Binnenklimaat houtskeletbouwwoning | Ecobouwers.be

U bent hier

Binnenklimaat houtskeletbouwwoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van johan-51
19/06/2006 - 12:59

Beste mensen,

Even een algemene vraag. We zijn van plan om een houtskeletbouwwoning te laten zetten, waarbij de buitenschil wel uit baksteen is opgetrokken.

Maar hoe zit het met het binnenklimaat van een dergelijke woning. Vroeger, en misschien nog steeds wel, zat er in spaanplaten een gas, waar veel mensen niet tegen konden. Hoe is dit tegenwoordig geregeld? Kunnen de huidige toegepaste materialen die voor houtskeletbouw worden gebruikt nog steeds van invloed zijn op je eigen gezondheid?

Groeten JOHAN

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Architect Christophe Debrabander
25/06/2006 - 10:48

hangt er vanaf welk type HSB je neemt!!

de meeste SODs gebruiken een "dampdicht" principe, maar in de ecologische (en gezonde) opbouw gaan we dampopen werken en kunnen we de OSB ook vervangen door OFwel een OSB met minimaal lijmgehalte, ofwel een natuurproduct-uitstijfplaat.

in deze projecten voorzien we ook standaard een ventilatiesysteem dat continu (en MET warmterecuperatie) ventileert.

DAN zit je veel gezonder.

let ook op de afwerking: in keuken en badkamer en inbouwkasten wordt vaak ook heel veel MDF gebruikt, dat is dan rechtstreeks in contact met de ruimte (en dus schadelijker), ook de verven is een groot verschil in (en dat is ook een product dat je rechtstreeks inademt)

groeten,
christophe

afbeelding van karl herrebout
06/07/2006 - 17:28

Gas: je duidt op formaldehyde, een gas dat vrijkomt vanuit de lijmen die gebruikt worden in veel plaatmaterialen.

Er zijn zeker dergelijke platen te vinden die met andere rommel verlijmd zijn ... (snap je)

Van de andere kant: je zal waarschijnlijk balansventilatie installeren. Dat betekent dat de concentraties van dergelijke gassen miniem zullen zijn. Denk maar eens aan al die huizen met die MDF en spaanplaat keukens en meubels, met laserprinters die toch wel meer rommel de lucht in blazen dan men vermoedt - en waar geen balansventilatie is.

Niet panikeren, dus. De eco-lobby slaat overal munt uit. Betaal dus zeker niet veel meer voor 'gezondere' platen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.