balansventilatie | Ecobouwers.be

U bent hier

balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van kris-26
17/11/2005 - 15:16

kan iemand mij zeggen welke verdelers er goed zijn en welke niet? En wie er eventueel de beste prijzen heeft Want blijkbaar moet je al betalen om een offerte te laten maken. Is dit normaal?

298 Reacties

Reacties

afbeelding van edcoepo
18/11/2005 - 22:50

Ik ben ook geïnteresseerd in balansventilaties, maar dan eerder in een vergelijking tussen de verschillende types en/of merken op de markt. Een vraag die ik heb is bijvoorbeeld: zijn er grote verschillen in geruisloosheid tussen verschillende systemen? Speelt het type buis een rol?

afbeelding van bart uyttenhove
19/11/2005 - 07:58

Ik heb me laten vertellen dat volumeberekeningen, met verversingsdebiet per ruimte, berekend moeten worden. Een heel werk. Ik heb dit nog niet laten doen, maar niemand vertelde me dat daarvoor moet betaald worden.

Ik las dat de voorwaarde voor een goede werking van een balansventilatie luchtdichtheid is.
Wat met een dampkap en houtkachel ?
Ik veronderstel dat vooral een dampkap en in mindere mate een houtkachel onderdruk veroorzaakt, en dat daardoor de hele luchtcirculatie verstoord wordt.
1) Er vloeit geen lucht meer weg uit de keuken via de deur en gang
2) Lucht komt zelfs binnen via de deur.
Klopt dit?
Ik hoop dat bij het aanmaken van vuur in de kachel, geen lucht uit de kachel gezogen wordt!
Wie heeft hiermee ervaring ?

afbeelding van stefan verkoyen
19/11/2005 - 08:48

Bart,

daarover is reeds veel geschreven en te vinden op dit forum. Gebruik aub de zoekfunctie.

Om toch even kort te antwoorden op je vragen:
1) in een luchtdicht huis wordt een recirculatie dampkap gebruikt: de lucht komt gefilterd (2 filters: vet en koolstoffilter) terug in de keuken terecht. Eventueel resterende geurtjes verdwijnen dan wel via het balansventilatie afzuigpunt dat steeds ook in een keuken aanwezig is. Sommige sluiten die gefilterde lucht min -of meer rechtstreeks aan op dat afzuigpunt, maar anderen doen dit niet en raden dit af om de afzuigbuis aldaar niet te zwaar te vervuilen.

2) om het even welke atmosferische kachel of ketel is verboden in een luchtdicht huis met balansventilatie. Schrap die open-haard of simpele houtkachel maar. Wat te doen? Kies een kachel met gesloten verbranding, dus eentje die zijn verbrandingslucht van buiten haalt. Er bestaan zulke gaskachels, houtkachels en pelletkachels. De meest bekende van zulke systemen zijn de meeste gaswandketels die werken met een dubbelwandige buis om daar zowel de verbrandigslucht mee te trekken als de rookgasafvoer mee te verzorgen.

Groeten,
Stef

afbeelding van mon jansegers
19/11/2005 - 19:11

Allen,
Wie heeft er een probleem met ORCON? Ik wel. Onze woning is uitgerust met een ORCON-unit gekoppeld aan een aardwarmtewisselaar . Dit toestel valt op onbepaalde momenten volledig uit. Dwz. geen enkel onderdeel van dit toestel dat nog functioneert. Kompleet dood. Na een paar uur treedt het toestel terug in werking. Zeer eigenaardig. Scheelt er is met het programma van dit toestel? Zijn er nog mensen met gelijkaardig probleem? ORCON zwijgt als vermoord.
Mon

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
19/11/2005 - 21:28

Mon,

Ik heb problemen met Orcon.

Mijn toestel gaat bijna continu in vochtdetectie, waardoor het dus in de hoogste stand schakelt...

Ook op de normale stand (150m2/uur) maakt het een zeer laag brommend, op en neer gaand geluid.

Jeroen

nb Wie nog?

afbeelding van Hans Delannoye
19/11/2005 - 21:58

Kris

Voor dat soort informatie kan je hier niet terecht, wij proberen mensen op de goede weg te zetten, door hen te verklaren wat en hoe de dingen te doen; Als de beschikbare info hier naleest, heb je een behoorlijke basis om zelf over een en anderte oordelen, en zuleen de knoeiers al snel door de mand vallen.
Offerte's maken is flink wat werk, en sommigen vragen aan 10 of meer installateurs een prijs. Dat betekent dat er minstens 9 dat werk voor niks gedaan hebben, en niemand werkt graag voor niks. Als ik twijfels heb bij een klant vraag ik daar ook geld voor, dat we terugbetalen als de klant echt besteld.

Edco

Zeker op het gebied van geluid zijn er erg grote verschillen, de beste toestellen die ik ken halen hooguit 35 dB(a) aan de uitlaat (zonder geluidsdemping), anderen gaan vlotjes naar de 50 dB toe. Alleen geven veel fabrikanten die resultaten niet op. Ik heb even in een paar technische fiches gesnuffeld, en heb er eentje tegengekomen die aan 54.9 dB(a) zit, eentje aan 51 dB(a), aan 55 dB(a).... Maar die geven het tenminste nog toe.
Ook hier telt de door mij vroeger al aangehaalde regel, zeker als de fabrikant/invoerder over een bepaald gegeven nzwijgt als vermoord, mag je er van uitgaan dat het resultaat niet bij de beste zit.

" Speelt het type buis een rol? "
De flexibele buizen dempen beter, dat staat vast, maar door de hogere weerstand zal de ventilator harder moeten gaan draaien, en dat geeft mogelijk dan hetzelfde eindeffect. Wat mij betreft dus bij voorkeur toch maar spiraalgefelste buizen. En een goeie geluidsdemper.

Bart

" Ik heb me laten vertellen dat volumeberekeningen, met verversingsdebiet per ruimte, berekend moeten worden. Een heel werk. "
natuurlijk moet dat, maar eerlijk gezegd, dat duurt bij een gewone eengezinswoning een kwartiertje, hooguit een half uur. Wat veel meer tijd vraagt is het bepalen van de trajecten.

Verder, geen open vuur of atmosferische toestellen, liefst ook geen dampkap die naar buiten blaast.

Hans

afbeelding van filip-30
19/11/2005 - 22:19

Mon, Jeroen

Ik heb ook een Orcon staan, en met het geluid valt het wel mee. Maar ook mijn toestel valt met de regelmaat van de klok uit, geen storingsmelding, geen lichtje, zo dood als een pier. En na een paar uurtjes loopt ie dan weer aan alsof er niks gebeurt is. Ik heb al vanalles geprobeerd, maar als ie eenmaal stopt is ie niet op andere gedachten te brengen.
Misschien moeten we wel een hulppgroep voor ontevreden Orcongebruikers oprichten.

Filip

afbeelding van mon jansegers
20/11/2005 - 17:54

Aan alle balansventilatiebezitters en installateurs,

Wanneer woningen zoals: passiefhuizen, bijna-passiefhuizen, 3-literwoningen, laagenergiewoningen worden verwarmd met een electrische batterij rechtstreeks geplaatst op het verdeelsysteem van de balansventilatie (luchtverwarming),dan hou ik mijn hart vast wanneer de ventilatieunit uitvalt, zoals de ORCON, en de elec.batterij in bedrijf staat.
Oververhitting en daardoor brandgevaar? Zijn er toch voorzieningen getroffen?
Mon

afbeelding van Hans Delannoye
20/11/2005 - 19:39

Mon

Gelukkig zijn (normaal gesproken) deze electrische weerstanden voorzien van een maximaalbeveiliging, zodat de kans dat er iets fout gaat miniem is. De gesofisticeerdere toestellen zullen de weerstanden uitschakelen in geval er iets mis gaat, omdat de sturing van de verwarming in het ventilatietoestel zit.

Hans

afbeelding van ventiline
21/11/2005 - 13:25

Beste klanten,

Als er problemen zijn met onze UNITS Oron HRC, zijn wij zeker bereid om het (stilzwijgen) ? te breken als wij al eerst een keer een seintje zouden krijgen over een probleem.
Goed ...

a) Technische dienst VENTILINE 089/504002
b) Helpdesk HRC : HRC [dot] helpdesk [at] telenet [dot] be
c) Ventiline : www.ventiline.be - info [at] ventiline [dot] be

Wij staat U meer dan graag te woord !

Als de HRC even uitvalt kan dat 2 dingen betekenen !

1) Hij valt in een Bypass regeling, hetgeen betekend dat het toestel enkele metingen doet ! Dit is inderdaad niet normaal !! gelieve contact op te nemen met ons voor een controle.

2) Er worden elke vrijdag opleidingen gegeven aan installateurs, maar ook zelfbouwers ... heel handig om even te volgen omdat wij constateren dat er maar bitter weinig mensen echt op de hoogte zijn over woonhuisventilatie ..

Deze infosessies zijn gratis ! zonde hé

Hopelijk tot binnenkort ...

JL

afbeelding van Hans Delannoye
21/11/2005 - 17:13

Johan

Sorry hoor, maar de problemen zijn al langer bekend, ik heb daar voor het eerst melding van gedaan aan Orcon Nederland nu zeker twee jaar geleden, voor jullie met Orcon bezig waren. En de Nederlandse expert is persoonlijk metingen komen doen. Er werden soms al drie keer printplaten vervangen, maar zonder het gewenste resultaat.
Er wordt al langer een oplossing beloofd maar er komt niks.
En 'seintjes' zijn er al genoeg geweest, maar zonder resultaat.

En even uitvallen? Soms staat ze een paar uur stil!

Hopelijk tot binnenkort ...

Hans

afbeelding van mon jansegers
21/11/2005 - 20:13

Mijnheer J.L.
Het probleem met de Orcon bestaat reeds een paar jaar. Er werd bij mij thuis ,reeds maanden geleden, een controle EN METINGEN uitgevoerd door een technieker van ORCON NEDERLAND. Zijn naam is mij onbekend. Hij is zelfs mede ontwerper van dit toestel. Zoals je weet valt het toestel volledig uit, in het begin voor een half uur, nu reeds een paar uur. Dit toestel heeft wel wat veel tijd nodig om meteingen te doen mijns inziens? Na deze technieker zijn conclusies werd door de installateur de printkaart vervangen in de hoop dat daarmee het euvel is opgelost.Noppens. Verder geen nieuws. Ook de installateur is radeloos. Er werd hem beloofd het probleem via de software op te lossen. Wij wachten nog steeds op deze printkaart. De zoveelste!!!
Indien dit probleem de eerstvolgende dagen niet wordt verholpen kan de firma Orcon dit toestel terugnemen. Ik betaal, en betaal graag voor een toestel dat werkt.
Mon

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
21/11/2005 - 20:34

Beste Johan,

Wij hebben reeds contact gehad ivm acoustische problemen én een voortdurend in vochtdetectie gaan van de HRC4.

Het systeem heeft mij al veel tijd en energie gekost.

Ik zou worden gecontacteerd door Orcon Nederland, voorlopig nog niks van gehoord.

Vriendelijke groeten

Jeroen Beeckx

afbeelding van ventiline
22/11/2005 - 09:20

Hmmm ... Ik begrijp jullie wel, en daarom heb ik speciaal een dag ingelast om ieder van jullie te bezoeken ! met een technieker van ons en van ORCON !!! Dit is mijn voorstel ...
Als het probleem een probleem is dat wij niet kunnen oplossen dan vervangen wij het toestel volledig op kosten van ORCON ... als het toestel echter niet functioneerd vanwege het probleem AWW, zullen wij het vervangen door het nieuwe type toestel dat wij tevens invoeren, en wat 100% werkt op een AWW !

- Alluminium wisselaar 95% tot - 12° celcius vorstvrij !!!
- 100% Bypass ( intern )
- Vorstbeveiliging
- Filterbeveiliging
- Digitale sturing
- Type 250M3 150pa - 325M3 150pa - 400M3 150pa
- Links als rechts in één toestel ...
- etc..

Vanaf 1 dec 2005 beschikbaar bij ventiline ...

ik hoop oprecht een oplossing te bieden voor jullie probleem, aangezien wij van goede wil zijn en echt meedenken naar een oplossing toe ... wil ik vragen mij uw gegevens te mailen: johan [dot] lysens [at] ventiline [dot] be

" veel succes en tot later "

vriendelijke groeten,

johan L.

afbeelding van ventiline
22/11/2005 - 09:21

Hmmm ... Ik begrijp jullie wel, en daarom heb ik speciaal een dag ingelast om ieder van jullie te bezoeken ! met een technieker van ons en van ORCON !!! Dit is mijn voorstel ...
Als het probleem een probleem is dat wij niet kunnen oplossen dan vervangen wij het toestel volledig op kosten van ORCON ... als het toestel echter niet functioneerd vanwege het probleem AWW, zullen wij het vervangen door het nieuwe type toestel dat wij tevens invoeren, en wat 100% werkt op een AWW !

- Alluminium wisselaar 95% tot - 12° celcius vorstvrij !!!
- 100% Bypass ( intern )
- Vorstbeveiliging
- Filterbeveiliging
- Digitale sturing
- Type 250M3 150pa - 325M3 150pa - 400M3 150pa
- Links als rechts in één toestel ...
- etc..

Vanaf 1 dec 2005 beschikbaar bij ventiline ...

ik hoop oprecht een oplossing te bieden voor jullie probleem, aangezien wij van goede wil zijn en echt meedenken naar een oplossing toe ... wil ik vragen mij uw gegevens te mailen: johan [dot] lysens [at] ventiline [dot] be

" veel succes en tot later "

vriendelijke groeten,

johan L.

afbeelding van bentheuwis
22/11/2005 - 14:22
ben

Johan,

welk is dat nieuwe type? Is hier al meer info over?

ben

afbeelding van Hans Delannoye
22/11/2005 - 14:42

Ben

Gelieve dit soort vragen direct aan het betrokken bedrijf te stellen, het is niet de bedoeling een reclameplatform te bieden aan eender welk bedrijf. Als ze een mooie oplossing hebben, des te beter, maar ik wil eerst resultaten zien, de gebruikers zullen dan mettertijd wel laten horen wat de resultaten zijn.
Maar als ik zo de beloftes zie, 95% rendement en toch vorstvrij tot -12°C, dan frons ik toch even de wenkbrauwen. 't Is trouwens toch wel straf dat de installateurs daar nog niks van gehoord hebben.

Hans

afbeelding van bentheuwis
22/11/2005 - 17:35
ben

Hans,

excuses voor het aansturen tot reclame, maar aangezien het merk hier reeds meerdere malen werd vernoemd, dacht ik dat het geen kwaad kon

zal er rekening mee houden

ben

afbeelding van Hans Delannoye
22/11/2005 - 23:03

Ben

Ik bedoelde daarmee, als je dat soort vragen aan eender welke verkoper stelt, krijg je zelden echt nuttige informatie, maar vooral het hele commerciele verhaal. En daar hebben jij en ik niet veel aan. Merken noemen op zich is natuurlijk niet verboden, dan zou de communicatie wel erg moeilijk worden.

Hans

afbeelding van kris-26
23/11/2005 - 13:04

ik heb in dit forum al precies willen lezen dat het moeilijk is om aan een offerte te geraken van storck.
Nu heb ik dat probleem nog niet ondervonden.
Dus als je dan aan zo'n installatie van storck geraakt heb je dan goed materiaal?

afbeelding van eric-10
23/11/2005 - 16:00

Kris,

Bedenk wel dat als je een stork-unit neemt, deze niet voorzien is van constant flow motoren. Het in balans brengen van dit soort systemen (dwz net zoveel toe- als afvoerlucht) is aldus erg moeilijk.

Mvg

Eric

afbeelding van mon jansegers
23/11/2005 - 17:03

Allen,
Er is een oplossing in de maak voor de HRC-orcon.
Via een telefonisch gesprek met Dhr.Johan Leysens van de firma VENTILINE werd er mij het volgende meegedeeld:
-alle klachten ivm. de HRC worden ernstig genomen en onderzocht, AWW en geluid.
-betreffende de AWW is er een nieuwe printkaart onwikkeld
-iedereen met een klacht ivm. de AWW-aansluiting en geluid krijgt een bezoek in de eerste week van december. Je wordt verzocht alle gegevens door te mailen naar Dhr.Leysens.Er wordt door Dhr. Leysens een telefonische afspraak gemaakt.
-de nieuwe printkaart wordt gratis geplaatst en na een paar maanden wordt er geevalueerd, dwz: indien de nieuwe printkaart geen oplossing biedt wordt het toestel vervangen door een nieuw ontwikkelde HRC/AWW.
Ziezo, tenminste iemand die zijn verantwoordelijkheid neemt.
Groetjes.
Mon

afbeelding van Hans Delannoye
23/11/2005 - 18:16

Kris

De Stork WHR 90/91 is geen balansventilatietoestel, of toch niet wat wij daar onder verstaan. Als je er dan de dure prijs bijneemt, en de slechte service, is het een alternatief.

Hans

afbeelding van wim69
23/11/2005 - 20:27

15 150 m3/h 706 €
25 250 m3/h 1050 €
LGH-50RX4 500 m3/h 1735 €

Dit zijn kruisstroom WW met speciaal behandeld papier dat alleen damp doorlaat, maar geen CO, CO2 enzoverder. Blijkbaar gebasseerd op het feit dat h2o een kleine molecule is.

Als we rekenen op 30 m3/h/persoon, dan is het kleinste model al genoeg.
Onderhoud is om de 2 jaar de lossnay core kuisen en elk jaar de luchtfilters.
By-pass is ingebouwd.
Waarschijnlijk gaat het om DC motoren maximum 107 watt verbruik voor het 150 m3/h model. Constante flow wordt niet expliciet vermeldt.
Rendement tot 80%.

Priojzen komen van de Italiaanse site. De Nederlandse site geeft geen prijsinformatie (zal waarschijnlijk niet geweten mogen worden hier) Zou anders te goedkoop zijn voor de consument.
Ik vermoed dat deze unit gebruikt wordt als onderdeel in systemen van complete installaties. Mitsubishi is hier waarschijnlijk een soort OEM fabrikant.

Van de tegenstroom systemen heb ik nog geen OEM fabrikant gevonden.

Gebruiken deze ook een papieren core element (weliswaar speciaal behandeld papier)?

Moesten de OEM fanrikanten van de units bekend zijn, systemen zouden dan goedkoper zijn en veel sneller terugverdiend zijn.
Probleem is wel het onderhoud of bij problemen. Dan is de dealer natuurlijk wel nodig.

Maar het blijft een geheimzinnig gedoe. Waarschijnlijk zijn er maar een beperkt aantal fabrikanten van de core van deze systemen.

afbeelding van edcoepo
01/12/2005 - 14:26

In de bib van het WTCB las ik onlangs een artikel waarin stond dat gebalanceerde ventilatiesystemen met warmteterugwinning al lang toegepast (meer dan 35 jaar) worden in de Scandinavische landen. In Zweden zou de nadruk vooral liggen op energiebesparing, in Noorwegen op luchtkwaliteit (omdat ze daar toch veel groene stroom hebben).

Het artikel noemde twee "vooruitstrevende fabrikanten" uit Noorwegen:

VILLAVENT (www.villavent.no), deel van Systemair (www.systemair.com) met vertegenwoordiging in het Leuvense)
en FLEXIT (www.flexit.no).

Heeft iemand ervaring met deze produkten?

afbeelding van edcoepo
01/12/2005 - 14:34

Had daarnet de verdeler van Flexit uit Nederland aan de lijn. De activiteiten in Nederland zijn pas 2 jaar geleden gestart. Ze leveren ook in België, maar enkel via installateurs. Zelf hebben ze echter nog geen contacten gelegd met Belgische installateurs.

Voor diegenen die het Noors niet machtig zijn is de documentatie in het Nederlands beschikbaar via http://www.flexit-nederland.nl.

afbeelding van Hans Delannoye
02/12/2005 - 22:23

Edco

Ervaring? Nee. Maar ik heb even de sumiere dokumentatie doorgenomen.
De Flexit is een gewone kruisstroomwisselaar en stevige motoren (2 * 160W, vermoedelijk AC)), dus hopeloos achterhaald als je het mij vraagt.
Villavent hebben zowel kruisstroom- als tegenstroom (of gelijkstroom, mijn Noors is niet zo goed), dat is dus wat meer bij de tijd.
Over de motoren wordt niet veel gezegd, maar zijn wel aan de zware kant 160 en 135 watt).

Hans

Hans

afbeelding van Hans Delannoye
09/12/2005 - 14:52

Mon

Nu zondig je zelf door een nieuwe vraagstaart op te starten, zo wordt het helemaal moeilijk om volgen.

Ik zet even het antwoord van Ventiline terug op de vraagstaart waar we oorspronkelijk dit gegeven gelanceerd hebben. Kwestie van alles wat bij elkaar te houden

<<<< Beste mon,

Wij hebben de 3.1 HRC/AWW printplaten aangekregen, wij hebben samen met Dhr. Marc Bernard ( technische dienst ventiline ) de situatie besproken en zullen nu afspraken beginnen te maken met de installateur die de HRC bij u geplaatst heeft. U mag zelf ons contacteren op 089/504002 om verder deze zaak te bespreken.
- Geluid van het toestel heeft in 99% van de gevallen te maken met de installatie, vb; heeft U een weerstandsberekening van uw systeem/installatie gemaakt ?
Zo niet, hoe kunt u dan aantonen of uw toestel niet bvb; op 220 Pa aan het draaien is ... terwijl het toestel 300M3 tegen 150 Pa. Staat of werkt uw toestel via/op een AWW ? aan hoeveel Pa ? etc ... want in Belgie wordt er geen weerstandberekening afgegeven bij een installatie ...

( Conclusie wij zijn achter de schermen bezig met een oplossing AWW samen met uw installateur, maar geef ons even de tijd dit correct te doen )

JL

Indien U ook met een probleem AWW zit, kunnen wij dan een seintje krijgen, tot op heden heb ik slecht 2 klachten binnen ??? >>>>

Even mijn reactie hierop, in Duitsland en Oostenrijk (balansventilatielanden bij uitstek) worden ook geen berekeningen van de drukval gemaakt, althans voor eengezinswoningen. De praktijk heeft al lang uitgewezen dat in een doorsnee eengezinswoning het volstaat de snelheden te beperken tot een max. drukverlies van 0.7 Pa/m. Voor buizen van 100mm is dat dan 1.8 m/s, voor 125mm is dat 2.1 en voor 160 2.9 m/s.
Als je weet dat de meeste Nederlandse toestellen aansluitingen van 150mm hebben, zijn die eigenlijk al te klein. Want als je vorige cijfers respecteert zit je voor 160 aan 210 m³/h, terwijl de meeste van die toestellen 300 m³/h aankunnen.
Een AWW, 40m lang geeft bij een debiet van 150 m³/h een totale weerstand van 10 tot max. 30 Pa al naargelang van de ruwheid van de gebruikte buis.

Hans

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
09/12/2005 - 20:19

De 1ste week van december is nu voorbij.

Niks gehoord van Ventiline tot nog toe, maar ik ben nog in blijde verwachting Johan!

ALLESZINS

i.v.m. de acoustische problemen van mijn ventilatie... Ik heb meetapparatuur in huis gehaald én ga op deze manier de frequentie van het gebrom achterhalen.

Zodoende zou ik geschikte dempers willen plaatsen om de geluidsoverlast te beperken. De AWW, bestaande uit 2 maal 160mm diameter én 30m lang, zou geen probleem mogen zijn voor de Unit.

Het probleem van de vochtdedectie (cfr. Mon Jansegers) bestaat nog altijd.

Met vriendelijke groeten

Jeroen Beeckx

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.