Boom vs zonnewinsten | Ecobouwers.be

U bent hier

Boom vs zonnewinsten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van benn
29/03/2016 - 20:47

Situatie:

We bouwden in een wijk met bebouwing aan weerszijden vld straat en in het midden een strook gras. De voorkant van ons huis is de zuidkant. We hebben veel ramen op de zuidkant en ook zonnecollectoren op het dak. De gasketel kan bijspringen om de vloerverwarming te ondersteunen maar dit gebeurt omzeggens nooit. 

Vandaag kwam een tuinaannemer onverwachts een eerste boom plaatsen op de strook gras, op 15m van onze voorgevel. Hij had een plataan mee. Na protest van moeder de vrouw die toevallig thuis was heeft hij hem terug meegenomen. Hij zou zich eerst informeren bij de gemeente en eventueel een eik voorstellen ipv de plataan.

Wij steunen het idee van de gemeente wel om hier bomen aan te planten maar betreuren dat dit niet in overleg gebeurde met de wijkbewoners. Bij buren verderop in de straat komen de bomen nog dichter bij de huizen. Daar liggen vaak pv- panelen op.

Vraag:

Welke bomen zijn hier het meest geschikt? In ons geval lijkt het mij vooral van belang dat deze niet te omvangrijk worden en in de winter hun blad verliezen.

3 Reacties

Reacties

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
31/03/2016 - 09:43

 

Platanen hebben wel het voordeel dat ze gemakkelijk klein te houden zijn. Het hoeven geen Provencaalse exemplaren te worden.

afbeelding van charel
31/03/2016 - 11:18

Beste,

Stel dat de boom inderdaad op 15 m zuidelijk van uw huis wordt geplant en hij wordt 15 m hoog dan zal zijn schaduw net tot de voet van de woning reiken bij zonnestand op 45° hoogte.

Stel dat je een laagbouwwoning hebt dan zal het onderste paneel op ongeveer 3m hoogte ten opzichte van de voer van de woning liggen. De boom zou dan al meer dan 18 m hoog moeten worden eer hij de zonnepanelen voor een deel zou beschaduwen. Als daarenboven het onderste paneel 1 m verder naar achter en dus ook 1 m hoger zou liggen (wat waarschijnlijk is) dan zou de boom al meer dan 20 m hoog moeten worden. Bij een woning met verdiep zou hij al meer dan 23 m hoog moeten worden voor er een probleem zou kunnen zijjn.

Onafgezien van de zonnepanelen, lijkt het mij ivm mogelijke overhitting via de zuidgerichte ramen eigenlijk een voordeel dat daar bladverliezende bomen staan op die afstand of liefst nog dichter.

Ik zou toch nog maar eens goed nadenken eer je een of andere tussenkomst zou willen doen.

afbeelding van Ilex
31/03/2016 - 20:43

Platanen verliezen in de winter hun volledige kruin.  Bij een zomereik blijven ze bijna de hele winter hangen... De bladeren hebben geen scheurlaagje en moeten door de wind afgeblazen worden.

 

15m afstand is voldoende om er weinig last van te hebben. Geniet liever van een streepje groen in de straat!!!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.