CASANOVA | Ecobouwers.be

U bent hier

CASANOVA

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van johan-37
03/02/2006 - 19:31

Misschien trap ik open deuren uit maar via een ander forum raadde ze me het programma casanova aan.
Wat is dit programma waard? Klopt dit? en hoe houdt dit programma rekening met balansventilatie?
Alvast bedankt voor jullie opmerkingen.
Johan
link:
http://nesa1.uni-siegen.de/index.htm?/softlab/casanova.htm

2 Reacties

Reacties

afbeelding van ahardeman
03/02/2006 - 19:46

Of het klopt? Als je alle waardes goed invult zou het in de buurt moeten kunnen komen, zeker zo goed als een epc of bjorns rekenblad, beter zelfs omdat ook met interne warmtewinsten en zonneinstraling wordt gerekend.

Met balansventilatie houdt het geen rekening, maar je kunt eenvoudig het ventilatiedebiet verlagen naar 0,1 dan zit je redelijk op de praktijk. Mits je huis verder potdicht is natuurlijk, anders komt 0,4 a 0,6 eerst

Mvg Arnold

afbeelding van steve-2
03/02/2006 - 22:16

Ventilatievoud berekenen naar 0,1. Goed en wel, maar dit is dan wel voor je energieverbruik te simuleren.
Ik heb dit voor mijn woning in aanbouw eveneens toegepast (van 0,1 naar 0,6 om eens het verschil te bekijken).
Maar ik stel wel vast dat bij 0,1 ik ongeveer 8 maanden oververhitting verkrijg, zelfs wanneer ik mijn glas op het zuiden vervang door muren (is een instelling in Casanova) .

Mijn vraag dus, welke ventilatievoud mag je toepassen in de tussenseizoenen en welk ventilatievoud in de zomer om je oververhitting correct te kunnen simuleren.
Dit rekeninghoudend dat je dus in de tussenseizoenen middels de bybass ventileert via de buitenlucht, en in de zomer via bypass vanuit de AWW.

Ter info: Ik opteer om het systeem zodanig te installeren zodat ik kan kiezen voor aanvoer via de AWW in de tuin ofwel gewoon via het dak. Dit omdat mijn buur nogal eens een stinkende rooklucht verspreid met zijn afvalhout-verbranding). Dan kan ik afhankelijk van de windrichting mijn aanvoer bepalen om alzo de hinder te beperken.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.