AWW in Belgisch klimaat | Ecobouwers.be

U bent hier

AWW in Belgisch klimaat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van bob-8
16/08/2005 - 09:15

Het basisidee van een aardwarmtewisselaar is dat je een preconditionering doet van de verse lucht die je inblaast bij verluchting van je huis. In de winter wordt de lucht dus warmer dan indien hij rechtstreeks zou binnenkomen. In de zomer helpt hij het huis afkoelen.

Dit betekent ook dat in de tussenseizoenen een AWW enkel interessant is indien de buitenlucht kouder is dan de grondtemperatuur. Als de buitenlucht warmer is dan de grondtemperatuur zal integendeel de ingeblazen lucht afgekoeld worden en is er dus energieverlies.

Ik dacht dat de gemiddelde grondtemperatuur in België rond de 10 graden ligt. Dit zou dus betekenen dat er energieverlies is telkens de buitentemperatuur tussen de 10 en de 20 graden ligt, wat in de tussenseizoenen meestal het geval is. Heeft iemand hier meer gegevens over ? Ik ben op zoek geweest naar de bodemtemperaturen op 1 tot 2 m diepte, maar heb tot nu toe nog niets gevonden.

1 Reactie

Reacties

afbeelding van walter-12
16/08/2005 - 13:20

Bob,

Even over dat energieverlies; er zullen wel een paar momenten per jaar zijn dat je temperatuur uit de AWW lager zal liggen dan de buitentemperatuur. Nooit zal dit echter een energieverlies geven waneer je met een balansventialtie werkt. Die zal immers er voor zorgen dat de verschillen hierdoor verwaarloosbaar zullen zijn.
Bv vandaag, buiten temperatuur op dit moment 19°C, uit AWW 17 graden. Er wordt 17.5 graad terug buiten geblazen. Afgezogen lucht is 21.5 graad. Het toestel geeft de eigenlijke inblaas temperatuur wel niet, maar die zal ergens rond de 21°C liggen. De grondbuis ligt op 2m, 40 meter lang.
Dus, om maar zeggen dat de ingeblazen temperatuur nog steeds hoger licht dan de buiten temperatuur.
Nu zolang het buiten warmer is dan 17°C, jou je toch nooit mogen verwarmen in huis. En bij lagere temperaturen zal het verschil buitentemperatuur/AWW weer veel kleiner zijn.
Dus over enerige verlies zou ik niet spreken.
Als je op een andere dag eens wil weten wat de AWW aan temperaturen geeft, laat maar eens iets weten.

Walter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.