Bouwprofessionelen gezocht die minder werk hebben door het afschaffen van belastingvermindering | Ecobouwers.be

U bent hier

Bouwprofessionelen gezocht die minder werk hebben door het afschaffen van belastingvermindering

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

 

Bond Beter Leefmilieu is op zoek naar getuigenissen van mensen actief in de bouwsector die nadelen hebben ondervonden door het afschaffen van de belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen.
 
  • Richtte jouw bedrijf zich specifiek op passiefhuizen of nulenergiewoningen? En krijg je nu geen bestellingen meer binnen?
  • Blijft je offerteboekje leeg voor 2012?
  • Investeerde je net in technieken voor passiefhuizen of nulenergiewoningen en valt de vraag nu stil?
Met deze getuigenissen willen we naar de Vlaamse regering en de pers stappen. We willen deze onrechtvaardige situatie goed in de verf zetten op basis van een dossier dat de gevolgen van het afschaffen van deze maatregelen duidelijk maakt. De gevolgen voor individuele bouwers, de gevolgen voor de bouwsector en de gevolgen voor klimaat en milieu.
  
Wil je hier aan meewerken door je getuigenis aan ons door te spelen. Laat het ons weten.
 
Je mag je verhaal hier posten of mailen naar: kris [dot] van [dot] rossem [at] bblv [dot] be

 

33 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
08/02/2012 - 20:27

kris

mijn verhaal helpt niet, wij hebben geen enkel effect gemerkt tot nogtoe. 

maar er is een effect dat ik wel verwacht, niet zozeer minder werk, maar weer enorm veel vraag naar zwartwerk, de grote plaag van de bouw (of van belgië).  door het hele stelsel van premies en belastingsaftrek vroeg niemand nog of er wat in het zwart kon, want dat loonde zich niet.  maar ik verwacht dat dat soort vragen in de toekomst weer sterk zal toenemen tot op een niveau van jaren geleden, en dat is m.i. geen goede zaak.

hans d

afbeelding van Sara De Mulder
08/02/2012 - 21:17

Ik stelde eenzelfde vraag in twintig bedrijven, ik denk dat hans gelijk heeft, de vraag daalt voorlopig niet maar er zullen andere middelen gezocht worden om te besparen zwartwerk is een mogelijkheid. Het was oerdom om deze maatregelen te nemen, besparen kan niet op kap van innovatie en duurzaamheid, maar langetermijnvisie is niet de sterkste kant in het beroepsveld van de homo politicus neem ik aan

groetjes

sara

We zijn dan ook vooral op zoek naar bedrijven die zich toeleggen op specifieke passiefhuistechnieken. ik denk aan passiefhuisramen, ventilatie met warmteterugwinning enz. Komen zij die in de niche opereren niet in de problemen?

afbeelding van Sara De Mulder
08/02/2012 - 21:17

Ik stelde eenzelfde vraag in twintig bedrijven, ik denk dat hans gelijk heeft, de vraag daalt voorlopig niet maar er zullen andere middelen gezocht worden om te besparen zwartwerk is een mogelijkheid. Het was oerdom om deze maatregelen te nemen, besparen kan niet op kap van innovatie en duurzaamheid, maar langetermijnvisie is niet de sterkste kant in het beroepsveld van de homo politicus neem ik aan

groetjes

sara

afbeelding van robin demey
09/02/2012 - 20:33

Tis ook nog wat vroeg hé. Degene die al bezig waren kunnen nu moeilijk stoppen hé. Ik denk dat binnen een 6-tal maanden de gevolgen meer gevoeld zullen worden.

Daarnaast zal het aantal werken volgens mij niet zo spectaculair dalen, maar zal men minder ver gaan op ecologisch vlak: dubbele beglazing ipv drievoudige. Gewoon schrijnwerk ipv LEW of PH-schrijwerk, minder dik isoleren, minder aandacht voor luchtdichtingen...

afbeelding van m2ts
09/02/2012 - 22:56

Robin, ik denk ook dat men minder ver zal gaan op ecologisch vlak. Zo heb ik mijn vrouw kunnen overtuigen om passief te gaan, omwille van de subsidies. Wellicht ging ikzelf ook zonder subsidies passief gebouwd hebben, maar je bent natuurlijk met twee die knopen moeten doorhakken...

afbeelding van robin demey
09/02/2012 - 23:43

Vergelijkbare situatie hier :-). Alhoewel mijn vrouw nu ook steeds meer te vinden is voor de passieve gedachte (vooral mede door de erbarmelijke situatie in ons huidige verblijf).

afbeelding van gommer
10/02/2012 - 08:20

Een beetje afwijkend aan de originele vraag, maar voortgaand op de trend van de laatste posts....

Ik vraag me af of, hoe goed bedoeld de basismotivatie ook is, passief bouwen onder de noemer 'toys for boys' valt?

Het lijkt een gegeven dat veralgemeend kan worden, dat de meerderheid op dit forum mannen zijn. Er er lijkt ook meer dan één keer sprake van 'de vrouw moeten overtuigen'. Vrouwen zijn van nature minder geïnteresseerd in techniek, wil dit dan zeggen dat passief bouwen in de ogen van vrouwen een technische en/of economische -en geen emotionele en/of principiële- aangelegenheid is?

Waarom vraag ik dit? Omdat het ecologisch bouwen makkellijker momentum zou winnen als er om te beginnen binnen de gezinnen geen 'strijd' moet geleverd worden. Onder het motto, verander de vrouwen van gedachte en heel de maatschappij maakt op termijn een ommezwaai (en we weten allemaal dat de politiek de trends van de maatschappij volgt).

Ik besef dat vovenstaand goedkope en vereenvoudigde veralgemeningen zijn, maar zit er misschien ook een grond van waarheid in?

Mvg, Marc

afbeelding van 2PIR
10/02/2012 - 09:28

Ik ben nochtans een vrouwtje én pro passief... maar misschien heeft mijn ingenieursdiploma daar mee te maken?

Toch denk ik dat jouw stelling klopt bij de meeste gezinnen.  Mijn schoonbroer heeft overduidelijk zonnepanelen én een zonneboiler, als speelgoedje.  Maar beter dat dan een benzineverslindende bolide zeker?

afbeelding van 2PIR
10/02/2012 - 09:31

Het is nu ook wel heel moeilijk om echt vat te krijgen op de theorie rond alle verschillende (energie)technieken die je in een passiefhuis kunt toepassen. Het concept van isolatie en luchtdichtheid, krijg je aan de meeste mensen wel uitgelegd.  Maar het kluwen rond de productie van sanitair warm warter, de bijverwarming, de verschillende types warmtepompen en hun rentabiliteit.... dat is heel wat moeilijker te ontwarren.

afbeelding van Anonieme gebruiker
10/02/2012 - 12:35
jandc (niet gecontroleerd)

 Omdat iedereen zich ZO hard op energie verbruik focust heb ik een leuk vraagje:

 

Wat is het meest ecologische, in de veronderstelling dat we het over een huis hebben van exact dezelfde grootte en technieken:

a) een PH nieuwbouw zetten in een verkaveling

b) een bestaand huis van minimaal 30 jaar oud verbouwen naar K40/E80

 

Bijkomende vraag:

Wat is de geschatte werkelijke levensduur van a) en b)

 

Zo.. en dan kunnen we het nu eindelijk es deftig hebben over subsidies :D.

afbeelding van robin demey
10/02/2012 - 16:39

Jan, ik hoop dat hier niet op uw post wordt ingegaan, aangezien dit weer een eindeloze discusie op gang zal brengen die hier op het forum reeds meerdere malen is gehouden met duidelijke pro en contra. Wat ik u wel wil zeggen is dat de ecologische impact van beiden enkel te vergelijken valt als met dezelfde doelstelling wordt gebouwd: zo ecologisch mogelijk (bio-ecologische bouwmaterialen) of zo economisch mogelijk (pur, beton, pvc ramen...). Een bio-ecologische passiefwoning zal waarschijnlijk ecologischer zijn dan een economisch verbouwde bestaande woning. Dus als je beide zo bio-ecologisch mogelijk vergelijkt zal b misschien ecologischer zijn. Al zal de levensduur van a hoger zijn, wegens het binnen 10-20 jaar totaal achterhaald zijn van b, maar nog steeds up to date zijnde a.

Ik hoop dat als u meer hierover wilt discussiëren, je hierover een ander topic wenst te starten en hier naar te verwijzen.

 

Wat de discussie over de vrouwen betreft: passief of niet, over het algemeen trekt de vrouw zich enkel het volgende aan (ervaring uit de praktijk in het architectenbureau, bij me thuis en in de familie en kennissenkring):

  • kleur en type baksteen, dakpan, ramen...
  • alu of pvc ramen ipv hout wegens onderhoud
  • kleuren binnen
  • keuken, badkamer, gordijnen...

Dus algemeen gezien gaat het hier dus om het esthetische, emotionele...

Daarom moet de man over het algemeen moeite doen om wat van het budget van het esthetische te verschuiven naar het technische en hun nog een paar extra jaar laten wachten op hun langverwachte nieuwe woning (wat in hun ogen vaak maar hun nieuwe woning is als hij af is). Dus voor een vrouw liever een dure keuken en badkamer dan voor 15.000-25.000 investeren in isolatie, schrijnwerk, luchtdichting, balansventilatie...

afbeelding van Hans Delannoye
18/02/2012 - 22:26

jan dc

dat is natuurlijk appelen met citroenen vergelijken.  als je een eerlijke vergelijking wil maken wordt het:

A bestaande woning afbreken en passief herbouwen

B datzelfde huis renoveren naar E80.

en dan komt op termijn B er zeker slechter uit.  met de huidige kenis van bouwfysica is het niet moeilijk meer huizen te bouwen die 100 en meer jaar moeiteloos overbruggen.  bij een bestaande wonng vertrek je allicht met gebreken die je zelden allemaal kan oplossen, tenzij tegen zeer hoge kosten, zodat het sowieso duurder wordt dan A.

hans d

afbeelding van Anonieme gebruiker
20/02/2012 - 07:09
jandc (niet gecontroleerd)

Hier ben ik niet geheel mee eens. Je kan perfect vergelijken omdat het eindoel hetzelfde blijft: een huis van bepaalde grootte dat een bepaalde hoeveelheid energie verbruikt. Het is zeker niet zo dat je een oud huis compleet moet afbreken. Er zijn al gigantisch veel huizen op de markt die prerfect recycleerbaar zijn.

 

Duurder gaat het niet uitkomen. Toch zeker niet als je het volledige plaatje bekijkt en niet een renovatie in centrum Brussel gaat vergelijken met een nieuwbouw ergens ten velde in Walonie.

 

Ik vrees dat de impact van nieuwe verkavelingen nogal onderschat wordt: volledige infrastuctuur werken, bestrating,... 

afbeelding van Hans Delannoye
20/02/2012 - 08:08

jan

je geeft eigenlijk zelf al aan waarom het appelen met citroenen vergelijken is.  en wat die je met een nieuwbouw passiefhuis in de stad en een renovatie in een wat oudere verkaveling die ook ver van het dorps- of stadscentrum ligt? 

maar je hebt absoluut gelijk als je wijst op de impact van nieuwe verkavelingen, die dan nog heel dikwijls in of tot op de rand van kwestbare natuurgebieden komen te liggen, of ingeplant worden in waterziek gebied etc..

ik heb al wat jaren ervaring in de bouw, en ik kan je verzekeren dat er niet zoveel huizen zijn die echt in orde zijn om grondig te renoveren en goed voor weer minstens 50 jaar, meestal neem je een hoop (gekende of ongekende) problemen uit het verleden mee.  ik heb wel wat ervaring met renovatie door de jaren heen, en als je echt een goede energetische renovatie wil uitvoeren, kan het echt wel duurder worden dan nieuwbouw, hangt natuurlijk van de omstandigheden af.  het grote voordeel is natuurlijk de btw, daar zit 15% verschil op.  daarom ook dat ik vind dat de regel van 6% bij afbraak en heropbouw, zeker in de kerngebieden, zou moeten behouden blijven.

maar ik ben dus zeker geen grote voorstander van verkavelingen, ook niet met passiefhuizen.

hans d

afbeelding van kumquat
20/02/2012 - 09:11

Indien die 6% regel er zou zijn, zou ik zonder twijfel voor een nul energie woning gaan. Na het afschaffen van alle premies heb ik die droom eventjes in de kast opgebergd. We wonen nu in een huis dat gebouwd is begin jaren 50 en zoals je zegt is een grondige renovatie even duur terwijl het eindresultaat minder goed/duurzaam is.

De man-vrouwdiscussie is een beetje naast het topic, maar de vrouw in mij voelt zich toch aangesproken. ;-)

Bij mij is het de vrouw die zo ecologisch mogelijk wel bouwen en de man heeft daar gelukkig geen bezwaar tegen. Bij andere koppels die ik ken staan beide partners er evengoed achter. Man of vrouw 't speelt in deze volgens mij geen rol. of de uitzonderingen bevestigen althans de regels.

afbeelding van yannik
15/02/2012 - 11:59

 

Kris,

 

Als er reacties binnenkomen van dakwerkers die LEW of PH daken leggen en geen werk vinden, gelieve mij iets te laten weten. Ik vind geen dakwerker met plaats in zijn orderboek.

 

Yannik

Er hebben nog geen dakwerkers gereageeerd.

afbeelding van FilipS
18/02/2012 - 18:32

 Hallo Kris,

We zijn ook aktief als eco bouw- en isolatie (en dakwerken), voor zowel PH als LEW, grotendeels voor verbouwingen.

Ook bij ons geen terugval in werk, in tegendeel zelfs ... meer werk dan we kunnen uitvoeren ... (of persooneel kunnen vinden).

Ik vermoed dat mensen die ecologisch, PH en LEW bouwen en verbouwen 'bewust' bouwen en dat de subsidies vroeger mooi meegenomen waren, maar zeker niet doorslaggevend, de 'degelijke' toekomstgerichte verbouwers & bouwers kregen in 2010 ook geen subsidies in verhouding met hun zuinigere/toekomstgerichte investering.

Ook ik vrees voor een (weer) groter aandeel zwartwerk. En daar kan je moeilijk tegen concurreren (of zelfs tegen procederen bij fouten/garantie/...).

Een groot probleem blijft dat een degelijke verbouwing een grote investering vergt en dat je dit niet zelf kan financieren - juist omdat je energiekosten doorwegen en omdat men geen financieringen kan (ver)krijgen. Mensen die dit niet zelf kunnen financieren zullen meer het absolute minimum gaan isoleren, of deels in het zwart laten werken. Met alle gevolgen dat binnen een paar jaar alles zal moeten herdaan worden om aan de 'nieuwe' regels van die tijd te voldoen.

afbeelding van 2PIR
21/02/2012 - 14:58

De orderportefeuille van aannemers voelt pas na enige tijd het effect van dergelijke maatregelen - niet onmiddellijk!  Maar effect zal er zeker en vast zijn. 

afbeelding van bovenbos
21/02/2012 - 21:04

 Hier nog een vrouw die per se de warmtepomp wil en de keuken veel minder belangrijk vindt! Dus niet teveel veralgemenen he jongens. Ik regel trouwens de ganse verbouwing, zowel technisch als esthetisch.

afbeelding van 2PIR
22/02/2012 - 08:47

Blij dat ik niet alleen ben! 

afbeelding van cindy-1
23/02/2012 - 10:35

en hier nog een!

afbeelding van Hans Delannoye
22/02/2012 - 07:40

2pir

bij sommigen misschien, maar bij ons is het aantal getekende offertes in januari en februari niet minder dan ervoor.  terwijl deze mensen ondertussen weten dat ze naast de beladstingsaftrek grijpen.  ik denk niet dat zij die zich toegelegd hebben op  LEW en PH daar veel van gaan mrken,  waarschijnlijk is dat wel meer voelbaar voor de andere bedrijven die de vorige jaren allicht een graantje hebben meegepikt door mee te surfen op de golven. 

afbeelding van 2PIR
22/02/2012 - 08:46

Ik bedoel maar..... wie het (ver)bouwavontuur is gestart zal ongetwijfeld verder gaan met de plannen/werkzaamheden.  Ik kan me niet inbeelden dat iemand plots een jaartje zijn werf zal stil leggen.  Wie in het najaar de beslissing had genomen werken te laten uit voeren, die vloekt misschien wel eens, maar de meesten doen verder.

Wie daarentegen nog geen concrete plannen had.... die zal wél eerst nog wat twijfelen en wachten tot er meer duidelijkheid is over de Vlaamse aftrek/subsidieregeling. En dàt zal zich mijn inziens toch tegen de zomer/het najaar laten voelen.

Maar het klopt wel:  in de crisisjaren zijn het (vooral) de cowboys die het eerst (of het langst) het effect voelen.  Dus hopelijk draait het voor de "goede" aannemers nog goed uit.....

afbeelding van stefan-14
22/02/2012 - 20:10

Hans,

wie bezig is kan meestal niet meer terug (zoasl bij ons)

wie nog niet bezig was en resoluut kiest voor LEW of PH komt toch offerte vragen

... dus weinig verandering ?

stefan

afbeelding van nayy
22/02/2012 - 15:01

 

Ik heb op mijn dakwerker anderhalf jaar (!!!) moeten wachten (tijd tussen ondertekening contract en uitvoering)... indien zijn werk plots halveert zal hij er nog niet echt van wakker liggen denk ik ...

Van een loodgieter die ik ken hoorde ik dat hij blij was dat de premies gingen wegvallen, want ze gingen eindelijk kunnen ademen...

 

Nayy

afbeelding van bertvdg
23/02/2012 - 08:03

 Inderdaad, nu de premie's weg zijn is de druk van de ketel om telkens op tijd klaar te graken op het einde van 't jaar. 

 

Maar er zal nu ook weer wat meer in 't zwart gedaan kunnen worden want de mensen hebben nu geen factuur meer nodig om in hun belastingen te kunnen inbrengen. Vorig jaar kon je als aannemer niet rap genoeg uw factuur overhandigen aan de klant, nu is de eerste vraag of er een deel in het zwart kan...

afbeelding van Jan1980
23/02/2012 - 10:47

En haleluja..... al die administratieve rompslomp die wegvalt!  Grote bedrijven hadden een administratief medewerker daarvoor.  Maar voor de 'kleine zelfstandige' (die meestal een hekel gheeft aan papierwerk), was dat een enorme belasting. 

Belastingskorting, Eandis-premie, renovatiepremie, groene lening,.....

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.