buitenmuur isoleren langs binnen | Ecobouwers.be

U bent hier

buitenmuur isoleren langs binnen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van laurent-1
10/03/2006 - 16:03

hallo.
Ik ga een buitenmuur (badkamer) isoleren aan de binnenkant. Ik heb info over hoe dat moet :
Van binnen naar buiten is de volgorde :
1) Bekledingsmateriaal (bijvoorbeeld gyproc)
2) Dampscherm
3) Isolatie
4) Eventueel een smalle luchtspouw ingeval van mogelijk binnendringen van vocht vanuit de buitenmuur
5) Buitenmuur.

Dat lijkt mij logisch. Toch maak ik mij zorgen over hetvolgende :
Het bekledingsmateriaal zal niet overal vast tegen het dampscherm aanliggen, en het dampscherm zal op zijn beurt niet overal vast tegen de isolatie aanliggen. Tussen deze materialen krijg je dus smalle luchtspouwen. Nu vrees ik dat in deze luchtspouwen door convectie de warmte uiteindelijk toch nog naar boven zal ontsnappen.
Maw, is het nodig het bekledingsmateriaal, het dampscherm en de isolatie VAST tegen elkaar te plakken ?
Wie kan mij daar iets over vertellen ?
Dank bij voorbaat.
Laurent (Antwerpen)

3 Reacties

Reacties

afbeelding van geert-19
11/03/2006 - 14:27

laurent,

ik denk dat je best eerst zorgt dat je buitenmuur "gezond" is (geen doorslaand vocht , geen lekkende dakgoot...) , vervolgens kan je gerust rots of glaswol tegen die muur aanbrengen , de dikte van je kepers maak je iets dunner (een cmtje) dan de dikte van de gewenste isolatielaag , je drukt alles goed aan , een stevig dampscherm erop , dan de eindbekleding en alles zal netjes dichtgedrukt zijn : geen luchtspouwen meer !

groeten

afbeelding van laurent-1
11/03/2006 - 17:32

Bedankt voor je reactie Geert ! Wellicht zal ik perfect kunnen toepassen wat jij suggereert, maar mijn doe-het-zelvers-hart blijft toch wel met de principiele vraag zitten. Stel dat een luchtspouw tussen de buitenmuur en de isolatie aangewezen is (volgens sommige lectuur terzake is dat zelfs TEN ALLEN TIJDE aangewezen), dan kan ik de diverse lagen niet gaan samendrukken, want dan kom ik uiteindelijk met de isolatie TOCH tegen de buitenmuur aan. Dan blijft mijn vraag natuurlijk bestaan : doordat ik niet kan samendrukken kan er een (toevallige en plaatselijke) ruimte ontstaan tussen bekleding en dampscherm en/of tussen dampscherm en isolatie. Zal via deze ruimten door convectie de warmte afgevoerd worden ? In de lectuur wordt nergens daarop gewezen, maar mij lijkt het een echt gevaar.
Een reactie is steeds welgekomen !
Laurent

afbeelding van pieter-14
12/03/2006 - 16:25

Die lectuur... Van wanneer is die? De trend om, in de juiste opbouw, spouwloos te gaan isoleren is vrij recent en word meer en meer algemeen aangenomen.
Ik zou de publicatiedatums gaan vgl. Tracht uit te zoeken wat de trend is in de recentere publicaties.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.