boven wonen beneden slapen | Ecobouwers.be

U bent hier

boven wonen beneden slapen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van benn
02/11/2011 - 10:32

Hallo

Wij staan op het punt een bouwgrond te kopen waar we een laagenergiewoning willen op bouwen. (door de nw-oriëntatie wordt een passiefhuis waarschijnlijk te duur).
Het zou een huis worden met 2 volle verdiepingen en een plat dak.
Beneden zouden we 3 slaapkamers, badkamer, toilet, berging en wasplaats bouwen, op de eerste verdieping een open ruimte met keukenhoek, bureauhoek, eethoek, salon.

Ik zie alleen maar voordelen aan boven wonen, enige nadeel is dat je wat voeling met de tuin verliest. Of vergis ik mij? Zijn er nog meer nadelen? Waarom gebeurt het zo weinig op die manier? wie heeft er ervaring mee? Heeft er iemand voorbeeldplannen? Waar kan ik informatie vinden over deze manier van wonen?

Merci

Benn

11 Reacties

Reacties

afbeelding van Kris Vandermeulen
02/11/2011 - 11:47

in jullie geval zou die omgekeerde situatie eigenlijk niet zo slecht zijn ....

de slaapkamers hoeven geen grote ramen dus al minder risico op inkijk en de bovenverdieping met de leefruimtes kan je dan eigenlijk heel grote ramen voorzien

 

dus eigenlijk kan een passiefhuis wel want je kan met een beetje goede wil grote ramen op ZO en ZW op het verdiep. Vermits op het verdiep er ook al minder kans is op schaduw aan de straatkant (ik veronderstel dat dat de ZO en ZW zijn) is dat een voordeel. Het nadeel van teveel zon in de zomer moet je zeker vermijden met degelijke zonwering !!

 

Nadeel van boven de leefvertrekken is dat je altijd de trap moet nemen. Wellicht belangrijker als je ouder wordt maar mensen die in een appartement op eerste of tweede verdiep wonen zitten ook met dat nadeel.

Als je de berging al op gelijkvloers behoudt, hoef je niet veel te slepen met etenswaar.

 

Ik denk dat (persoonlijke indruk trouwens) het de meeste mensen afschrikt om telkens die trap te moeten nemen. Een woning voorziet men meestal tot aan 'het graf' om te wonen maar tegenwoordig gaan veel mensen al sneller naar het rusthuis. ....

 

Denk toch nog maar eens na over voor passiefhuis gaan .... het nadeel van NW orientatie vervalt toch als je de meeste grotere ramen op het verdiep kan zetten.

afbeelding van Bert Verbeeck.
02/11/2011 - 17:09

Als ervaren verdiepingsbewoner en gelijkvloers-slaper kan ik meedelen zeer tevreden te zijn over deze keuze:

- Vaststaand feit: warmte stijgt. In de zomer blijven de slaapkamers fris. In de winter kan de voordeur open staan terwijl je daar (zonder afgesloten hal) op de verdieping niets van merkt: stijgend op de trap komen we de warmte tegemoet.

- Beneden kunnen de vensters eerder klein blijven (fris in de zomer), op de verdieping hebben de leefruimtes grotere ramen die zonnewarmte en licht vangen terwijl de inkijk van op de straat beperkt blijft. Ook de ochtend- en avondzon kan massaal binnenstromen (zonwering in de zomer is onontbeerlijk). Voor daglicht maken we gebruik van de onbegrensde mogelijkheden via het dak: ook de meest ingesloten ruimtes kunnen afdoende voorzien worden van natuurlijk licht. Op het gelijkvloers is dat veel minder mogelijk, maar daar heb je ook geen behoefte aan als je 's nachts in bed ligt en het buiten donker is.

- Vanuit de woonkamer kijken we over alle tuinafsluitingen, geparkeerde auto's, enz. heen. De lucht met haar wisselend wolkenspel vertoont zich aan het venster... terwijl het uitzicht van de buren beknot wordt door de tuinafsluiting. Het geeft ons een zeer vrij en luchtig gevoel...

- Gezien de bouwvoorschriften (halfopen bebouwing) gelijkvloers een grotere bouwoppervlakte toelaten dan op de verdieping (en we daarvan ook gebruik maakten voor garage en kantoor), rest ons op de verdieping een groot dakterras dat aansluit op de woonkamer: dat compenseert voor een stuk het mindere contact met de tuin. Dat mindere contact met de tuin ervaren we vooral als de kinderen in de tuin spelen...

- Het trappen-lopen houdt ons in beweging, al kan ik me voorstellen dat niet iedereen dat appreciëert. Als we 's avonds moe en uitgeput ons bed zoeken, dalen we rustig de trap af. Zijn we 's morgens uitgeslapen ? Dan beklimmen we de verdieping.

- Ik zou het zeker terug zo doen... Waarom doen niet meer mensen het omgekeerd ? Omdat gewoontes en tradities vreselijk diep ingeworteld zitten, zo diep dat nuchtere argumentatie niet voldoende blijkt...

 

Bert

afbeelding van pfft
02/11/2011 - 21:36

Beste

wij wonen nu "boven", en de tuin is toch heel ver weg...

eddy

afbeelding van robin demey
03/11/2011 - 08:35

Plaats een degelijke buitentrap en de tuin is direct veel dichter bij :-).

afbeelding van Kris Brans
03/11/2011 - 22:38

 Benn, wij ontwerpen momenteel ook een woning met omgekeerde woonlagen, ik zie ook vooral voordelen. Op een normaal (=zonder niveauverschillen) stuk grond kan je de 'afstand' tss tuin en leefverdiepook verkleinen door de onderste 'slaap'verdieping half in de grond in te bouwen. Zo is de afstand tot de tuin nog maar een half verdiep, wat je kan overbruggen door een bredere loopbrug bv. Architecturaal ook nog een meevaller, maar dat is persoonlijk natuurlijk.

afbeelding van robin demey
04/11/2011 - 08:18

Inderdaad ook een zeer goede optie, als stedenbouw het toelaat tenminste :-).

afbeelding van benn
08/11/2011 - 14:43

Dank alvast voor de positieve reacties

Nu heb ik nog een bijkomende vraag. Ik ben door de andere topics op dit forum en door enkele bezoeken aan passieve woningen dit weekend nogal overtuigd geraakt van passief wonen in een houtskeletbouw.

Ik maak me echter een beetje zorgen in het boven wonen in een houtskeletbouw. Het is een gevoelskwestie, maar ik heb toch graag vaste grond onder mijn voeten, zeker in de leefruimte. Zijn er hier nog mensen die zo wonen?

Een 2de tegenargument is dat de bouwgrond vlak naast een spoorweg ligt. Het lijkt mij dat een houtskeletwoning  door de kleinere massa makkelijker geluid doorlaat en dat er (nog) meer aandacht besteed moet worden aan akoestische isolatie, of heb ik het mis. En wat met de trillingen van de spoorweg?

Benn

afbeelding van Kris Vandermeulen
08/11/2011 - 14:59

als je zou gaan voor passief wonen in een houtskelet zit je eigenlijk goed voor geluidsisolatie:

  • dikke cellulose laag (toch zeker 30cm) in de wanden dempt heel goed het geluid
  • combinatie van cellulose die alle uithoekjes van het skelet opvult, alsook de doorgedreven luchtdichting zorgen voor quasi geen geluidslekken (kiertjes waarlangs het geluid kan binnenkomen)
  • 3 dubbel glas helpt ook

 

voor trillingen van een spoorweg .... wellicht heel afhankelijk of je kort bij (goede/slechte) wissel zit of enkel een doorlopend spoor ??

afbeelding van robin demey
08/11/2011 - 18:49

Volledig mee akkoord. En wat trillingen betreft: met een stenen huis tril je uit je bed en met een houten huis voel je het amper. Ik spreek uit ervaring want ben zelf aan het (ver)bouwen langs een drukke weg. Als een zware vrachtwagen passeert voel ik daar nagenoeg niets van, terwijl bij de buren zelfs de achterbouw kraakt van de trillingen.

afbeelding van Carine Opdenakker
19/02/2012 - 17:26

 Hallo Benn,

Ik heb met interesse jouw bericht gelezen over boven wonen en beneden slapen.  Ook heb de de reakties hierop gelezen.

Zelf ben ik bezig met de plannen van mijn huis en had dezelfde overweging als jij.  Heb je inmiddels al meer inzichten hierin en wat heb je uiteindelijk gekozen?  Tevens wil ik ook kiezen voor HSB (HoutSkeletBouw) en vroeg me ook af wat jij daar ondertussen in beslist hebt, als ik dat vragen mag.

Ik ben heel benieuwd omdat ik nu zelf met deze vragen 'worstel'.

Bedankt, Groeten Carine

afbeelding van benn
12/05/2012 - 21:19

Oei, ik zie nu pas je berichtje Carine

we hebben een bouwgrond gekocht, maar uiteindelijk niet die naast de spoorweg.
we kregen ondertussen het voorontwerp van de architect en we gaan voor passief, houtskeletbouw en boven wonen.
wel geschrokken van de plaats die voorzien moet worden voor een pelletketel.
we voorzien ook een dakterras, met een degelijke buitentrap en misschien ook een glijbaan :-).

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.