bevolkingsexplosie op de wereld | Ecobouwers.be

U bent hier

bevolkingsexplosie op de wereld

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van pluto
04/02/2006 - 11:36

Er zijn momenteel ongeveer 6 miljard 590 miljoen mensen op aarde. De wereldbevolking neemt jaarlijks toe met ongeveer 100 miljoen mensen, dat zijn er 11.400 PER UUR of 275.000 PER DAG !
Een stad, groter dan Gent, komt er elke dag bij op de wereld.
Tel daar nog bij de opwarming van de aarde en de steeds duurdere energie. Ergens moet het vastlopen, dat kan zo niet verder.

vr gr

Pluto

16 Reacties

Reacties

afbeelding van pluto
04/02/2006 - 11:47

http://www.ibiblio.org/lunarbin/worldpop

vul in 4 februari 2005

vr gr

Pluto

afbeelding van stefan-14
04/02/2006 - 12:36

voor het jaar 2020 zijn we met meer dan 8 milja !!!

Stefan

afbeelding van lucien-1
04/02/2006 - 13:52

pluto 12,

ik deel uw bezorgdheid en heb dat probleem al 40 jaar geleden aangekaart maar toen was het nog de ver-van-mijn-bedshow, maar die explosie stoppen lijkt mij niet zo simpel.
Naar analogie met de westerse wereld is het verhogen van de welvaart een rem op het geboortecijfer, maar cultuur en godsdienst spelen ook een rol.

lucien

afbeelding van cimdmkjr
04/02/2006 - 14:16

Waarom je zorgen maken over dingen die onvermijdelijk zijn? Dat de wereld niet altijd een leuke plek is om te wonen, was me al langer duidelijk. Onze overlevingsdrang zegt ons echter er het beste van te maken. Een mens heeft vaak maar weinig gelukkige momenten nodig om overeind te blijven in een maatschappij waar alles mooi is aan de oppervlakte zolang je voldoende geld hebt. We zullen er mee moeten leren leven.

afbeelding van cimdmkjr
04/02/2006 - 14:21

Waarom je zorgen maken over dingen die onvermijdelijk zijn? Dat de wereld niet altijd een leuke plek is om te wonen, was me al langer duidelijk. Onze overlevingsdrang zegt ons echter er het beste van te maken. Een mens heeft vaak maar weinig gelukkige momenten nodig om overeind te blijven in een maatschappij waar alles mooi is aan de oppervlakte zolang je voldoende geld hebt. We zullen er mee moeten leren leven.

afbeelding van pluto
04/02/2006 - 16:10

Onvoorstelbaar, sinds mijn eerste berichtje zijn er alweer vijftigduizend bijgekomen :-)

vr gr

Pluto

afbeelding van pluto
04/02/2006 - 16:43

Dat ze het daar maar eens over hebben op de volgende KYOTO-conferentie, want als die bevolkingsexplosie niet op één of andere manier gestopt wordt, dan heeft al de rest weinig zin. Probleem is dat er geen autoriteit is op wereldschaal, die ook maar iets kan verwezenlijken (of zelfs afdwingen) op milieuvlak of op het vlak van de overbevolking. Deze wereld is een dorp zonder burgemeester, de eerste schepene (Amerika) en de tweede schepene (Europa) zitten te ruziën over een stom vat olie in Irak. Het ware veel beter indien zij de handen in mekaar zouden slaan, en van hun financieel, economisch, militair en politiek overwicht in de wereld GEbruik zouden maken om één en ander op deze aardbol in goede banen te leiden.

vr gr

Pluto

afbeelding van ahardeman
04/02/2006 - 17:32

De jaarlijkse groei is al lang over zijn top heen, elk jaar komen er MINDER mensen bij, 2006 zo'n 90 miljoen, vermoedelijk is dit rond 2050 gestabiliseerd (maar ja wat is zo'n berekenig waard)?

De club van rome voorspelde nog een bevolking van meer dan 25 miljard als ik me goed herinner, nu zou de totale bevolking niet boven de 9 miljard komen en dan weer afnemen.

Onnodige paniekzaaierij dus om er zo over te praten, het is zinvoller te bekijken hoe de bevolkingsaanwas geremd kan worden en dan zijn de ontwikkelde landen een zeer goed voorbeeld voor de ontwikkelingslanden.

Kennis en vermogen, zodat de kinderen niet als levensverzekering hoeven te dienen.

Mvg Arnold

afbeelding van werner van der cruyssen
04/02/2006 - 18:22

Pluto,

Da's de eerste keer dat ik jou hoor praten over de noodzaak tot overheidsinterventie! Wat is er gebeurd met "stuur ze allemaal naar huis" ;-)

Voorlichting en ontwikkeling zijn de beste remmen op een ongecontroleerde bevolkingsexplosie. En als het niet zo kan, dan levert de natuur zelf een "oplossing" onder de vorm van één of andere epidemie.

Voor wie het fenomeen eens langs een originele invalshoek wil bekijken : http://www.vhemt.org/

Werner

afbeelding van pluto
04/02/2006 - 22:39

Werner,

ik had het over interventie van de overheid in de economie, dat is dus duidelijk niet "allemaal", een kleine nuancering dus.
Maar qua bestuursvorm op deze aardbol, de expliciete taak van de verschillende overheden, lopen ze hopeloos achterop, het is nog steeds een soort van feodaal systeem op deze aardbol. Is dat economisch ook zo ? Hoe komt dat denk je ? :-)

vr gr

Pluto

afbeelding van mathias-3
05/02/2006 - 11:13

Volgens mij ligt het in de aard van het beestje.

Als het er echt op aan komt bijvoorbeeld bij een natuurramp dan zijn enkel je dichtste famillie en vrienden voor jou belangrijk, al de rest kan de pot op.

Ik heb dat vroeger gezien toen ik op reis was voor mijn werk in Afrika: Voor de mensen daar betekent hun 'tribe' alles voor hen. Bij baby's worden vlak na hun geboorte littekens in een bepaald patroon in hun gezicht gekerft om te laten zien tot welke tribe ze behoren.

Het is misschien heel erg cru gezegd; maar stel dat je de keuze hebt: Een goeie vriend die omkomt in een auto ongeval of een veerboot die zinkt ergens in zuid-amerika en waarbij honderden mensen omkomen? Ik zou mijn vriend laten leven hoor.

En natuurlijk is geld ook de belangrijkste drijfveer voor bijna alle dingen die er gebeuren in de wereld.
Wie veel geld heeft kan er zeer gemakkelijk nog meer 'verdienen' en wie niets heeft verlaat snel het toneel.

Tot zover mijn filosofisch kwartiertje op deze rustige zondagmorgen.

afbeelding van jimmy-4
09/02/2006 - 13:15

wel, als we China en India nuken zijn we weer met 2,5 miljard minder,...is dat geen oplossing?

afbeelding van argyle
09/02/2006 - 15:35

Probleem is dat zij er ook hebben :)

Alle gekheid op een stokje.. De bevolkingsgroei zou afgeremd en/of gestopt moeten worden.. Is de beste oplossing.. maarja hoe? Ik en m'n vrouw zien zelf ook graag "klein mannen"...

Begin bij jezelf?

afbeelding van björn van staeyen
10/02/2006 - 09:13

Davy,

"Alle gekheid op een stokje.. De bevolkingsgroei zou afgeremd en/of gestopt moeten worden.. Is de beste oplossing.. maarja hoe? Ik en m'n vrouw zien zelf ook graag "klein mannen"...

Begin bij jezelf?"

inderdaad geboortebeperking is één factor in de rem op bevolkingsgroei, veel belangrijker is de leeftijd waarop je je reproduceert. (Heb ik geleerd in de cursus populatiedynamica tijdens mijn opleiding tot licentiaat Biologie)

Verklaring: als je op je 15 al aan kinderen begint heb je 6 generaties op een eeuw, als je wacht tot je 25 heb je er maar 4.

Natuurlijk speelt het absolute aantal kinderen dat je krijgt ook een rol en dan kan je stellen dat voor een gelijke bevolkingsaangroei je net iets meer dan twee kinderen per (vruchtbaar) koppel moet hebben.

Het komt er eigenlijk op neer dat het opleidingsniveau -en dan vooral van de vrouw- grotendeels bepaalt hoe groot de bevolkingsaangroei zal zijn.

Beter opgeleid = langer op de schoolbanken = latere reproductie; maar is ook

beter voorgelicht = minder kinderen = beter verzorgde kinderen met een hogere overlevingskans = ...

groeten,

Björn

afbeelding van luc dekoninck-1
10/02/2006 - 15:24

Ben bezig aan het boek "Ondergang" van Jared Diamond...

Verplichte lektuur voor de editors van deze tread.

Hier worden enkele voorbeelden van beschavingen gegeven die er wel in slaagden om duurzaam te leven op een klein en kwetsbaar grondgebied, met als voornaamste parameter het beheersen van de bevolkingsaangroei.

De aandacht gaat vooral naar de impact van de mens op zijn directe omgeving en gevolgen hiervan op zijn eigen toekomst.

Luc

afbeelding van wim van goethem
12/02/2006 - 00:12

Nog wat leesvoer. Niet echt optimistisch...

http://www.oilcrisis.com/duncan/OlduvaiTheorySocialContract.pdf

Wim Van Goethem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.