BWW Comfofond D 550 luxe - passieve woning | Ecobouwers.be

U bent hier

BWW Comfofond D 550 luxe - passieve woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Tom78
23/11/2013 - 23:28

Wij hebben een Paul Novus en een Comfofond D 550 luxe in een passief huis.
Deze week werd die BWW aangesloten. De temperatuur is na het aanzetten van de ventilatie over 2 maand gezakt (maar het is ook kouder geworden). We weten echter niet of die BWW wel werkt? De installateur wist zelf niet zeker of hij wel werkte? Je hoort het niet? Wij blijven achter met de vraag of de BWW nu werkt of niet en het is 15° in de woning die we willen gaan bewonen. We proberen nu elektrisch bij te verwarmen met 2 x 2 KW. Hoe krijgen we de woning op een hogere temperatuur? dank u

45 Reacties

Reacties

afbeelding van bertvdg
24/11/2013 - 07:17

Wat is de temperatuur voor en na de warmtewisselaar van de BWW? Als deze werkt moet er zeker een paar graden verschil op zitten.

 

Hoezo de installateur weet niet of deze werkt? De motor van de pomp zou je toch moeten horen/voelen draaien ook al is het zeer stil? Je kan toch ook eens de stroom meten van de motor van de pomp? Als je geen Ampere meet is er geen stroom en draait de pomp niet...

 

Hoe dan ook, met de temperatuur van de BWW zal je er niet komen om uw PH te verwarmen, je zal hoe dan ook moeten gaan bijverwarmen. Ik lees echter dat je er nog niet in woont, een huis dat niet bewoont is zal ook altijd wat kouder zijn omdat er geen extra warmtewinsten zijn van koken, wassen, verlichting, toestellen,....

afbeelding van stefan-14
24/11/2013 - 08:55

temp voor en na deze meet je niet in een standaard opstelling, spijtig

 

@TS, je kan best frontpaneel eens losmaken en aan de pomp voelen of deze draait.

ik veronderstel dat de BWW gevuld is met een speciaal daarvoor bestemde pomp-unit? hou de komende dagen ook druk in circuit (bij ons staat er wel een manometer op) in de gaten, want er zullen zeker nog luchtbellen in BWW zitten, 2 tot 3 keer bijvullen in eerste 12 maanden is niet abnormaal

 

afbeelding van Tom78
24/11/2013 - 09:45

We hebben de uren dat we er waren (ongeveer 4 u per dag) bijverwarmd met 2 electrische vuurtjes van 2KW.

De temperatuur stijgt nauwelijks 1 graad.

En blijkbaar zou de BWW ingesteld kunnen worden op 10° om te starten (volgens Zehnder). Het is buiten minder dan 10° nu  en dan zou die toch moeten werken.

De installateur (gast) belde naar Zehnder omdat hij de motor niet hoorde draaien.

Daar antwoordden ze dat je het niet hoorde.

Het is bedroevend wat wij meemaken.

Heb al gevraagd om Zehnder te laten komen maar eer die komen en ik weet zelfs niet of ze reeds gebeld hebben.

 

afbeelding van walter-8
24/11/2013 - 12:01

=> met wie heb je een contract?  Met installateur of Zehnder?  Indien met installateur is alles zijn probleem.  Hij moet zijn leveranciers maar de correcte service laten leveren.  Het is niet omdat hij een installatie plaats die hij niet begrijpt dat het plots iemand anders zijn probleem is.  Je moet je installateur blijven pushen een correcte oplossing te vinden. 

 

Langs de andere kant: als het binnen 'koud' is: je BV zal nooit zorgen dat het opwarmt.  Enkel dat het niet verder afkoelt. Maar vandaag schijnt er terug wat zon.  Met wat geluk is het vanavond wat warmer....

Walter

afbeelding van brother paul
25/11/2013 - 19:06

en als je die temperatuur verandert, naar 20° of 0° wat gebeurt er ? Nu volgens mij staat hij juist op 10°, het doel is dat je buitenluchtr verwarmt als die kouder wordt dan 10° met aardwarmte. Dus ik zou het niet veranderen.

Ik zou het zo debuggen: als het vriest (dus snachts zal het beginnen vriezen) meet je de temperatuur die uit uw ventilatie D komt. en de temperatuur die ventilatie D verlaat. Als het verschil kleiner dan bvb 0.5° is kun je al vermoeden dat het werkt. 

Je kan toch niet verwachten dat die ventilatie uw huis gaat opwarmen ? Die kan niet meer dan de aardbol warm is, gemiddeld is dat 10° dus je hebt gewoon een toestel die ervoor zorgt in de zomer dat uw huis niet te fel opwarmt en in de winter niet te fel afkoelt. Maar dat wil zeggen dat zonder verwarming eindig je met de bodemtemperatuur van 10° en daalt die verder naar 5°...

Wat je wel kan verwachten is dat zonneenergie uw huis opwarmt, dus dat wordt 1/2 dagen heb je zonnewarmte, en dan in weken zoals nu waar je 4 dagen geen zonnetje ziet is het op uw tanden bijten... Dus ik zou daar een verwarming instoppen ?? Je hebt toch een verwarming in die woning ?? Of was dat een supplement ? 

Een onnozel gasvuurtje moet uw huis al kunnen opwarmen als het passief is ? Bak gewoon wat broodjes ? Kook een heerlijke spaghettie en dat huis zal al gezellig warm worden.

 

afbeelding van robin demey
25/11/2013 - 19:51

Niet overdrijven hé Paul, een paar broodjes bakken of spaghettie koken zal in het tussenseizoen de woning op temperatuur kunnen houden, maar bij buitentemperaturen van minder dan 10°C volstaat dat ook niet hoor.

afbeelding van bertvdg
24/11/2013 - 11:01

@tom:

In ons PH in afwerkingsfase is dat nu ook zo, er wordt nog niet actief verwarmd en op zonloze dagen is het ook maar 12°C. Als ik dan ook bijverwarm met een elektrische blazer gaat dat ook maar traag naar omhoog, je hebt immers heel wat koude massa op te warmen, zelfs al is dat een HSB zoals bij ons, dat heeft tijd nodig.

 

Ik heb vorige week bij de eerste vorst eens de bijverwarming 24u laten opstaan en tegen de ochtend er op was het mooi 21°C.

afbeelding van robin demey
24/11/2013 - 20:41

Makkelijk te controleren: open uw unit. Leg een thermometer voor de WW en een thermometer erna. Sluite de unit en laat hem een half uur tot een uur draaien. Open de unit (zo snel mogelijk) en bekijk de temperaturen. Zijn die zo goed als gelijk, dan werkt hij niet.

Bij ons vorige week bij -1,8°C buitentemperatuur een voorverwarmde lucht van 7-8°C (huidige instelwaarde = 7°C). Ik weet niet wat het maximum is die ik eruit zou krijgen, nog niet getest. Maar dat vond ik toch al verbluffend. Bijna 10°C warmtewinst.

afbeelding van Tom78
24/11/2013 - 21:12

Beste,

Dank u voor uw reactie maar wij zijn helemaal niet technisch onderlegd.

We zullen de unit openen en wat is dan juist de WW? Sorry wij weten dat niet en wonen er nog niet.

Een thermometer er voor en na de BWW in de unit bedoelt u dat? 

Heeft u ook een Comfofond- L 550? Of kent u het toestel?

10°c warmtewinst dat is enorm. De instelwaarde zou 10°C zijn dat heb ik onthouden. Maar de BWW is pas aangesloten van woensdag moet ik zeggen.  Misschien is daar nog niet veel verschil mogelijk?

Wij laten nu een elektrisch vuurtje (2KW) branden als we er zijn (3u) en het wordt nauwelijks 1° C warmer. De woning is afgekoeld

Ik heb zo de indruk zelfs al ken ik er niets van dat er toch iets mis is.  Maar erg dat de installateur dat niet weet en zoveel ervoor betalen.  Dank u

 

 

 

 

afbeelding van robin demey
24/11/2013 - 21:53

Dag Tom

Ik veronderstel dat het om volgend toestel gaat:

http://www.zehnder.be/comfosystems/index.php?pageID=products_comfofond&product_detail:oid=132&template=18_product_detail.html

Die schuine 'blok' is de WW (warmtewisselaar).

Dus een thermometer eronder en een erboven dan.

Wij hebben wel een socarex van zo'n 200 meter gelegd en die ligt volledig in natte kleigrond (in het grondwater eigenlijk). Ook ons ventilatiedebiet ligt over het algemeen niet zo heel hoog. Dat kan de grote warmtewinst misschien verklaren.

Het verschil heb je zo goed als onmiddellijk. Ik heb onze pomp (is bij ons een gewone CV-pomp) bij aansluiten een half uurtje op 100% laten pompen (gewoon in het stopcontact gestoken).

 

Hou er rekening mee dat een PH opwarmen heel lang kan duren op lage vermogens. Eenmaal op temperatuur kun je dat gemakkelijk op temperatuur houden. Gaat het om een massieve woning of HSB? Bij een massieve woning zal je met 6kWh (2kw à 3u) je woning nooit op temperatuur krijgen als die slechts 12-15°C heeft.

afbeelding van Tom78
24/11/2013 - 22:29

De socarex is bij ons 100m en er is ook een hoge waterstand. Dus de socarex ligt ook in natte grond.  De bodem is leem zandgrond. 

Het is een massief passief huis alleenstaand.

Hoe kunnen we dan met een groter vermogen het huis gemakkelijker op temperatuur krijgen?

Of is het toch beter van met zo'n electrisch vuurtje te werken maar langer?

afbeelding van walter-8
24/11/2013 - 22:39

tom,

heb nu eens gewoon wat geduld: zet dat vuurtje aan en laat het een dag draaien.  En wacht niet tot de dag voor je verhuist maar zet dat morgenvroeg op.

Controleer dan nog eens de temperatuur die je balansventilatie in huis blaast; is die ongeveer de temperatuur van je huis is je probleem met die BWW voorlopig even bijzaak.  Zolang het niet vriest is de BWW niet echt nodig en zal je electrisch vuurtje of je andere verwarming in huis je huis warmen.

Hoe ga je je huis eigenlijk verwarmen?

Walter

afbeelding van Tom78
25/11/2013 - 08:30

Walter het huis zal verwarmd worden met dat electrisch vuurtje.  De architect vond dat een goede keuze. Maar als ik dat electrisch vuurtje hele dagen moet laten opstaan wordt dat wel financieel een slechte keuze.

afbeelding van walter-8
25/11/2013 - 08:48

Het zal wel de bedoeling zijn dat dat vuurtje wel altijd aanstaat.
De thermostaat ervan moet de temperatuur constant houden en er voor zorgen dat het niet te veel gebruikt.
Je moet nu ook niet overdreven gierig zijn.

Walter
Ps haal zeker een energiemetertje in huis voor de verwarming. Dat kost 20 euro en geeft je veel info....

afbeelding van walter-8
25/11/2013 - 08:48

Het zal wel de bedoeling zijn dat dat vuurtje wel altijd aanstaat.
De thermostaat ervan moet de temperatuur constant houden en er voor zorgen dat het niet te veel gebruikt.
Je moet nu ook niet overdreven gierig zijn.

Walter
Ps haal zeker een energiemetertje in huis voor de verwarming. Dat kost 20 euro en geeft je veel info....

afbeelding van walter-8
24/11/2013 - 22:00

Tom,

ik denk niet dat het toestel opendraaien de beste oplossing is nu. Gewoon installateur als het koud is buiten (<5°C) de temperaturen laten weergeven die het toestel kent.  Dat toestel weet wat inkomende temperatuur is.  Buiten temperatuur kan je zelf op veel manieren meten (bv met je auto).  Als de ingang van het toestel niet hoger is dan buitentemperatuur is er een probleem. 

installateur in actie zetten en werken.

Omgekeerd; meet eens welke temperatuur uit de BV komt aan een mond.

En om je woning op te warmen zal te toch wat minder gierig moeten zijn.  Laat die verwarming eens 24uur draaien en vertelt eens het resultaat.

Je kan ook eens de handleiding van het toestel er bij nemen (als zijn de temperaturen misschien verstopt en enkel toegankelijk voor installateur). 
Walter

afbeelding van Tom78
24/11/2013 - 22:14

En als we nu een energieverbruiksmeter voor het stopcontact van de BWW plaatsen?

Indien we dat een dag laten en dan kijken?  Indien er geen verbruik is dan werkt de BWW niet.

Ik zie nu dat het buiten ongeveer 6° is en als het ingesteld is op 10° dan moet er toch verbruik zijn?

De handleiding is helemaal niet duidelijk (voor ons toch niet).

En één dezer zullen we inderdaad het electrisch vuurtje eens 24u laten draaien.  Vrijdag is normaal de verhuis gepland en zou het één beetje warmer moeten zijn.

 

afbeelding van brother paul
25/11/2013 - 08:47

tuurlijk is dat duidelijk als je er een verbruikmeter op zet, dan weet je of het toestel werkt, en wat het doet

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
25/11/2013 - 10:12

 

 

Ik vrees dat ge niet gaat toekomen met het vuurtje eenmaal 24 uren te laten draaien. Zelfs niet als ge het vuurtje constant laat draaien tot vrijdag.

 

Een firma gelijk Bostoen voorziet zelfs een warmtepomp met diepboring om een massief huis te verwarmen en om warm water te maken.

afbeelding van walter-8
25/11/2013 - 10:22

Waarop baseer je daarvoor?

afbeelding van robin demey
25/11/2013 - 11:32

Walter, uw volledige woning (massa) heeft nu een temperatuur van zo'n 12-15°C?

Uw elektrisch vuurtje zal de lucht verwarmen. De massa van uw woning zal continue die warmte in zich opnemen. De gigantische hoeveelheid energie die daarin kruipt zal je niet ophalen met 2 kw. Dat is enkel voldoende om uw woning op temperatuur te houden.

Om u een idee te geven:

Baksteen heeft een warmtecapaciteit van zo'n +/- 1470 kJ/m3K => +/- 0,408 kWh/m3K

Beton: +/- 2210 kJ/m3K => +/- 0,634 kWh/m3K

Stel je hebt 25m3 baksteen en 20 m3 beton (laten we voor het gemak chape rekenen als beton), dan zit je aan een benodigd vermogen om van 12 naar 20°C te gaan:

baksteen: 0,408 * 25 * 8 = 81,6 kWh

beton: 0,634 * 20 * 8 = 101,44 kWh

Samen is dit dan 183,04 kWh. Met een kacheltje van 2 kWh zit je dan al aan meer dan 90u, zonder rekening te houden met warmteverliezen en andere massa in de woning.

Ik heb om gemakkelijk te rekenen volgende gedaan: woning 7,5 x 10 m en 5 m hoog. Tussenvloer 15 dik in beton en 2x chape van samen ook 15 dik. Geen ramen, deuren of binnenmuren meegeteld. Dus in de praktijk komt er nog heel wat bij, zoals eventueel bij plat dak de betonplaat van uw plat dak, de binnenmuren, vloerafwerking, deuren, meubels...

Dus als je vrijdag de verhuis pland, dan zou ik dat elektrisch vuurtje vanaf nu continue laten aanstaan.

afbeelding van walter-8
25/11/2013 - 12:18

Robin,
Ik ben zeker overtuigd dat het even-dagen kan duren voor de verwarming het huis heeft opgewarmd.
Ik weet alleen niet waarom een warmtepomp uit een vorige reactie met eenzelfde vermogen het sneller zou doen.

Walter

afbeelding van robin demey
25/11/2013 - 12:27

Ik zie Pierre niets zeggen over vermogen van de warmtepomp hoor. Snap ook wel niet echt wat hij met zijn reactie wilde zeggen.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
25/11/2013 - 14:33

 

 

Drie zaken:

 

Een warmtepomp heeft gewoonlijk meer effectief vermogen dan 2 kW afgeleverd.

 

Door het minder elektrisch verbruik zal men het reeds gemakkelijker 24 uren laten opstaan.

 

Bostoen heeft waarschijnlijk nooit voorzien zijn massief  PH gewoon met een elektrisch vuurtje te verwarmen.

 

 

afbeelding van robin demey
25/11/2013 - 15:15

Tjah, een WP van 2 kW opgenomen vermogen mag je uiteraard niet vergelijken met een elektrisch vuurtje van 2 kW. Eerder met 4-8 kW.

afbeelding van Tom78
25/11/2013 - 21:54

Zou een elektrische werkplaatskachel Eurom 2000 Watt beter opwarmen dan een gewone ventilatorkachel van 2.000W.

Volgens de instructies zou er veel lucht verplaatst worden.

Zijn elektrische vuurtjes veilig genoeg om te laten branden als je er niet woont?

Indien ze oververhit worden is er misschien risico op brand?

 

afbeelding van PatrickM
25/11/2013 - 22:33

Nee Tom, 2000W blijft evenveel, of het nu van een 'werkplaatskachel' komt of van een 'ventilatorkachel'.

Je hebt nog nergens uw berekend warmteverlies vermeld? Als dat in lijn ligt met het uw geïnstalleerd vermogen dan komt het wel goed hoor, en uw verwarminginstallatie zou toch moeten voorzien zijn om veilig 24/24 op te staan... Ik neem aan dat ze ondertussen opstaat en opblijft?

 

Trouwens, het rendement van uw PaulNovus ligt zo hoog dat uw BWW gerust mag geregeld zijn om pas onder 3° te werken.

 

hou ons vooral op de hoogte hoe het verder verloopt!

 

hopelijk is uw nachtrust door deze perikelen niet verstoord, maar heb je eigenlijk geen architect om u te helpen en/of gerust te stellen ?

afbeelding van walter-8
25/11/2013 - 22:40

Misschien toch even kiezen hoe je je huis gaat verwarmen. Ik zou meer bezorgd zijn als ik in dat huis slaap met een elektrisch kacheltje dat ik niet vertrouw
Walter

afbeelding van walter-8
25/11/2013 - 10:27

Tom,
Energiemeter zal direct je verbruik geven, ergens tss 5 en 20 watt als de pomp draait.
Walter

afbeelding van Tom78
26/11/2013 - 09:25

Sinds gisteren een energiemeter tussen de Confofond gezet en wat blijkt : 0 op de meter.

De Confofond werkt niet zoals gedacht.

Wat kunnen mogelijk oorzaken zijn?

 

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.