bij sterke wind komt rook terug naar binnen | Ecobouwers.be

U bent hier

bij sterke wind komt rook terug naar binnen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ton-2
03/02/2008 - 13:46

Ik heb een RVS pijp enkelwandig gebruikt voor mijn schoorsteen en ben door de muur direkt naar buiten gegaan. De pijp met trekkap is 6,5 meter hoog en steekt 1,5 meter boven het schuine deel van het dak uit. De trekkap is 2 meter van de nok verwijderd en de wind waait altijd in de lengte richting van het dak. De kap is geheel vrij.
Toch waait de rook bij harde wind vaak terug de kachel in en via de roosters in huis met gevolg een kamer vol rook. De pijp moet nog ommetseld worden zodat deze warm blijft, maar heb ik dan nog last van valwinden en hoe los ik dat op???????

7 Reacties

Reacties

afbeelding van maarten 1
03/02/2008 - 19:59

ton , ik heb op de loodgieters school geleerd dat een afvoer van een toestel : meet: een halve meter boven de nok , van af die maat onder 45 graden ee denkbeeldige lijn.
onder die maat mag je niet werken .boven die lijn weer een lijn op een halve meter hoog en 30 [? ] graden denkbeeldigelijn mag je met een goed gekeurde kap werken .
boven de 30 gr. lijn mag je "vrij"uit monden.
dit in verband met een goede trek en geen kans op valwinden.
maar met een afvoer van een houtkachel zeker hoog genoeg gaan en beslist dubbelwandig buiten, anders kans dat beslist gebeurt wat jou gebeurt !!
grt Maarten
ik leer graag

afbeelding van ton-2
04/02/2008 - 18:39
Ton

Hallo Maarten, bedankt voor je advies. Ik wacht eerst het metselwerk en isolatie van de pijp even af. Ik heb even gekeken naar die lijn van 45 graden maar daarzit ik zeker boven. Ik heb het advies van een collega gehad (hij had hetzelfde probleem) een gek te monterenwant die draait met de wind mee en kan zeker niet in de pijp duiken. Heb jij daar ook ervaring mee?
Groetjes Ton

afbeelding van rik-18
05/02/2008 - 06:59
Rik

Als uw schouw te hard afkoeld omdat ze niet geisoleerd is dan hebt ge geen trek.

Rik

afbeelding van ton-2
05/02/2008 - 17:53
Ton

Ik woon in een 2 onder 1 kapwoning en de wind is bijna altijd zuid west en blaast in de lengterichting van het dak langs de schoorsteen die tegen de kopgevel is geplaatst. Er is dus totaal geen belemmering rondom de schoorsteen.
Ik zal eerst de pijp isoleren met glaswol en het metselwerk afwachten zoals jullie zeggen.
In mijn garage heb ik ook een kachel en daar staat alleen een chinees hoedje op en deze trekt als de brandweer en met harde wind komt de rook niet terug naar binnen.

afbeelding van Dirk Bauwens
05/02/2008 - 21:05

Ton,

Een schoorsteengek verbetert de trekkracht van een schoorsteen, omdat die windsnelheid kan omgezetten in (extra) onderdruk.

Dat de schoorsteen in je garage beter trekt, kan verschillende oorzaken hebben. Misschien zijn de rookgassen van die kachel heter. Misschien is die schoorsteen zelf warmer, of beter geïsoleerd, of langer, of korter(!).

Verder is het ook heel goed mogelijk dat je woning zelf als concurrent van de schoorsteen optreedt. Een totaal verwarmde woning, met ergens bovenaan een raampje open, kan flink concurreren met een schoorsteen, zeker met de enkelwandige, ongeïsoleerde, gekoelde schoorsteenpijp die jij nu hebt.

Dirk Bauwens

afbeelding van ton-2
14/02/2008 - 17:11
Ton

Hallo Dirk,
bedankt voor je reactie. We zijn nu de pijp aan het ommetselen en is geisoleerd met 8 cm glaswol. ik ga er nog een stuk oplassen zodat ik net onder de denkbeeldige lijn van de nok uitkom. Volgens een andere deskundige moet ik tevens een beluchting in de gevel of door de vloer maken zodat er altijd toevoer is. Deze adviseerde ook om te verhogen. Het is inderdaad zoals je schrijft iedere situatie is anders. Een pijp is langer of korter of de kachel is heter. Het zijn allemaal andere situaties die niet met een ander huis te vergelijken zijn. Mijn huis is een nieuwbouwtype. Ik bedoel hiermee dat het nagenoeg luchtdicht gebouwd is. Er is geen tochtgaatje te vinden zoals in de woningen van vroeger. We wachten het af en ik zal het resultaat je zeker laten weten.

Ton

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.