Balansventilatie + inbouwhaard | Ecobouwers.be

U bent hier

Balansventilatie + inbouwhaard

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van digitaloverdose
11/03/2006 - 00:36

Hoe kan best de luchttoevoer van een inbouw houthaard gebeuren als er in de woning gebruik wordt gemaakt van een balansventilatie?

Ik heb al gelezen dat sommigen een externe luchtaanvoer van buiten aanraden dmv een pijpje door de muur dat onder de inbouwhaard uitkomt. Zodoende zou hij geen lucht uit de woning trekken en zou de balansventilatie dus in balans blijven.

Klinkt aannemelijk maar dan zie ik wel 2 mogelijke problemen aangezien ik zo'n pijpje niet rechtstreeks op mijn inbouwhaard kan aansluiten:

1. wat met de luchtdichtheid van het huis? Zo'n pijpje lijkt me toch een relatief grote 'lek' en een belangrijke voorwaarde voor een goed werkende balansventilatie is net een zo luchtdicht mogelijk huis.

2. Kan zo'n pijpje ook geen koudebrug vormen als de haard niet gebruikt wordt waardoor er mogelijk bovendien ook nog eens redelijk wat tocht voelbaar zal zijn in de buurt van de haard?

Ik zit nu dus met het dilema: pijpje en de haard verse buitenlucht geven of geen pijpje en de lucht van de woning gebruiken voor de haard?

2 Reacties

Reacties

afbeelding van digitaloverdose
11/03/2006 - 00:38

Mischien ook even vermelden dat de haard normaal gezien enkel maar gedurende een paar uur 's avonds gebruikt zal worden en zo goed als nooit overdag.

afbeelding van Hans Delannoye
12/03/2006 - 11:47

Dichtsluitende klep op de toevoer en de afvoer, dat is de beste oplossing.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.