berekening besparing bij verbetering K-waarde | Ecobouwers.be

U bent hier

berekening besparing bij verbetering K-waarde

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van alex-2
28/10/2005 - 09:26

Binnenkort gaan we beginnen bouwen. We gaan verwarmen met een warmtepomp. De K-waarde van de woning is 29. Mijn aannemer stelt nu bijkomende isolatie voor waardoor mijn K-waarde zou dalen naar 25. Maar de investering bedraagt 2.000 € Ik vraag me af of de energiebesparing die gerealiseerd wordt opweegt tegen de investering. Kan iemand dit berekenen ?

Alex

6 Reacties

Reacties

afbeelding van benny-5
28/10/2005 - 10:13

Alex

1) de effectieve besparing bij bijkomende isolatie berekenen is vrij moeilijk. Vermits je in principe reeds K29 hebt zal een daling naar K25 waarschijnlijk geen spectaculair verschil meer maken. Maar

a)Wat stelt je aannemer effectief voor? Dat dit reeds komt van je aannemer is misschien niet slecht. Hij is zich al bewust van isoleren of hij heeft een "zwakke" plek gevonden in je concept met je warmtepomp

b)Misschien lijkt die 2000€ nu veel maar weet dat je in de bouwfaze dit nog kan doen op een eenvoudige manier. Achteraf isolatie bijplaatsen brengt meer kosten met zich mee.

c)In tegenstelling tot vele andere zaken is isolatie een in principe onverslijtbaar onderdeel van je woning dat na jaren z'n functie blijft behouden en geen tussentijds onderhoud vraagt. CV ketel-warmptepomp-zonneboiler-pv panelen zijn zaken die op termijn verslijten, vervangen dienen te worden en als dusdanig jaarlijks in waarde dalen. Isolatie is in principe waardevast en is maw een karakteristiek die niet wijzigt, zoals een orientatie van je woning. Dus die 2000€ is in principe een recupereerbaar onderdeel van je woning.

Mvg

Benny

afbeelding van walter-12
28/10/2005 - 10:18

Alex,

ik zou zeggen dat jij diegene bent die dit moet kunnen (laten) doen. Als je met een warmtepomp gaat verwarmen zou je normaal een goed berekende warmteverlies/berekening moeten hebben. Dit om er voor te zorgen dat je WP maximaal continu draait.
Laat deze berekening nogmaals uitvoeren, maar dan voor de nieuwe isolatiewaarden. Hieruit moet je toch een goede schatting kunnen laten maken voor je verbruik en mogelijke winsten.
Ander winstpunt moet normaal zitten in de prijs van WP; deze zal kleiner kunnen kunnen uitgevoerd worden en bij WP speelt het vermogen nogal een rol in de prijs.
Nu, met K29 woning zal je verwarmingskost voor een 200m2, maar ergens rond de 300Euro liggen. Dus veel winst zal er niet te halen zijn in de verwarming zelf.
Vraagje uit nieuwsgierigheid: 2000 Euro extra isolatie lijkt mij een serieuze berg, vooral als je al onder de K30 zit. Welke extra werken worden hier nog voorgesteld (vooral beter glas?)?

Walter

afbeelding van alex-2
28/10/2005 - 10:34

Walter en Benny :

Mijn woning is een HOB, zuidgericht, hout-skeletbouw (10cm minerale wol, K van 0,3616) met buitenmuur in baksteen, ramen van 1,1 K. De totale K waarde is 29. Mijn aannemer stelt nu voor om aan de spouwzijde 'pavatex' (een mij niet bekende textiel-isolatielaag van 3 cm) tegen het houtskelet vast te hechten wat de K waarde verlaagt tot 0,3159. Kostprijs : 2003 €, BTW inclusief. Mijn woning heeft 108 m² buitenmuur. Ik berekende dat daardoor de K waarde daalt tot 25. Klopt dit ? Ik berekende daarop dat de warmtebesparing dus 570 kWh/jaar is. Klopt dit ? 2003 € aan de huidige elektriciteitsprijzen (116 €/MWh) is gelijk aan 17.000 kWh dat ik zou moeten uitsparen om break-even te raken, dat is ongeveer 30 jaar.
Mijn WP zou volgens het huidig concept ongeveer 3000 kWh per jaar verbruiken, dat is inderdaad zo'n 300 €/jaar...

Alex

afbeelding van walter-12
28/10/2005 - 12:09

Alex,

die pavatex is een houtvezelplaat. Normaal gezien een zeer goed kwalitatief product voor wat het moet dienen.
Het zal je isolatie op zijn plaats houden, is dampdoorlatend, isoleert ook nog eens en is vrij ongevoelig voor vocht. Het vangt ook nog eens de 'koudebrug' mee op van het hout in het skelet.
Wat voor materiaal heb je nu voorzien aan de buitenkant van je houtskelet?
Nu bijna 20 Euro/m2 vind ik vrij veel. Kijk eens of hij niet een iets dunners/goedkopere plaat kan plaatsen (op de website van pavatex kan je richtprijzen zien van de produkten, weet je ook ineens hoeveel hij vraagt voor de plaatsing).
Economisch is het misschien beter om meer isolatie tss de balken te plaatsen. Of zijn deze 'maar' 10 cm dik. Als het niet het geval is, zorg zeker dat het houtskelet volledig is opgevuld.

Walter

afbeelding van stefan-14
28/10/2005 - 15:22

Benny,

we meoten minstens weten hoe groot je K29 is, m² of m³
je hebt kleine en grote huizen, allemaal mogelijk met K29

een andere mogelijkheid is je totaal verbruik van laatste 12 maanden

Stefan

afbeelding van alex-2
28/10/2005 - 15:36

De woning is 200 m² groot, HOB, buur ligt aan de NW-zijde (ideaal dus)...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.