betaal ik veel te veel voor enkel gasfactuur | Ecobouwers.be

U bent hier

betaal ik veel te veel voor enkel gasfactuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van sdv
22/07/2011 - 18:27
sdv

dit zou een mooi dag moeten zijn die is uitgelopen naar een ZWARE dobber.
Ik woon in een huis sinds februari 2010.open bebouwing 4 slaapkamers.
beneden hebben we een totale opvervlakte van 112 vierkante meter. boven iets minder.
mijn verjaardag en net vandaag een leuke brief gekregen van luminus.Onze eindafrekening enkel voor gas.gelieve te betalen 2835 euro.wij betalen 120 euro per maand,en deze wordt nu gebracht op 440 euro per maand!jawadde.oke dit is wel een groot huis maar overal dubbel beglazing,boven en beneden.enkel beneden wordt er verwarmd,boven enkel de badkamer(soms).en dit met een condensatieketel klasse A voor energie verbruik.(die zou toch voor de helft minder verbruik moeten zorgen)ons jaarlijks verbruik werdt gemeten op 6835 kubiekemeter(vraag mij af of de cijfers wel goed zijn door gegeven.79059,76KWh en 11.5669 KWh kubiekemeter.heb geen idee waar dit opslaat.als dit werkelijk zo is dan moeten wij verhuizen.wie kan er nu 440 euro per maand betalen enkel aan gas.dat is er over.
ofwel zit ik met een lek?
ofwel is de ketel zeker niet goed afgesteld?
ofwel zijn de cijfers verkeerd door gegeven.
ik kan mij geen ander probleem voorstellen.
maandag bellen naar luminus.we zien wel
ik weet dus geen raad.
zijn ernog mensen die denken dat de factuur mis is?of te veel betalen.
we leven met een gezin van 5 personen.
electriciteit en water is niet samen gerekend met gas
de eindfactuur van electriciteit 457 euro krijgen we terug en water moeten we 10 euro opleggen(leefbaar dus)
betalen dan ook 170 euro per maand hier voor.

7 Reacties

Reacties

afbeelding van Geert Bellens
22/07/2011 - 20:00

6835 m³ is veel. Als je dat effectief verbruikt hebt, is die hoge prijs normaal. Aan jou om er achter te komen of je dat verbruikt hebt...

Huizen zitten meestal tussen 1500 m³(geisoleerd) -3500 m³(niet geisoleerd)

Energiezuinige zitten onder de 1000 m³.

 

Wie heeft de meter in 2011 opgenomen ? Jij zelf of is men het komen doen voor jou ? Klopt die waarde ? die waarde zou iets lager moeten zijn dan je nu op de gasmeter kan aflezen (je leest kubieke meters af, om kWh te bekomen doe je ongeveer maal 10 à 11)

Als je in februari 2010 daar bent komen wonen, is er toch ook een meteropname gebeurd samen met de vorige eigenaars, en dan heb je daar een kopie van. Klopt die waarde met wat er op je afrekening staat als beginwaarde?

 

Geert

 

 

afbeelding van sdv
23/07/2011 - 20:08
sdv

he Geert,

toen wij in het huis kwamen wonen was het de huisbaas die de meterstand heeft opgenomen.. ik denk persoonlijk dat die man het verkeerd nr heeft ingegeven kan niet anders.

wat mij ook is opgevallen is dat er bij de condensatieketel achteraan een soort meter is geinstaleerd. nu volgens mij staat die niet aan.dus ik denk maar weet het niet zekers de ketel werkt wel maar niet zoals het hoord.

kan het zijn dat als die meter niet aanstaat dat de ketel ook niet werkt hoe het zou moeten zijn?

in in de winter stond de termostaat op 20 graden.. enkel de cntrale verwarming beneden stond open. boven niks.. af en toe de badkamer.

ik dank dat het een grote misverstand is dat kan niet anders.

toch bedankt voor de inl.

mvg

sven

afbeelding van bertvdg
22/07/2011 - 20:29

Controleer zoals Geert al gezegd heeft eerst eens de beginwaarde van de meter, als je er nog maar iets meer dan een jaar woont zou je deze nog moeten hebben of kunnen terugvinden. Hopelijk voor u is daar een vergissing gebeurd.

 

Je kan ook al eens beginnen met de meterstand elke dag al eens bij te houden om te zien of er geen abnormaal hoog verbruik is, nu is het natuurlijk zomer dus de CV zal niet veel op staan nu.

 

Een lek van betekenis zou je moeten ruiken, een beetje gas ruik je al direct.Wil je zeker zijn dat er geen lek is zet dan alle toestellen dicht/uit (fornuis,oven,CV ketel...) en schrijf de teller nauwkeurig op. Deze mag dan niet meer veranderen. Een vrij eenvoudige test die je zelf gemakkelijk kan doen en al redelijk wat zekerheid biedt.

afbeelding van henri-6
22/07/2011 - 21:25

Noteer maandelijks eens je gasmeterstand en electrastand. Dan kom je er al snel achter of je veel of weinig verbruikt hebt en kan je nog "tijdig" ingrijpen. Je kan dan ook maandelijks de waarden met elkaar vergelijken. Als je in de zomermaanden met nog een hoog gasverbruik zit weet je dat er een lek is of iets met de ketel is. Zoals Bert al zegt, zelfs een klein lek zou je al heel snel moeten ruiken.

Naar mijn idee moet er wel iets fout zijn gegaan bij de meteropname. Of je zou hartje winter overal 30 graden gestookt moeten hebben.

 

afbeelding van karl herrebout
24/07/2011 - 20:25

Wat mij hier enorm in irriteert, dat u een particuliere afnemer bent die plots een schijnbaar enorm groot verbruik heeft, en geen enkele van die bureaucraten bij Luminus die zich hier vragen bij stelt,  de computer reutelt gewoon papier uit en daarmee is de kous af. Zo kennen we Luminus natuurlijk (de rest is niet veel beter.) Maar als je plots een klein beetje meer opbrengst opgeeft van je zonnepanelen, dan word je meteen voor oplichter aanzien.

Het spreekt u natuurlijk niet vrij van het feit dat u bij een overname van een nutsmeter die overname best samen met de andere partij doet, om alle misverstanden uit te sluiten. Ik zou dit geval toch escaleren bij Luminus, zij zouden moeten inzicht hebben in het historisch verbruik van het pand, en daaruit zou toch een zekere anomalie kunnen blijken. Dus even een beleefde brief of mail naar hun ombudsdienst schrijven en alles mooi uitleggen en documenteren. Moet er wel bijzeggen dat de klantendienst van Luminus ronduit aggressief is. Toch good luck!

afbeelding van Ronny2
26/07/2011 - 15:25

Voordat je reageert ophet verbruik.

 

Je begin stand meter in februari 2010 nemen deze moet normaal hebben gekregen .

Als tussen nu en februari is meer dan een jaar dan kan het zijn dat al 2x de meter is opgenomen.

Dan heb je begin en eindmeterstand. Je kan de eindmeterstand controleren met je meterstand nu deze moet iets meer zijn. 

Normaal staat op de afrekening de begin en eindmeter meterstand van je gasmeter vermeld. Hieruit hebben ze je verbruik bepaalt.

Let wel op luminus neemt de meterstand niet op , ze krijgen ze van je netwerkbeheerder bv infrax eandis.

Dus kontroleer even als de eindmeterstand kan overeen komen met je huidige stand .

Beginmeterstand kan je controleren als toen je daarin trok de beginmeterstand van toen nog hebt. Of als je voor deze afrekening nog een jaarafrekening(van het vorig jaar) hebt gehad dan is van deze de eindmeterstand ook de beginmeterstand van de laatste.

De omrekening van m³ naar kwh is vermeningvuldigen met ongeveer 11 dit klopt met wat je doorgeeft.

Het is eigenlijk de netbeheerder die bij abnormale meterstanden de meter zou moeten controleren echter dit gebeurd niet altijd. Want het is de netwerkbeheerder die de meters onderhoud of moet vervangen. Nu je verbruik is hoog. Maar is niet een uitzondering er zjn huizen die veel energie vergen om op te warmen ook al staat niet alles open. Als er geen abnormaliteiten in de meterstanden zijn zou je gasleiding eens oplekken laten controleren zeker als er een gedeelte van deze leiding buiten loopt of in een kruipkelder want daar kom je niet. Binnenshuis in plaatsen waar je komt zou je het ruiken. Een simpele test is zet de ketel uit (stroom schakelaar op uit ) . Draai de gasmeter dicht , wacht minstens 10 a 15 minuten. Draai de meter terug open als er dan door de gasmeter verbruik wordt opgetekent betekent dit dat je gasleiding ergens ondicht is.Ook kan er een gaslek zijn in je ketel , als dit in de gesloten verbrandingskamer is merk je er niets van. Dit gebeurd zelden maar is niet uitgesloten.

Ook kan je via je gasmeter het gasverbruik van je toestel is vollast testen als die veel afwijkt van de technische gegevens van je ketel. Kan het zijn dat de gasmeter niet meer juist telt.

 

afbeelding van Kris Vandermeulen
26/07/2011 - 15:42

Er ook rekening mee houden: je zit erin sinds februari 2010 en nu is het juli 2011 ==>> je zit dus 1,5 jaar in het huis.

 

je zou je gasverbruik dus moeten delen door 1,5 om je jaarlijks verbruik te bereken.

vermits het je eerste jaar is kan je niet zo onmiddellijk zien of dit een representatief gemiddeld verbruik voor jou is.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.