buitenvoeler een noodzaak???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Voor een kantoorruimte van 110m2 zet ik een van de weken een gaswandketel. Daarbij heb ik wat vragen over de te kiezen oplossing vanuit ecologisch & economisch standpunt.

... de situatie...
- De volle 110m2 ligt vloerverwarming in de gepolierde betonvloer.
- 1/4 van de muren zijn buitenmuren en werden bij de verbouwing beperkt geisoleerd met 6cm rotswol (langs binnen). De andere zijn verwarmde en half verwarmde muren van buren (traphal, living, bakkerij etc...).
- glas is 1.1 kw/m2
- plafond is voor 2/3 plat dak (buiten dus) met 20cm rotswol geïsoleerd. Het overige 1/3 is 12cm geisoleerd voor geluid en warmte naar het 1e verdiep toe. Dit is een aparte wooneenheid waar ook geen betonvloer met vloerverwarming ligt maar volledig apart (doet dus niet te zake hier)
- nergens zijn extra radiatoren of zo, dus alles lage temp.

... de vereisten ...
- condenserende gaswandketel met electronische ontsteking
- ecologisch/economische oplossing voor verwarming

... de voorgestelde oplossing ...
- ecomax VHR c18/22 ketel van v******t met klokthermostaat maar zonder buitenvoeler

... de vragen ...
- klopt het dat een buitenvoeler in dit geval relatief weinig zin heeft, omdat de gemene muren en een gedeelte van de plafond allemaal andere temperaturen hebben en ook het geheel beïnvloeden?
- is het een goed idee om een vaste keteltemperatuur in te stellen (laag dus) en puur aan/uit te schakelen met de kloktemperatuur? Zoja, op welke temperatuur zet je best de ketel?
- heeft het in een geïsoleerde omgeving ecologisch gezien veel zien om 's nachts de temperatuur te laten zakken van 19 naar bijvoorbeeld 16 graden of niet? Is het verschil van af en toe 's nachts kort de brander aan te laten gaan zoveel slechter dan 's morgens lang? Wordt de regeling van de temperatuur dan ook niet moeilijker omdat de vertraging toch al 3à4u is met de vloerverwarming en de thermostaat dan niet-relevante temperaturen opmeet?

Toch niet zo'n eenvoudige vragen voor doe-het-zelfver met lage-energie intenties... wie kent hier iets meer van en kan me wat op weg zetten? Heb geen 100% vertrouwen in installeurs op dit vlak.

Alvast bedankt voor de reacties!

Hans

Reacties

ik wil ook wel reageren.ik heb zelf ook vloerverw. als hoofdverw.en heb een buitenvoeler en een modulerende th.staat.deze zullen door hun communicatie toch altijd een lagere aanvoertemp. aanhouden wat goed is bij vloerverw.en alleen als het nodig is zal de temp hoger worden.en de vloer moet een constante temp houden bv. 20c. want als je de vloer elke keer moet opwarmen dan verbruik je nog veel gas.
het is dus belangrijk om een constante temp. te houden.
En omdat de ketel de thermostaat(honyw. 4)en de buitenvoeler toch constant communiseren zal je vanzelf een balans krijgen.