bestaande kachel met speksteen bekleden | Ecobouwers.be

U bent hier

bestaande kachel met speksteen bekleden

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van prieckaerts
30/03/2008 - 16:07

Hallo,
Zou het mogelijk zijn een bestaande kachel met speksteen te bekleden of er speksteen blokken/panelen/tegels tegenaan te zetten.
Ik zou namelijk wat meer rendement van het 's avonds stoken van de kachel willen hebben voor de nacht.
Alvast bedankt.
Marlies Prieckaerts

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Dirk Bauwens
30/03/2008 - 17:20

Dag Marlies,

Het rendement van een houtkachel kan niet verbeterd worden door er een bekleding van speksteen tegenaan te zetten. Het rendement van je kachel zal er zelfs door achteruit gaan.

Wil je een houtkachel met een hoog rendement en een grote warmteopslag dan moet je aan een echte (grote en zware) finoven beginnen denken. En die hoeft zeker niet van speksteen gemaakt te zijn!

Dirk Bauwens

afbeelding van prieckaerts
30/03/2008 - 17:25

Bedankt voor het snelle antwoord, dan kan ik me de moeite sparen en blijf ik m'n morso turbootje zo gebruiken.
Marlies Prieckaerts

afbeelding van Dirk Bauwens
31/03/2008 - 12:04

Inderdaad Marlies,

De enige manieren waarmee men het rendement van een bestaande kachel kan verbeteren is door zo zorgvuldig mogelijk te stoken en door de schoorsteen juist te gebruiken.

Goed stoken doe je met zo droog mogelijk hout en met een niet te groot maar flink doorbrandend vuur. Er steeds voor zorgen dat meer dan voldoende verbrandingslucht bij het vuur kan komen. Een ideaal brandend houtvuur veroorzaakt geen zichtbare rookgassen buiten.

Een juist gebruik van de schoorsteen is niet zo eenvoudig om uit te leggen. Ideaal gesproken zou door de schoorsteen geen warmte mogen verdwijnen. Bij veel houtkachels is helaas het omgekeerde waar. De kunst bestaat er dus in om het vuur goed brandend te houden maar toch zo weinig mogelijk warmte door de schoorsteen te laten verdwijnen. Ook moet een schoorsteen steeds afgesloten worden wanneer het vuur niet brandt.

Dirk Bauwens

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.