Berekenen K-waarde spouw tussen 2 panama doeken. | Ecobouwers.be

U bent hier

Berekenen K-waarde spouw tussen 2 panama doeken.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van johan-43
05/04/2007 - 14:55

Beste mensen,

Momenteel ben ik bezig een nieuwe stal te ontwikkelen. De zijwanden van deze stal kunnen open door een dubbelpanama doek met daartussen een stilstaande laag lucht (net als een spouw). Echter wil ik met de 2 doeken + de tussenspouw een K-waarde van 0,5 behalen. De K-waarde van de doeken die ik kan toepassen zijn 4,82283(enkel panama) of 3,24289 (enkel panama met 4 mm isolatie).
Ik snap dat je 2 keer de K-waarde moet pakken, omdat je 2 doeken gebruikt. Echter weet ik niet hoe je de dikte van de spouw tussen de doeken kan berekenen, zodat je een totale K-waarde van 0,5 W/m2.K behaald. In de bijlagen staat een bestand met de 2 K-waarde (de 2 opties zijn met groen aangegeven).

Hopelijk kan iemand mij het antwoord geven en het liefste met de berekeningen.

Met vriendelijke groet,

Johan Vermeulen

1 Reactie

Reacties

afbeelding van jef v
06/04/2007 - 04:29

In een spouw staat de lucht niet stil (convectie) en isoleert hij dus ook niet. Lucht isoleert enkel goed als die gevangen zit in minuscuul kleine ruimten, zoals in isolatie.

Om K=0.5 of dus R=2 te halen heb je een "spouw" nodig met K-waarde 1/(2 - (2 x 1/4.82))= 0.63 voor enkel panama of 1/(2 - (2 x 1/3.24))= 0.72 voor de andere. Ik ken niet de exacte k-waarden van luchtspouwen maar zelfs met argon of krypton gevulde 'spouwen' van dubbele beglazing (veel beter dan lucht vulling) haalt die waarden niet.

Kortweg: luchtspouwen isoleren niet.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.