Barsten in plakwerk en koudebruggen door buitenschrijnwerk ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Barsten in plakwerk en koudebruggen door buitenschrijnwerk ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Felipe7
07/02/2011 - 22:25

Voor onze nieuwbouw werden er houten klossen voorzien in de snelbouwers om het buitenschrijnwerk (aluminium) vast te kunnen maken aan het binnenspouwblad.
Is het niet zo dat hout zwelt en krimpt ten gevolge van de vochtigheidsgraad van het materiaal (houten klossen, houten blokken) ?
Is er geen risico dat de klossen hierdoor los komen te zitten en vooral ook dat er zich aftekeningen en barsten in het plakwerk zullen voordoen ? Onze ramen worden volledig uitgeplakt, dus er komen geen raamomlijstingen.
En is er hier ook geen risico voor koudebruggen ?

Hoe kunnen we dit vermijden ? Dus hoe kunnen we de houten klossen nu nog prevetief behandelen eventueel vooraleer het buitenschrijnwerk vastgemaakt wordt ? Hoe voorkomen we barsten in ons plakwerk en hoe vermijden we het risico op koudebruggen ?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van gommer
08/02/2011 - 13:51

Ik zie niet echt een probleem. Die houten blokjes werden vroeger overal gebruikt, zowel voor binnen als buiten schrijnwerk. Dat geeft niet noodzakelijk barsten in de bezetting. Dat zetten en werken kan misschien belangrijk zijn bij een paar meter materiaal, maar wat is een paar % verschil in uitzettingscoëffficient uiteindelijk op een lengte van 10cm?

 

En een koudebrug, dat begrijp ik niet goed. Hout isoleert beter dan snelbouwsteen. Er komt toch nog een isolatieschil aan de buitenzijde, die net zo goed snelbouw als houten blokje beschermd?

afbeelding van Felipe7
08/02/2011 - 18:49

Probleem is dat de blokken zo lang zijn dat ze uitsteken in de spouwmuur. Daarom dat ik vreesde voor eventuele koudebruggen ?

Daarnaast vertelde iemand me ondertussen dat we best kippengaas aan de blokjes bevestigen vooraleer erop geplakt wordt, om barsten te vermijden.

Nog andere tips en / of ervaringen ?

afbeelding van gommer
08/02/2011 - 19:13

Dei wapening is alleszins een goed idee. Misschien nog beter om glasvezelweefsel te gebuikrn, dat bestaat zelfklevend (om gipskartonplaten te voegen).

 

Zijn die balken opzettellijk te lang om de ramen ter hoogte van de spouw te bevestigen? Of zijn die 'gewoon' te lang. In het laatste geval kan je ze misschien zelf nog afkorten.

afbeelding van Felipe7
07/04/2011 - 21:25

Ter verduidelijking : De houten blokken steken uit in de spouwmuur.

Is er hier geen denkbeeldig risico dat de houten blokken hierdoor nat kunnen worden of vocht kunnen opnemen en daardoor gaan uitzetten / krimpen en dergelijke en op die manier het plakwerk doen barsten ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.