Cellenbeton als isolatie bij renovatie | Ecobouwers.be

U bent hier

Cellenbeton als isolatie bij renovatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van CorK
03/08/2015 - 09:42

Allen

Voor een renovatie project denk ik er aan om de buitenmuren aan de binnenzijde te isoleren met cellenbeton platen.

Situatie is als volgt. Ruime burgerwoning met hoge plafonds, buitengevel is beschermd als stadsaangezicht dus buitenisolatie is niet mogelijk. Het gaat over 1 volle muur, dus geen spouw die kan geïsoleerd worden. Aan de binnenzijde isoleren is dus de enige mogelijkheid.

We zouden graag met cellenbeton werken vanwege de open structuur, geen dampscherm etc,... Doch zit ik met enkele vragen.

De buitenmuur zal ca. 40cm dik zijn, zouden platen van 8cm dan voldoende zijn om de woning goed te kunnen isoleren?

Wat met koudebruggen aan stopcontacten en schakelaars? En hoe isoleer je het stuk dat ter hoogte van de balken van het verdiep zit?

Alle tips zijn welkom!

5 Reacties

Reacties

afbeelding van PatrickM
04/08/2015 - 08:34

8 cm cellenbeton is niet de moeite om van 'isolatie' te spreken.

Cellenbeton is een constructiemateriaal dat een beetje isoleert. Uw muur is al stevig genoeg, dus kan je de beschikbare cm's en het beschikbare budget beter aan echte isolatie spenderen, echte isolatiematerialen isoleren pakweg 10x beter.

 

De koudebruggen zijn een uitdaging...

afbeelding van Brecht Schatteman
04/08/2015 - 12:42

Waarom zou u met cellenbeton 'isoleren'? Dat isoleert niet voldoende om van isolatie te spreken... Wat is volgens u dan de meerwaarde eraan? Kan u niet met kurk of houtvezelplaten ofzo werken? Dat is echte isolatie...

afbeelding van CorK
04/08/2015 - 20:31

Ik weet bitter weinig over deze materie. Even ter verduidelijking, ik had het op Ytong Multipor, dit wordt door leverancier Xella wel geaficheerd als isolatie materiaal. Misleidende informatie dan? 

Met wat voor materiaal zou ik dan best isoleren? De buitenmuur is een volle muur dus geen spouw aanwezig. zou ik er zijn met pakweg recticell Eurothane G panelen op de binnenmuur te verlijmen? 

afbeelding van Brecht Schatteman
04/08/2015 - 20:47

Dat is weer wat anders, dat is wel isolatiemateriaal te noemen. Dat is specifiek zo bedoelt als isolatie, terwijl gewoon cellenbeton gewoon de geïsoleerde versie is van beton en met moeite onder de warmtegeleiding van 0,12 uitkomt. Multiple heeft een geleiding van 0,045 dus een derde hiervan, dat omdat het als isolatie is bedoelt en niet als echte dragend cellenbeton.

 

Multipor is volgens de reclame uitmerate geschikt voor wat u wilt bereiken. Maar ik denk dat alles zich hiervoor aanprijst. Misschien eens kijken naar kurk-isolatieplaten? Isoleren wat beter en is ook waterwerend en dampdoorlatend. Het is wel niet steenachtig, maar zeker stevig. Natuurlijk hangt her wel wat af van wat u wilt bereiken naar binnenafwerking toe of dergelijke. Houtvezelplaten zou ook kunnen, maar lijkt me minder ideaal voor de condens die kan (of eerder zeker) ontstaan tussen de isolatie en de bestaande muur. Verder kunt u nog kijken naar rockwool of dergelijke, maar daar heb ik weinig kennis van.

afbeelding van Ingir
04/08/2015 - 23:39

Binnenisolatie is niet aan te bevelen, met houten balken loop je risico op houtrot in de balkkoppen die in de koude/natte muur steken. Met een steenachtige vloer zijn de mogelijkheden al wat ruimer maar nog steeds lastig qua koudebruggen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.