CO2-reductie | Ecobouwers.be

U bent hier

CO2-reductie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van KVO10
15/06/2011 - 16:53

Beste,

Hebben jullie ideeën aan maatregelen ivm het milieu (CO2 reductie). Dit in de woning of erbuiten.
Ik zou graag mijn steentje bijdragen aan het milieu,buiten de normale dingen zoals isoleren en plaatsen van HR TOP-ketel,pv-panelen,zonneboiler,...

mvg,

KVO10

18 Reacties

Reacties

afbeelding van Erik82
15/06/2011 - 17:51

De trias energetica (een soort klavertje vier voor de energie) gaat uit van eerst niet-verbruiken, dan duurzaam verbruiken, dan minimaal niet-duurzaam verbruiken.

Voor je gewone dag dagelijkse leven is dat dus:

  1. Besparen/niet verbruiken: zoveel mogelijk hergebruiken, je transport kritisch bekijken, seizoensgroenten eten,...
  2. Duurzaam verbruiken: groene stroom (het is dus belangrijker geen stroom te verbruiken dan groene stroom te verbruiken), ecologisch gelooid leer of andere ecologische textielen, fsc gelabeld hout, in principe valt ook cradle to cradle hieronder...
  3. Minimaal niet-duurzaam verbruiken: condensatieketels, "groene" wagens, ...

Als je met een concrete vraag zit kunnen we je misschien verder helpen.

afbeelding van bertvdg
15/06/2011 - 17:59

 Als je na isoleren, HR top ketel, zonnepanelen, ook nog andere dingen wil doen om CO2 te reduceren zal je veel meer effect hebben met...

 

- Auto laten staan of gewoonweg buiten smijten...niet alléén voor het milieu een goede zaak maar voor uw portemonné en onze samenlevening.

- Minder vlees eten en groenten uit eigen tuin of buurt. 

- Inheemse vruchten eten en geen kiwi 's uit New Zeeland bijvoorbeeld.

- Koop ongepelde garanelen aan de vistrap in Oostende...is goedkoper, lekkerder en dan moet je er gene kopen die naar Polen of Marroko gegaan zijn om te pellen ;-)

- Een reis laten met het vliegtuig...

-...Qua CO² reductie kan dat al tellen maar velen willen het niet geweten hebben

 

 

 

afbeelding van jef-14
16/06/2011 - 08:42

Bert,

Gewoon de volgorde omkeren. Je bespaart veel meer brandstof ( en dus CO2) door geen auto te gebruiken ( of nog beter te bezitten) , nooit het vliegtuig te gebruiken , minder vlees te eten etc dan door een PH te bouwen ..... maar dat is vloeken in de kerk

afbeelding van bertvdg
16/06/2011 - 22:50

 Dat is het enige die effectief zal helpen. We moeten gewoon met minder verder doen, binnenkort (30-40jaar) kunnen we zelfs niet anders want dan is alles toch bijna op.

 

Daarom moeten we heus geen veganist worden maar er mag toch wel een zekere mentaliteitswijziging komen. Zonnepanelen, passiefhuizen, windmolens,...is 1 ding maar met de fiets 4 km naar het werk of de winkel rijden is teveel gevraagd.

afbeelding van bramcup
17/06/2011 - 12:49

Hummm, ongepelde garnalen gaan kopen aan de vistrap in Oostende, dat wordt voor mij dan een autoritje van een 400 km :-D

afbeelding van bertvdg
17/06/2011 - 13:48

 Ik heb er al voor minder naar de zee weten rijden dan voor een paar kg garanlen ;-)

afbeelding van KVO10
15/06/2011 - 19:39

Beste,

Bedankt voor de reacties.

 

Ik denk bv. ook aan om m'n plat dak wit te schilderen (nu EPDM) ?  Zou dat veel opleveren in de zomer qua verminderen oververhitting ?  Nog zulke ideeën laat ze gerust komen aub.

 

kvo10

afbeelding van Erik82
16/06/2011 - 10:42

Plat dak wit schilderen zal zeker wel een verbetering geven. Zonneblinden langs de buitenzijde zijn ook erg effectief (de types met grote draaibare lamellen).

Maar zoals gezegd moet je ook je andere gewoontes durven bekijken, omdat daar waarschijnlijk meer marge opzit.

afbeelding van Geert Bellens
16/06/2011 - 16:58

Hangt er vanaf of er nu een zwaar dak onder ligt (beton) of een licht (houten roostering).

Maar wat gaat dat besparen ? Of heb je nu een airco draaien in de zomer ?

 

Geert

 

afbeelding van Ingir
16/06/2011 - 21:26

Ik ben vooral benieuwd naar de reactie van KVO10 op de opmerking van Bert / Jef.

afbeelding van Hans Delannoye
17/06/2011 - 08:31

kvo

het dak wit schilderen helpt je in de zomer vooruit, en in de winter achteruit.

wat jef z'n reactie betreft, we weten dat ie een anti PH-fan is, maar hij heeft voor een deel gelijk, veel vliegen maak je niet goed door een PH te bouwen.  maar als je echt aan CO² reductie wil doen moet je alles combineren, zeer goed isoleren, je enkel te voet of met de fiets verplaatsen, geen vlees eten en je huis verwarmen met thermische zonne-energie, dan kan je je primair energieverbruik (en dus CO² uitstoot) heel sterk laten dalen.

hans d

afbeelding van jef-14
17/06/2011 - 08:47

Dag Hans,

Goed te vernemen dat ik " voor een deel " gelijk heb en dat jij niets bijleert , altijd persoonlijk blijft aanvallen maar wat is een " anti PH fan" ?

afbeelding van Hans Delannoye
17/06/2011 - 09:50

jef

ik begrijp het niet goed,  ik geef je gelijk, en dat wordt ook al als een aanval geïnterpreteerd.  ik weet niet hoe ik me nog moet uitdrukken opdat mijn woorden niet als een persoonlijke aanval worden beschouwd.  en dat jij geen voorstander van PH bent heb je al ten overvloede geschreven, dat kan je dan toch ook moeilijk als een persoonlijke aanval zien?

ik zou de zaak ook kunnen omdraaien, eigenlijk val jij mij aan door te zeggen dat ik niets bijleer, dat is wel een persoonlijke aanval want direct aan mijn gericht.  maar als dat jou een goed gevoel geeft, doe maar op, ik heb toch een olifantenvel.

blijkbaar hebben sommige deelnemers toch wel extreem lange tenen?

hans d

afbeelding van jef-14
17/06/2011 - 12:20

Over het persoonlijke van je reacties stuurde ik je een mail, dat hoeft hier niet. Mensen die hun huis goed isoleren , zich zoveel mogelijk met de fiets verplaatsen, uitzonderlijk het vliegtuig nemen etc zullen inderdaad minder CO2 uitstoten dan mensen in een groot PH met een 2 of meer dure auto's voor de deur.

Als dat anti PH is , ben ik inderdaad anti PH; Ik geloof niet in extremen ook een huidig PH kan binnen enkele jaren nog zuiniger maar hoe ver ga je uiteindelijk gaan ? Ik geloof in kosten / baten investeringen

 

afbeelding van KVO10
17/06/2011 - 10:42

Beste,

Hopelijk kunnen de speeltuin sluiten en constructief deelnemen op dit forum...

 

De wagen laten staan edm probeer ik zoveel mogelijk te doen,minder vlees eten ook.  De groenten komen uit de tuin van m'n vader...

Zijn er nog andere gedragswijzigingen of eenvoudige ingrepen die kunnen leiden tot een reductie van CO2 ? 

Iedereen binnen mijn vriendengroep,kennissen heeft de mogelijkheid om een PH te bouwen (zelf ben ik voorstander van PH)  Kunnen deze personen met beperkte kosten toch minder verbruiken qua elektriciteit en aardgas ?

Momenteel heb ik een energiemeter geplaatst bij een kennis aan de elektrische boiler (niet geïsoleerd),ik zal deze 1 week meten en dan 6 cm minerale wol plaatsen aan de boiler,weer een week meten en het verschil opmeten,daarna 12 cm minerale wol plaatsen en terug een week meten en kijken of er een groot verschil is.    Het verbruik van water is praktisch elke dag hetzelfde.  Op dit forum kom je veel tegenstrijdige berichten tegen qua besparing.  Dit gaat van 200 kWh besparing tot 2000 kWh (2000 kWh lijkt me enorm veel,persoonlijk denk ik dat dat het totale verbruik is voor de gem. el. boiler).  Zijn er nog personen die effectieve metingen hebben uitgevoerd ?

 

kvo10

afbeelding van Hans Delannoye
17/06/2011 - 12:33

kvo10

met PH kan je uiteraard CO² besparen, aangezien je minder verwarming nodig hebt. doe je dat dan nog met zonne-energie en aanvullend met biomassa, scoor je nog een heel stuk beter dan een PH met een warmtepomp.

en heb jij een kennis met een niet geïsoleerde elektrisch verwarmde boiler? daar moest een gevangenisstraf op staan.  maar ik vermoed (of hoop)  dat deze standaard is geïsoleerd en jij nu extra wil isoleren.  ik heb vorige week in münchen een seminarie gevolgd, en voor kleinere boilers zet een isolatiewaarde U kleiner dan 0.2 W/m²K geen zoden meer aan de dijk.  dat wil zeggen dat tot 15 a 20cm isolatie zinvol is.  enkel voor heel grote boilers zijn grotere diktes echt zinvol.  maar als er 1 keer een douche meer genomen wordt of 5 minuten langer gedouchet wordt, heb je al geen betrouwbaar meetresultaat meer.  je zou dat dus moeten kunnen combineren met een debietmeting, dat zou een correcter/betrouwbaarder resultaat geven.  hoe langer je natuurlijk de meetperiode neemt, hoe meer dat soort invloeden natuurlijk zal uitvlakken.

besparingen zijn heel persoonlijk, en dus moeilijk te vergelijken, maar hoe minder water je verbruikt, hoe moeiliojker het wordt van nog veel te besparen, het zijn vooral de grote verbruikers die veel kunnen besparen.

effectieve metingen?  mijn zoon verbruikt minder dan 4000 kWh op jaarbasis met directe elektrische verwarming, 2 volwassenen en 2 peuters (dus alle dagen een wasmachine) en elektrisch koken, kortom, dat is de enige energiebron naast de zonneboiler.

hans d

 

 

 

afbeelding van Erik82
17/06/2011 - 12:40

Testaankoop heeft al eens het effect gemeten van het naisoleren van elektrische boilers. Conclusie was dat dit zeker de moeite was. Wel werd er gewaarschuwd voor het mee isoleren van de elektronica, omdat die dan mogelijk niet voldoende gekoeld zou worden.

afbeelding van Ingir
17/06/2011 - 23:17

@ KVO10

Of je een steentje bijdraagt aan het milieu hangt van vele zaken af. Auto en vliegreizen zijn al genoemd maar laten we ons hier beperken tot de woning. Een passiefhuis met het dak vol zonnepanelen spreekt voor zich, iedereen kan zien dat de bewoner het milieu een warm hart toe draagt... of niet? Een passiefhuis van 400m² met een energieverlies van slechts 12 kWh/m²/a verbruikt altijd nog 4800 kWh/a. Een lage energiewoning (LEW) van 150m² en 30 kWh/m²/a scoort met 4500 kWh/a zelfs beter. Een warmtepomp reduceert de CO2-uitstoot met zo'n 20%, maar van die 'winst' blijft niets over als de bewoner de thermostaat van 20 naar 22 graden verhoogt. Een dak vol zonnepanelen is voor CO2-reductie is alleen een goede zaak als de opbrengst niet gebruikt wordt om verspillend woongedrag af te dekken (waterbed, diepvrieskast, airco, halogeenverlichting, sauna, zwembad, jacuzzi, plasma-TV, elektrische BBQ, espresso, vaatwasser, droogkast...).

 

De kans is vrij groot dat je het tegenovergstelde bereikt, dat je door je 'milieubewuste' keuzes juist meer CO2-uitstoot gaat produceren. Daarbij speelt ook een rol dat de éénmalige (kleine en gesubsidieerde) financiële inspanning wordt gebruikt als legitmatie om in de praktijk (dagelijks) wat minder zorgvuldig om te springen met energie, je bent namelijk bij voorbaat al 'beter' bezig dan je buurman die geen zonnepanelen heeft gekocht...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.