buitenunit lucht-lucht warmtepomp binnen plaatsen | Ecobouwers.be

U bent hier

buitenunit lucht-lucht warmtepomp binnen plaatsen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

04/06/2009 - 19:29

Hey,

ik zit met een probleem(pje) en ik hoop dat de bezoekers op dit forum mij kunnen helpen met soortgelijke ervaringen.

Even de situatie schetsen. Mijn vriendin en ik hebben vorig jaar een appartement gekocht. Op dat moment werd het appartement direct electrisch verwarmd. Tijdens de renovatiewerken hebben we deze dan ook verwijderd en hebben een pelletkachel geplaatst.
Nu wensen we nog een lucht-lucht warmtepomp te plaatsen. Echter hebben de buren het niet echt begrepen op deze oplossing en willen ze niet dat we deze op het balkon of op het dak plaatsen (volgens de akte gemene delen van het gebouw). Enigste oplossing lijkt ons de buitenunit op onze zolder te zetten (zolder is 20m2 groot).

Heeft iemand hier ervaring mee? Wij slapen net onder de plaats waar de buitenunit zou moeten geplaatst worden op zolder? Zouden we hier lawaaiginder van ondervinden? Is het nefast voor de techniek van zo'n buitenunit dat deze binnen wordt geplaatst?

Alvast bedankt ,
Dieter

4 Reacties

Reacties

04/06/2009 - 20:12
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

je gaat dan je zolder afkoelen, om de ruimte eronder te verwarmen...
kwaad kan het niet voor je warmtepomp, ze zal zelfs met een hoger rendement werken, maar als er geen isolatie zit tussen de 2 verdiepen lijkt het me zinloos...

05/06/2009 - 11:11
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Gewoon op zolder zetten is eerder zinloos. Als het om de leefruimte te koelen is gaat die zolder snel heel heet worden en omgekeerd.
Het rendement zal wel degelijk drastisch dalen, de temperatuur van de zolder zal snel naar die van de buitenunit stijgen of dalen en dus zal die buitenunit snel weinig warmte meer kunnen opnemen of afstaan.
Er bestaan warmtepompen waarbij de aan en afvoerlucht via buizen naar en van de warmtepomp wordt gebracht. De buitenunit staat dan binnen en is via die buizen met de buitenwereld verbonden. Die buizen zijn dan best geisoleerd als je geen effect op de zoldertemperatuur wilt.
Ook de binnenunit kan op zolder en via (geisoleerde) buizen de leefruimten bedienen. Maakt nog het minst lawaai in de leefruimten.
Airco's met slechts één buis naar buiten bestaan ook maar die hebben minder rendement en alle lawaai staat binnen.

08/06/2009 - 18:42
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Wat het geluid betreft : consulteer de gegevens van de fabrikanten.
Een goede thermische en geluidsisolatie tussen je leefruimte en de zolderruimte is altijd aan te raden.

Wat de werking betreft : een geforceerde ventilatie met buitenlucht van de ruimte onder je dak is zeker noodzakelijk anders wordt het te koud onder je dak als er te weinig wind is.

14/06/2009 - 16:30
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

 

Beste Dieter,

Ik ben een installateur van onder andere warmtepompen lucht/lucht. Er bestaan warmtepompen zonder buiten unit. De binnen- en buitenunit zijn samen. Er moet enkel twee gaten geboord worden in een buitenmuur, voor een luchttoevoer en -afvoer. Het enige wat uw buurman dan ziet zijn twee roostertjes. Het is een kwalitatieve oplossing en in uw geval de ideale. Deze toepassing wordt nu vaak gebruikt in appartementsblokken om een esthetischer zich te creëren.

Mocht U interesse hebben: davy [dot] de [dot] baere [at] telenet [dot] be

mvg

Davy De Baere

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.