Architect bezoek | Ecobouwers.be

U bent hier

Architect bezoek

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Patrick A.
17/02/2016 - 07:22

De komende 2 weken hebben we 3 architect bezoeken . We willen een

passiefhuis bouwen . Iemand een paar tips wat we zeker moeten vragen ?

8 Reacties

Reacties

afbeelding van charel
17/02/2016 - 08:36

Eerst en vooral polsen naar zijn persoonlijke overtuiging, motivatie en kennis ivm passiefhuizen.

Daarna vragen naar zijn concrete ervaring, specifiek met het bouwen van passiefhuizen.

Ook naar referenties vragen van passiefhuizen die door hem/haar al zijn verwezenlijkt.

afbeelding van Ingir
17/02/2016 - 11:24

Jezelf afvragen waarom je een passiefhuis wilt, wat je daarmee wilt bereiken. Als het is om ecologische redenen dan zit je helemaal goed. Bedenk wel dat het soms moeilijk is om je te beperken qua vloeroppervlakte, vooral in België neigt men naar te grote woningen omdat voor elke functie een afzonderlijke ruimte wordt gereserveerd, tot en met een inpandige garage (gruwel) voor de auto's.

Een architect zal je doorgaans niet beperken qua vloeroppervlakte, meer is beter voor hem/haar. Je zult dus zelf hierin een bewuste keuze moeten maken en dit als opdracht meegeven aan de architect.

afbeelding van Patrick A.
17/02/2016 - 20:20

Oppervlakte willen we een 180m2 , vrijstaande woning . Geen garage aan het huis , hebben al een vrijstaande . Geen kelder , bureauke , logeerkamer , enkel het hoogstnodige . 

Gelijkvloers is keuken , eet en zitgedeelte . Een aparte berging en toilet 

Verdieping , 3 slaapkamers . 1 dressing en badkamer . 

Heb een ontwerp gemaakt om als basis te beginnen bij de architect . Er zijn nog een paar puntjes die we zouden willen veranderen maar die gaat daar een betere oplossing voor hebben dan wat ik getekent heb . 

De keuken , eet- en zitplaats zit aan de warme kant , net als de slaapkamers . Berging en toilet komt nooit rechtstreeks zon . 
 
Als je een lijn trekt van de keukenkast naar de trap zo draait de zon .
afbeelding van charel
17/02/2016 - 20:48

Patrick,

Ik heb de indruk dat je eerst voor een bepaald type of stijl van woning hebt gekozen, dat dit de prioritiet is. En dan is de woning qua buitenzichten wel redelijk geslaagd. Binnen echter, vooral boven wringt er nogal wat volgens mij.

De doelstelling om passief te bouwen komt blijkbaar op de tweede plaats want dit is niet echt het type huis dat je gemakkelijk passief kunt maken, ik denk zelfs onmogelijk.

Je moet ten eerste al veel zonnewinsten kunnen opvangen en hier zie ik enkel betrekkelijk kleine en weinig ramen. Het enige grotere raam dat er is voorzien zal dan volgens wat ik begrepen heb weinig of geen directe zonneinstraling opvangen.

Bij passief is het ook van groot belang dat de woning zo compact mogelijk is, dat wil zeggen zo weinig mogelijk oppervlakte aan muur- en dakvlakken in verhouding met het binnenvolume. Om een paar voorbeelde te geven:

De ideale verhouding buitenoppervlakte heb je met een bolvormige woning, dan een cylindervormige woning, dan een kubus, dan een rechthoek, dan een L-vorm, dan een T-vorm en daarna dezelde vormen met een plat dak, daarna met een hellend dak (hoe steiler hoe nadelijger). Dus je ziet het, qua compactheid heb je zowat de slechts mogelijke vorm gekozen, en dat geldt ook voor de zonnenwinsten.

Als je echt voor passief wilt gaan, en dat kan ik je enkel maar aanbevelen, dan moet dat de prioriteit zijn en op de tweede plaats komt dan de zoektocht naar een ontwerp waar je je ook goed bij voelt.

afbeelding van Ingir
17/02/2016 - 20:48

Voor een passiefhuis heeft de woning een tamelijk ongunstige compactheid door de grote uitbouw. Een architect die veel ervaring heeft met passiefhuizen zal die uitbouw zoveel mogelijk integreren in het hoofdvolume. Qua indeling zit er veel verkeersruimte in, met name in de uitbouw bestaat voor meer dan 50% uit verkeersruimte, dat zijn niet alleen veel onnodige vierkante meters om te bouwen (verbruik van materialen en energie) maar het moet ook allemaal verwarmd worden.

afbeelding van Patrick A.
17/02/2016 - 21:43

Ik had idd ook een tekening met een rechthoekig ontwerp van 9 bij 10 , ongeveer dezelfde stijl . Lager dak . Maar die heb ik niet meer omdat we dit ontwerp beter vonden . Het was iets zoals onderstaande foto maar dan zonder die uitsprong . Maar dan werden de binnenafmetingen wel aan de kleine kant . 

Een simpele rechthoek is dus beter ? Alleen plat dak is hier niet toegelaten .

afbeelding van Ingir
17/02/2016 - 22:04

Met een rechthoekige plattegrond kom ik op een bruto vloeroppervlakte van 2x 80m², dus 20m² minder, vooral door het beperken van verkeersruimte. Dat scheelt zo 30K op bouwkosten. En de woning is dan ook nog veelzijdiger qua gebruiksmogelijkheden met een aparte woonkeuken en zitkamer die met schuifdeuren samengevoegd kunnen worden.

afbeelding van dirk andelhofs
17/02/2016 - 21:41

De massieve schoorsteen is een massieve koudebrug, en hoort eigenlijk niet in een passiefhuis.

Compactheid kan/moet veel beter !

Je kan een woning bouwen met evenveel nuttige vloeroppervlakte, maar met 50m² minder buitenmuur. (spaart bouwkosten, materialen, en zorgt voor een lager verbruik)

 

Dirk

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.