Asfalt zorgt voor woningwarmte | Ecobouwers.be

U bent hier

Asfalt zorgt voor woningwarmte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van joris-4
13/07/2006 - 09:49

In Zoerle-Parwijs, een deelgemeente van Westerlo, is voor het eerst in België een asfaltcollector onder het wegdek geïnstalleerd. Het feit dat dat project van hoogtechnologische warmtewinning dient om sociale woningen van verwarming te voorzien, betekent zelfs een primeur voor Europa.

Onder het asfalt zijn buizen gelegd, die gevuld zijn met water. Tijdens de zomermaanden wordt het water door de hitte van het asfalt verwarmd en weggepompt naar een reservoir dat veertig meter onder de grond zit.

In de winter wordt het warme water opgepompt en door de buizen van de vloerverwarming van dertien woningen gestuwd. Prijskaartje van het proefproject: ruim 75.000 euro.

2 Reacties

Reacties

afbeelding van leo-6
13/07/2006 - 10:43
leo

Heb ooit zo eens een project gezien , dacht in de UK, op tv.
Was een wijk met serviceflats voor bejaarden. Niemand was tevreden met dat systeem, omdat het niet te regelen viel door de lage temperatuur. Ik kan me inbeelden dat de ouderen van dagen een iets hogere temp. behoeven. En daar hadden ze dus geen rekening mee gehouden. Het systeem gaf alles wat eruit te halen was, desondanks hadden velen een elektrisch blazerke staan!!

Trouwens al eens uitgerekend hoeveel m³ isolatie ge koopt voor 75.000 euro !!

afbeelding van ahardeman
13/07/2006 - 21:50

bijna 6000 euro per woning....

Daar had je per woning ook een super zonnecollectorsysteem incl. boiler op het dak kunnen leggen en had je waarschijnlijk een veel beter rendement gehad

Of passiefhuizen ervan gemaakt.

Maar goed, alle beetjes helpen he, beter dan een kunstwerkje op de rotonde van €30.000,-- hier...

Arnold

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.