Stefan Van Overtvelt
01/05/2011 - 22:16

 Bart,

 

Wat bedoel je dan met die aanzuigbox? En om volledig te zijn, met welk(e) merk (/uitvoering) ben je uiteindelijk in zee gegaan?

afbeelding van robin demey
01/05/2011 - 22:21

Is dat 0,6 x het volume pulsie? Of pulsie en extractie samen?

Ik heb zo'n 150m³ pulsie volgens de EPB-regelgeving. Dat is dan zo'n 90m (100 m zoals velen dus voorstellen).

afbeelding van robin demey
01/05/2011 - 21:09

@ Stefan: Domme vragen bestaan niet ;-)

Hans: Bedankt

Ik was al bang dat ik nu al de socarexen zou moeten voorzien.

Zal me nog een paar meter extra buizen van 90 gaan halen en die ingraven.

Is 200m  niet heel lang? De meeste spreken over 100 m. Welke socarex is dat eigenlijk? 1 duim?

Een andere vraag:

Wij zouden graag (later) een zwemvijver plaatsen. Deze zou over de volledige breedte van de tuin (klein perceel) komen. Hoe diep onder de bodem zou de socarex moeten geplaatst worden? Of maakt dit niet zoveel uit? De socarex zou niet over de volledige 200m eronder liggen. Slechts 25-50m.

afbeelding van Hans Delannoye
02/05/2011 - 11:50

robin

0.6 is ok als je een goeie bodem hebt die goed vochtig en goed geleidend is.  maar een wat langer circuit geeft je meer warmte en dus een betere COP.  100m (zou ook met 60m lukken) gebruiken wij voor ventilatie, 200 tot 300m voor WP, naargelang het vermogen, telkens buis van 1duim.  voor een compacttoestel met vermogen van 1300 watt en een COP van 2.54 bij +4°C zou ik zeker 200m leiding nemen en zeker een BWW, het certifikaat van het passivhausinstitut vermeld ook duidelijk dat je een minimumtemperatuur voor de buitenlucht moet hebben van 4°C,  anders gezegd, zonder ga je heel wat dagen elektrisch zitten bijverwarmen!

in de plaats van 2 lussen van 100m zou je bv. ook 1 lus van 150m in 5/4" kunnen gebruiken.  de buis ligt minstens 1.2m diep, liever 1.5m.  wat de zwemvijver betreft, als dat een folievijver is kan je eigenlijk vlak onder de vijver gaan, maar dan kan het zijn dat je de vijver mee gaat afkoelen.  energetisch is dat geen probleem, maar mogelijk wel voor het leven in je vijver.  is de vijver in beton moet je opletten voor bevriezing, en zou ik de buizen minstens 50cm dieper leggen.

hans d

afbeelding van robin demey
02/05/2011 - 12:18

Dag Hans

In mijn geval gaat het enkel om BWW voor voorverwarmen van de Genvex Combi. Dus 100m is dan voldoende als ik het goed lees. 60 zelfs?

Ik zou dan toch gaan voor 100m.

De zwemvijver zou idd een folievijver zijn. Dus gewoon net onder de folie (mss 10 cm ingraven). De vijver vervriezen zal wel niet lukken zeker als het enkel als voorverwarming van de lucht dient (+/- 35-40 m³ water)?

Het is zeer vochtige kleigrond. Is dit goed of slecht?

afbeelding van Hans Delannoye
02/05/2011 - 12:42

ik weet niet of je met 60 of 100m je lucht continu boven de 4°C zal kunnen houden, ik denk dat dat lukt met buitent° tot -6° of zo.  maar waarom besparen op 100m buis, da's 100€, en daarmee haal je je COP naar beneden?  100m is zeker voldoende voor ventilatie, daar gaat het uteindelijk er enkel om om bevriezing van de WW te vermijden, maar nij een compacttoestel hangt de COP direct af van de temperatuur van de afgevoerde lucht, en hie hoger de aanvoert°, hoe hoger de afvoert°. vergeet niet dat de warmtewisselaar 3/4 van de warmte van de aangevoerde lucht overdaargt op de afvoerlucht!

vochtige zandleem is goed, maar een echte kleigrond geleidt vrij slecht.

hans d

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.