Balansventilatie in combinatie met vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op de site www.de12ambachten.nl staat het advies om het huis niet langer te verwarmen dmv radiatoren of nog slechter, convectoren. De oplossing bestaat erin om volledig met stralingswarmte te werken, met als resultaat 50 to 60% energiebesparing.
Ik veronderstel dat vloerverwarming ook in deze categorie thuishoort.

Na de uitleg over het verschil tussen stalingswarmte en luchtverwarming wordt volgende analyse gemaakt :

"Omdat de luchttemperatuur bij stralingswarmte veel minder belangrijk is – in een huis met stralingswarmte valt er met een gewone thermometer haast niets te meten, want infraroodstraling kan hij niet meten – zijn de gebruikelijke oorzaken voor warmteverliezen, de zogenaamde transmissieverliezen, die optreden bij een tochtende deur, een kierend raam, niet meer van betekenis. Alles bij elkaar stoken we 50 tot 60 procent zuiniger!"

Ik veronderstel dat dit werkelijk zo is, maar dan kom ik bij de vraag of in dit geval balansventilatie met warmterecuperatie niet zinloos is. Blijkbaar zijn de ventilatieverliezen die optreden bij conventionele centrale verwarming niet van toepassing bij vloerverwarming , en is bijgevolg de warmterecuperatie overbodig, omdat niet de lucht, maar wel de contructie wordt verwarmd.....

Kan iemand mij hier misschien een beter inzicht in geven ....

Groeten,
Steve