Boiler sanitair warm water gebruiken voor verwarming met radiatoren | Ecobouwers.be

U bent hier

Boiler sanitair warm water gebruiken voor verwarming met radiatoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

Ik heb in onze passieve woning 2 badhanddoekradiatoren(niet elektrisch) die ik wil verwarmen op een zo ecologische manier mogelijk(geen gas) Het totale aantal l water die ik moet opwarmen is 11.55l. Mag ik een simpele keukenboiler gebruiken met extra circulatiepomp of is er een reden waarom een boiler voor sanitair warm water niet mag gebruikt worden voor verwarming?

Andere goedkope voorstellen iemand?

Alle tips/merken/tekeningen zijn welkom.

Alvast bedankt

13 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-8
15/10/2015 - 22:14

Je bedoelt een gasbrander?

afbeelding van Ingir
16/10/2015 - 17:51

Als het ECHT zo ecologisch mogelijk moet zou ik je adviseren om die handdoekradiatoren achterwege te laten. Ze zijn niet echt noodzakelijk en verbruiken vooral onnodig veel energie... wat niet strookt met de keuze voor een passiefwoning.

 

En doe gelijk die warmtepompdroogkast de deur uit, een droogrekje werkt net zo goed maar dan voor 800 euro minder en zonder stroomkosten.

afbeelding van stefan-14
18/10/2015 - 10:12

Inger, wat is dan wel ecologisch voor 2 keer 1.000 W op te warmen????

 

afbeelding van charel
16/10/2015 - 17:58

Dat zal wel gaan, maar het gaat erg gecompliceerd worden. Je zal buiten dat boilertje en een circulatiepomp, ook nog een expansievat moeten voorzien, een overdrukventiel, een vulleiding en terugslagklep. Enfin, dezelfde toebehoren en beveiligingen die je ook bij een normale huishoudelijke cv- installatie nodig hebt.

Meer randapparatuur dan wat anders dus.

Waarom geen simpele elektrische handoekwarmers?  

De reactie van Ingir indachtig: Inderdaad, in een passiefhuis heb je dat helemaal niet nodig.

Wij leven ondertussen in onze passieve woning maar de temperatuur daalt snachts tot 18.5 graden die toch te koud is. Heb anders geen enkele verwarming en de 2 badhanddoekradiatoren zijn mijn enigste verwarming om toch een 21à22 graden binnen te hebben.

Zou van het Merk Ariston een warmtepompboiler Nuos EVo  (80l) plaatsen met circulatiepomp en de nodige accesoires. Dit zal mij rond de 1000€ kosten + 2000€ voor beide radiatoren dan heb ik voor 3000€ een simpel verwarmingsysteem?

Ik had ook gedacht van geen verwarming nodig te hebben maar blijkbaar is dit toch niet het geval.

afbeelding van stefan-14
18/10/2015 - 10:15

Hannes, je bent het wel heel moeilijk aan het maken!

waarom niet gewoon 2 elektrische radiatroren? kost minder dan je voorstel en verbruik zal niet hoger liggen.

PS : hoe maak je warm water vor douche?

 

afbeelding van charel
16/10/2015 - 21:29

Beste,

Bedoel je dat het deze nachten al tot 18,5 zakt? Dat lijkt mij abnormaal tenzij je de woning nog maar pas hebt betrokken.

Wij wonen ook in een passiefwoning en hier is het de laatste dagen gezakt tot 21°. Geen enkele bijverwarming uiteraard.

Hoe lang is de woning nu in gebruik? Misschien heeft ze nog niet de kans gehad om volledig op te warmen of uit te drogen.

Over de laatste drie jaar wordt er gemiddeld 443 kWh per jaar aan bijverwarming verbruikt met het voorbije jaar uitzonderlijk 800 kWh of voor176 €. Dat bijverwarmen gebeurt met een verplaatsbaar elektrisch stralertje van 1500 Watt.

Naar mijn ervaring plaats je dat dan niet in de badkamer maar liever in de zitplaats, waar je 's avonds de laatste uren van de dag doorbrengt. Het is op dat moment en op die plaats dat je het iets warmer wilt hebben en van daaruit kan die extra warmte zich dan beter gaan verdelen in de hele woning.

Plaats je de bijverwarming in de badkamer dan gaat die warmte niet rechtstreeks naar de rest van de woning maar wordt ze daar afgevoerd via het ventilatiesysteem.

In ieder geval, bij ons verbruik aan bijverwarmen zou alles buiten dat stalertje overkil zijn. Zo zal die wpb dat bij jou hoogstwaarschijnlijk ook zijn.

Onafgezien daarvan vind ik het wel een interessant idee, tenminste als de wpb dan niet binnen het beschermd volume staat want dan verbruik je voor 1/3 gewoon elektriciteit om op te warmen en voor 2/3 de warmte uit de binnenlucht. Je gebruikt dan voor het grootste deel de warmte van de binnenlucht om de binnenlucht op te warmen ??? Neen, dan beter rechtstreeks met dat beetje electriciteit.

afbeelding van stefan-14
18/10/2015 - 10:17

Charel, ik vind 18.5 ° ook laag, bij ons nu nog niet onder de 20.5 geweest, maar zoals je terecht aanhaalt, eerst jaar kan ik mij ook zoiets herinneren van 18° ongeveer. heb er niet echt een uitleg voor ...

 

afbeelding van charel
19/10/2015 - 19:55

Stefan,

Misschien heeft dit te maken met het feit dat niet alle bouwmaterialen binnen de schil al door en door zijn opgewarmd, ik denk dan vooral aan de massieve materialen zoals beton, steen, vloer, chappe. Misschien speelt zelfs de isolatie (cellulose meestal) hierin een belangrijke rol, dat is uiteindelijk een grote massa die ook op temperatuur moet komen.

Wonen van eind augustus in onze passieve houtskelet. Heeft al 26° binnen geweest wegens nog ontbreken van screens tijdens enkele hete zomerdage.

Normaal hadden wij tegen de avond een 24° en smorgens een 22° maar na 3 dagen niet thuis te zijn geweest was dit gedaald naar 20°.

 

Woning is nog maar onlangs getest geweest met blowerdoor en was prima binnen de perken voor passief bouw.

Zou een thermoscan eventuele problemen bloot leggen? 

afbeelding van charel
19/10/2015 - 19:49

Als de temperatuur gedurende de nacht 2° zakt is er volgens mij een abnormaal warmteverlies (voor een passiefhuis).

Normaal mag dat nauwelijks een halve graad zijn. Maar goed, het feit dat het nog maar pas in gebruik is kan ook een grote invloed hebben.

Als je twijfelt kan een warmtescan je misschien wel iets leren.

 

afbeelding van MarieDeVos
21/03/2016 - 13:17

Zoals hierboven reeds gezegd, zou ik het ook weglaten bij een passieve woning. Het is niet echt ecologisch en ook niet strict noodzakelijk. Mijn zus heeft ook badhanddoekradiatoren en heeft ze amper gebruikt. Ik zou het dus ook niet aanraden.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
22/03/2016 - 10:39

 

Het is ergens toch normaal dat men 's nachts een temperatuurvermindering heeft. Er is dan geen zon, maar de ventilatie gaat wel verder. Bij een systeem D heeft men ongeveer 10 à 15% rendementverlies op temperatuur. Als het buiten aan nul graden komt is het wel mogelijk 2°C te verliezen in luchttemperatuur. Normaal hangt het dan van de temperatuur van de wanden af of de temperatuur verder zakt. In een houtskelet gaat dit sneller dan in een massiefbouw. Na enkele dagen niet bewoond te zijn en zonder zon zal de temperatuur ook een beetje meer zakken dan wanneer er wel zon is of wanneer er elektrische apparaten gebruikt worden.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.