BTW 21% ipv 6% bij verbouwing woning van meer dan 60 jaar oud | Ecobouwers.be

U bent hier

BTW 21% ipv 6% bij verbouwing woning van meer dan 60 jaar oud

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van mth
08/07/2013 - 21:08
mth

Wij willen onze oude woning die van 1950 dateert grondig verbouwen tot een LEW. Ook willen we de woning uitbreiden daar ze momenteel te klein is voor ons (5 personen). Nu begrijp ik niet waarom er voor deze grote verbouwing ons een tarief van 21% zal aangerekend worden. Na contact met de BTW-dienst vertelde men ons dat wanneer je de woning groter maakt dan ze al was, je dan automatisch onder het 21% tarief valt. Is er dan geen tussenoplossing mogelijk? bv. dat je 6% betaald voor het oude gedeelte en 21% voot het nieuwe? Heeft er iemand hier ervaring mee?  Tips zijn ook welkom.

18 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-8
08/07/2013 - 21:42

zeer goed regelgeving lezen (ik ga er even van uit dat de de laatste 10 jaar niet veranderd is toen wij bouwden):

- voor verbouwingstarief van 6% btw mag je vergroten.  Maar beperking; meer dan verdubbeling van opp/volume wordt aanzien als nieuwbouw.   Oppassen met wat als oorspronkelijk volume wordt aanzien.  Misschien niet koterij, garage, kelder,...

- je kan een ruling aangaan met BTW administratie: je dient je plannen in, en vraag wat het tarrief zal zijn.  Zij zullen dan op papier bevestingen wat het zal worden.

Walter

afbeelding van brother paul
08/07/2013 - 22:31

Weer een ambtenaar die denkt boven de wet te staan. En pasop dat mr de klojo niet de binnenafmetingen relateert met de buitenafmeting.? Zo van uw huis is 100m2 binnen,wordt door isolatie 80m2 en relateren naar  200m2 en dan tekenen.  Capite

Andere trucje is uw.  Facturen splitsen oud nieuw. Of verbouw in 2 fazes

 

 

afbeelding van walter-8
08/07/2013 - 22:53

trucjes zullen niet pakken....

afbeelding van brother paul
09/07/2013 - 00:54

Ik bedoel daarmee in twee fiscale jaren werken en de uitbreiding fazeren en duidelijk onder die grens blijven

afbeelding van walter-8
09/07/2013 - 01:15

fiscale jaren????  BTW controle is per bouwaanvraag.  Je zal altijd een BTW aangifte moeten doen.  Al dan niet gevolgd door bijkomende controle.  Wat heeft dat te maken met fiscale jaren?

Walter

afbeelding van brother paul
09/07/2013 - 08:45

ja kijk:

 

je doet bouwaanvraag faze 1  anno 2012

   project vb living uitbreiden  huis x1.5

bouwaanvraag faze 2 anno 2013

   project verdiep erop

 

ik kan mij echt niet inbeelden dat daar nu één controleer een stok kan tussenkrijgen.

 

 

Je kan zo in het omgekeerde geval een bouwaanvraag doen: huis van 100m2  x 1.5 > + 50m2 erbij met dak erop getekend

je voert het dak niet uit, en Mr zal zeggen zeker dat uw huis verdubbeld is ? Allo... dat is ook zever, maar ja het staat op de bouwaanvraag. Maarja we hadden geen geld meer we zijn toen 1 jaartje gestopt;.. nee telt niet want uw bouwaanvrag is x2 ??

 

Trouwens walter, de klassieke truuk van de fiscus om u 'te kloten' (ik heb het zelf tegengekomen, daarom dat ik expliciet hier durf verwittigen) is de binnenafmeting relateren naar de buitenafmeting (ging over een discussie van privé - versus professioneel discussie)

Neem een passief huis van 100m2, dan wordt dat huis automatisch 20% kleiner 80m2

uw controleur relateerd die 80m2 met de buitenafmetingen 200m2(vergelijkt dus appels met peren) en zegt tegen u doodleuk met een foutieve berekening (liefst achter dat ze uw wurm geklapt hebben over iets anders soort gestapo techniek dus) en zegt dat aja het is meer dan 100% vergroot;.. 

Laat u dus niet vangen. T'is al dat ik zeg, ze zijn zo zuiver niet op de graat die gasten

En in feite is dat een domme discussie: er bestaat toch een regel dat je uw woning maximaal 1000m3 mag zijn, dus zeg maar 300m2 (vanbuiten gemeten gewelven hebben ook wel een dikte), je moet al heel grondig verbouwen om een woning van 150m2 te verdubbelen...

 

 

afbeelding van walter-8
09/07/2013 - 09:44

Paul,

net omdat er discussie mogelijk is, moet je de ruling aan gaan in geval van twijfel of een randgeval.

Daarbij komt dat de 'regels' veelal geen 'wetten' zijn (zeker ivm 6% btw regeling).  De wet zegt niet veel meer dat bij een verbouwing 6% btw mag, maar zegt als ik het mij goed herinner niets over de bv het recht om te verdubbelen en nog van de 6% te genieten.  Dat zijn interpreteringen, richtlijnen aan de ambtenaren.  Strikt genomen kan je met goede argumenten dat altijd aanvechten.  Enige probleem is dat als je de wettekst leest in het geval van het verdubbelen je bij aanvechten nog wel eens tegen een nog strengere regeling kan aanlopen. 

Zelf vind ik het dom van je om in jouw geval dit niet vooraf af te spreken, danwel een betere boekhouder genomen te hebben.  Ambtenaren zijn in mijn ervaring veelal zeer neutraal; zij volgen enkel de regels.  Als de regel zegt bruto versus netto te vergelijken zullen ze dat doen.  Als er geen regel is, kan je dit veelal aanvechten.  Ik heb al dikwijls voorstellen/beslissingen van ambtenaren aangevochten met succes.  Enige wat je nodig hebt is zijn de juiste argumenten uit de regelgeving en wetten (en natuurlijk ook gelijk hebben ;-).  En je moet ook kunnen aanvaarden dat de regels voor iedereen gelden en als je absoluut er om heen wil wandelen zoals je nu weer voorstelt, loop je vermoedelijk idd verschillende keren met je neus tegen de muur.  En natuurlijk zal een ambtenaar doorhebben dat je zowat 2 bouwaanvragen gelijktijdig aan het uitvoeren bent.... 

Je moet ook regels juist interpreteren en onthouden.  Volgens mij heb je de regel van max 1000m3 ergens verkeerd begrepen en ben je niet in staat daar een referentie naar te vinden.

Walter

afbeelding van brother paul
09/07/2013 - 23:24

 

die verbouwing was gewoon 100m2 erbij, bij een huis van 200m2, dus er heeft zich nooit een discussie over die 6% voorgedaan, en alle fakturen waren gewoon haarfijn gesplitst..privé - aftrekbaar. zo simpel.  Het was zodanig waterdicht dat ze gefrusteerd kwamen dat ze niets vonden. Oké walter. IK heb mij juist laten vangen in die discussie van de verhouding privé door zijn bewust malfide berekening; Nu ik heb hem dat nog eens fijntjes onder zijn neus gewreven 10jaar later, hij heeft zijn kop niet meer willen laten zien.

 

En walter, ik ben zeker als je een project in fazes uitvoert dat je niet door de mand valt, want uiteindelijk zijn het dan ook twee bouwaanvragen en twee uitvoeringen met een begindatum en een einddatum.

afbeelding van walter-8
08/07/2013 - 23:06

http://koba.minfin.fgov.be/commande/pdf/brochure-verbouwen-btw-6-2012.pdf

zie vraag ivm veranda; maar ook zie vraag ivm 'grondige renovatie'.   Ivm die laatste: het is niet altijd zo evident om onder 6% te vallen als er niet veel van de oude structuur overblijft.

Dus ook de juiste bewoording weergeven: 

'... vertelde men ons dat wanneer je de woning groter maakt dan ze al was...'; of zeiden ze '...dat als je de wonig nog eens zo groot maakt als ze was...

Maar zoals gezegd; je kan het op papier krijgen.  Hier was het ook op het randje; maar na discussie met ambtenaar was onze conclusie dat er niet echt een probleem zou zijn.  We bouwden een 100M2 bij bij een 160m2 woning.  Maar van die bestaande 160m2 werd de helft garage en hal en berging.  Ik wilde zeker zijn dat bedoelt werd dat niet enkel leefruimte telde.  

Walter

afbeelding van banned user
09/07/2013 - 11:47

mth

Uw architect  IQ  van 21 zeker.

Laat die dit maar rechttrekken .

afbeelding van mth
09/07/2013 - 21:13
mth

Ik zie niet hoe onze architcet dit kan rechttrekken. De wet schrijft het volgende voor:

Uitbreidingswerken kunnen het verlaagd btw-tarief van 6 % genieten in het geval dat de oppervlakte van het oude gedeelte dat overblijft na uitvoering van de werken groter is dan de helft van de totale oppervlakte van de woning na uitvoering van deze werken.

 

En ik denk dat de stukken die je afbreekt niet meer meetellen als oude gedeelte.

Dit is de wet, daar kan je niet omheen.

afbeelding van walter-8
09/07/2013 - 21:42

Je architect kan de plannen aanpassen.

Maar wat is het nu? heeft de administratie gezegd dat je niet mag vergroten of dat je niet mag verdubbelen?
En wat zijn je plannen?

Walter

afbeelding van brother paul
09/07/2013 - 23:39

jamaar het is niet omdat je de vloer uitbreekt dat je het afbreekt hoor, afbreken is gewoon met de grond gelijk maken (dak weg, muren weg ) maar bvb een gebouw volledig strippen (vloer, gyproc, verwarming, keuken, kasten; zelfs dak vernieuwen of ramen vernieuwen)  is nu precies niet afbreken, dat is gewoon strippen. En kijk naar de logica wanneer je een bouwaanvraag moet indien, dat is voor dragende muren etc, niet voor schilderwerken, keuken, verwarming, vloer, etc

 

Ik heb 100m2 aangebouwd, en 200m2 gerenoveerd, en 12m2 afgebroken. Er is hier geen seconde discussie geweest over die 6%, trouwens dat heb ik met de boekhouder uitgespit op voorhand.

Dus 50m2 oude koterij bvb afbreken en 150m2 laten staan om daar 100m2 aan te bouwen is 6¨%

In het slechtste geval voor je eraan begint, laat je inderdaad dan 20m2 extra bemuurde ruimtes staan..

En walter mag mij nu tegenspreken ze...

 

 

afbeelding van mth
09/07/2013 - 21:14
mth

Wat bedoelen jullie met Ruling? 

afbeelding van walter-8
09/07/2013 - 21:36

Een ruding is gewoon dat je op papier laat zetten wat de overeenkomst is met de administratie.

afbeelding van banned user
10/07/2013 - 10:55

En dan komen we terug bij architect , veel euros voor enkel een plannetje .

die man /vrouw zou deze materie toch moeten kennen/weten.

http://koba.minfin.fgov.be/commande/pdf/brochure-verbouwen-btw-6-2012.pdf

"""

Uitbreidingswerken kunnen het verlaagd btw-tarief van 6 % genieten in het geval dat de oppervlakte van het oude gedeelte dat overblijft na uitvoering van de wer-ken groter is dan de helft van de totale oppervlakte van de woning na uitvoering van deze werken.

""

Dus als ik begrijp moet het oude gedeelte van gereoveerde woning 50.1% groter zijn  dan het nieuwe gedeelte.

Woning kan praktisch +- in oppervlakte verdubbeld worden.

Heb ik dat juist?

Kan mss. ambtenaar zich vergist hebben?

@mth

Hoeveel m2 was de oude woning en hoeveel m2 is de gerenoveerde woning?

Chris

 

 

afbeelding van rikdevreese
10/07/2013 - 13:13

@Chris (en anderen)

"Uitbreidingswerken kunnen het verlaagd btw-tarief van 6 % genieten in het geval dat de oppervlakte van het oude gedeelte dat overblijft na uitvoering van de wer-ken groter is dan de helft van de totale oppervlakte van de woning na uitvoering van deze werken."

Het oude gedeelte moet min. 50,1 % van de oppervlakte van de nieuwe woning hebben (NIET 50,1 % groter zijn). Woning kan dus quasi verdubbelen, zoals Walter-8 al zei in zijn 1e post 

"meer dan verdubbeling van opp/volume wordt aanzien als nieuwbouw.  "

afbeelding van banned user
10/07/2013 - 13:47

Rik,

Ik geeft 50,1 % van het  oude gedeelte aan zodat het nog altijd groter is dan het nieuwe gedeelte .

minder % word het nieuw gedeelte groter en vervalt 6% BTW

Kan even goed schrijven het nieuwe gedeelte mag MAX 49.9 % zijn van totale woning m2

meer % word het oud gedeelte kleiner en vervalt 6% BTW

 

 

 

 

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.