AWW en koele berging | Ecobouwers.be

U bent hier

AWW en koele berging

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van dirk vh
12/11/2005 - 19:48

De temperatuur in de koele berging (massief betonnen materiaal, volume 9m3, vrij goed geïsoleerd naar buiten toe) van mijn woning kan in de zomer oplopen tot 20°C.
Ik zou deze met behulp van AWW in een gesloten circuit willen koel houden.
Ik zit met een reeks vragen zoals het type en de nodige lengte van de buis (ik vermoed dat een korte lengte van 10 m en een diameter van 160 mm zal volstaan, misschien zelfs minder), maar meer nog vraag ik mij af welk type ventilator en debiet nodig is. Een en ander is afhankelijk van het drukverlies in de buis, maar hierover vind ik geen informatie terug.

Dirk VH

2 Reacties

Reacties

afbeelding van stefan-14
13/11/2005 - 19:37

vergeet het maar, reeds verschillende keren besproken op forum bij AWW en balansventilatie, koelen is volledig uitgesloten tenzij een graad of 2 en dan spreken we hier over een AWW van 40 m en 200 mm

Stefan

afbeelding van wim pauwels-2
13/11/2005 - 20:33

De vraag is natuurlijk tot welke temperatuur er moet gekoeld worden. Een temperatuur van 16°C is in de zomer koel (in de woonkamer kan het dan gemakkelijk 24°C zijn). Als 16°C voor jou volstaat, dan kan het misschien lukken door 's nachts via de AWW koele lucht aan te zuigen aan een laag debiet. Het hangt van een aantal factoren af: isolatiegraad koele berging, diepte AWW, type ondergrond (zand, leem, ...), AWW in grondwater of niet.
Anderzijds, een kleine prefabkelder laten plaatsen zal je gegarandeerd een koele berging opleveren en minder kosten.

Wim Pauwels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.