Automatische omschakeling regenwater- putwater | Ecobouwers.be

U bent hier

Automatische omschakeling regenwater- putwater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van TomV
17/02/2012 - 21:58

Is automatische omschakeling tussen regenwater en putwater mogelijk met 1 pomp?

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
17/02/2012 - 23:39

volgens mij heb je geen pomp nodig om om te schakelen, hooguit voor het water op te pompen.

gewoon een vlotter in de regenput die, als deze leeg is een driewegventiel omschakelt zodat je water uit de bronput oppompt.

afbeelding van Oostlandvaarder
18/02/2012 - 23:49

Om te voldoen aan de reglementaire scheiding tussen de waterdistributie en het regenwater, heb je een systeem nodig met een bak met een vlotter, te vergelijken met de stortbak van een WC.

Het syteem dat ik geplaatst heb (mischien niet het beste) geeft 1 pomp, maar wel een bovengrondse pomp.

In de regenput een vlotterschakelaar, die een driewegventiel schakelt.

Met een pomp in de regenput kan het niet werken, want dan wordt het distributiewater uit de vlotterbak niet aangezogen, en dat is drukloos. Ik vind dat een belangrijk nadeel, want de bovengrondse pomp maakt toch nogal wat lawaai , hoorbaar in het volledige huis. Vooral 's nachts is dat hinderlijk, als iemand de WC doorspoelt.

Systeem TEA-3 van firma GEP (via Brainbox).

Ik heb wel 2 regenputten op die ene pomp, een automatische oplossing daarvoor heb ik nog niet uitgewerkt.

Daarnaast is het belangrijkste nadeel de investeringskost van deze opstelling (vind ik persoonlijk veel te hoog voor wat het is).

afbeelding van Hans Delannoye
19/02/2012 - 10:38

oostlandvaarder

beter eerst goed de vraag lezen, het gaat over omschakelen tussen putwater en regenwater en daar is geen scheiding verplicht!

met 2 regenputten is de oplossing simpel, om te beginnen 1 grote put nemen, dat is de eenvoudigste oplossing.  ikzelf heb er echter ook 4, en die zijn onderaan met elkaar doorverbonden, dat is heel eenvoudig en werkt perfect.  wil je dat niet doen kan je weer met een vlotter werken en als de ene put leeg is schakelt de driewegklep vanzelf over naar je tweede put.

afbeelding van Oostlandvaarder
22/02/2012 - 22:28

Hallo,

Betreffende 'de vraag lezen', akkoord.

Maar aangaande de inhoud van Uw antwoord, putwater is 'tweedecircuitwater'. Voor het technisch reglement bestaan er verschillende categorieen leidingwater: drinkwater, putwater, regenwater,... . Je moet vermenging door terugloop van de verschillende categorieen voorkomen. Mischien niet volledig logisch. Ik denk dat de juist oplossing het automatisch bijvullen van de regenput met putwater is.

afbeelding van Hans Delannoye
22/02/2012 - 22:46

oostlandvaarder

er is bij mijn weten geen enkel reglement dat menging van putwater met regenwater verbied, indien wel, kan jij dan aangeven welk reglement dat voorschrijft?  ik heb er in elk geval geen weet van.

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.