Buitengevel isoleren of niet? | Ecobouwers.be

U bent hier

Buitengevel isoleren of niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van vickyendirk
08/03/2016 - 12:24

Wij wonen in een vrijstaande boerderij van 1930 waarvan het dak goed is geïsoleerd. De buitenmuur is in dubbele steen zonder spouw. We overwegen om de buitengevel te isoleren, maar vragen ons af of we de kosten wel kunnen terugverdienen.

We zouden genoeg budget hebben voor 2 muren ( lange zijde en korte zijde). De andere lange zijde zouden we van binnenuit isoleren, de andere korte zijde is reeds geïsoleerd.

Totaal : 110m²

Offerte: €120/m², isolatie + crépi = €13.000

Ons huidig jaarverbuik (gas): iets minder dan 20.000 Kwh ( +/- €70/md).

Volgens mij gaan we al vele jaren moeten stoken om dit eruit te halen, als ik reken dat mijn verbruik met 20% daalt. Ons verbruik zal de komende 20 jaar, onder normale omstandigheden, niet veel veranderen (ons pensioen is nog ver weg).

Of zie ik dit verkeerd?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van werner van der cruyssen
08/03/2016 - 16:15

Het is moeilijk te quantificeren omdat er steeds een aantal assumpties zijn die een dramatische impact kunnen hebben (gasprijs, eventuele maatregelen van de overheid, de waardestijging van uw woning door de isolatie....) maar wat ik u zou willen meegeven ter overweging:  bekijk niet enkel het louter financiële plaatje, er is een andere factor die veel moeilijker in cijfers uit te drukken is en dat is het leefcomfort.

BTW:  waarom de ene gevel langs binnen isoleren?  Rooilijn?

 

afbeelding van dirk andelhofs
09/03/2016 - 15:53

Als we de klimaatverandering nog een beetje onder controle willen houden, dan moeten we zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van fosiele energie.

Eén van de makkelijkste manieren om snel veel energie te besparen is goed isoleren.

Het is niet zozeer de vraag of je moet isoleren, maar hoe dik.

Het is namelijk vooral de afwerking (pleisterlaag) die de kostprijs bepaald, en in mindere mate de isolatiedikte.

Dus : isoleren ja, en liefst meer dan 20 cm dik.

 

Waarom moet een isolatiemateriaal zichzelf absoluut terug verdienen, terwijl alle andere bouwmaterialen dat niet hoeven te doen ??

Het gevoel van elke dag weer opnieuw thuis te komen in een huis dat zichzelf voorziet van warmte is onbetaalbaar !

 

Dirk

 

 

afbeelding van walter-8
09/03/2016 - 17:56

Ik bekijk investering in isolatie anders.
Er is geen vernietiging van kapitaal.
Dus is de terugverdientijd onmiddellijk.

Dit in de zin dat als je 1.000 euro in isolatie stopt en je verkoopt je woning binnen x tijd. Dan heb je je 1.000 euro terug en bovendien x-tijd lagere energiekosten en hoger comfort.

De vraag is dus niet of je het ooit terugverdient maar eerder hoe je je geld best investeert of waar de grens van je budget ligt.

Walter

daarvandaar het succes van spouwisolatie: het is vrij goedkoop want gaat vrij snel...
Zelf heb ik ook niet het budget voor mijn gevel aan de buitenkant te lmaten doen. hoewel een groene lening op 10j dat probleem kan oplossen, ofwel helemaal zelf doen zodat je 100€ per m² bespaart aan werkuren... Gelukkig heb ik een spouw en is het grootste leed opgelost...
 

Je hebt recht op een premie van 15€/m², erbovenop nog een verbeteringspremie van 1500€ van wonenvlaanderen.be OF een renovatiepremie van 20% of 30% op voorwaarde dat je het isolatiemateriaal in een aparte factuur onderbrengt want de zogenaamde nieuwe renovatiepremie sponsort geen isolatiewerken maar wel gevelwerken.... en precies de uurlonen bij gevelisolatie bedragen 100€/m² of zelfs meer...  Bovedien gaan de energieprijzen in de komende 10 jaar de hoogte ingaan, binnen de 20jaar vrij onbetaalbaar worden door uitputting van gasvelden en aardoliereserves.

MAAR ZOALS GEZEGD IS ER MEER DAN ALLEEN TERUGVERDIENTIJD. Ik liet mijn spouw na-uisoleren om energie- en milieuoverwegingen, en stond zelf echt versteld van de serieuze verbetering aan wooncomfort.... Meer nog dan bij dakisolatie voel je de vermindering aan koudestraling van koud glas en koude muren heel sterk!!!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.