Al je warmte en stroom zelf ecologisch produceren? | Ecobouwers.be

U bent hier

Al je warmte en stroom zelf ecologisch produceren?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ahardeman
11/06/2005 - 11:37

Alternatief voor een pelletketel, pv installatie en zonneboiler: de sunmachine vergelijk sunmachine.de)

Een stirlingmotor welke op pellets of plantenolie werkt met een rendement van 30% electrisch en 75% thermisch, dus 105% primair....

Ik stel me een LEW voor met een warmwater- en verwarmingsbehoefte van totaal ca 7500 kWh per jaar en een electiciteitsverbruik van 3000 kWh (ok beetje ruim maar je kunt het overschot ook in het net terugleveren...), met .

Je koopt zo'n stirlingmotor, een pelletstank voor 3 ton pellets, je laat hem volblazen en met 2 ton a 150 euro, dus 300 euro per jaar heb je je warm water, je electriciteit en je verwarming geregeld, volledig hernieuwbaar en tegen aanvaardbare kosten als je het vergelijk met een 3000 kWp Pv installatie a € 15000,--, een zonnecollector 10 m2 + buffervat a € 6000,--, een cv ketel etc.

Ook heb je geen gasaansluiting, geen electiciteitsaansluiting, dus geen vastrechtkosten etc. meer.....

Je hebt wel een redelijk accupakket nodig omdat je warmtegestuurd aanstuurt en dus op sommige momenten teveel electiciteit produceert en soms te weinig. Maar dat is allemaal op de markt te krijgen.

Is dit te toekomst?

Mvg Arnold

10 Reacties

Reacties

afbeelding van guy-12
27/11/2005 - 13:42
Guy

Ik lees op een engelse site dat de firma POWERGEN de wkk
WHISPERGEN gaat verdelen in England aan een prijs van 4500 eu plaatsen+btw in begrepen. Volgens mij niet te duur in vergelijking met een aantal HR en condensatieketels en andere wkk-merken. Ik weet niet of er al een verdeler is in Belgie en of er hier al draaien, is er iemand die hierop kan antwoorden?

Groeten Guy

afbeelding van bernard.pauwels
27/11/2005 - 19:41

De WKK toestellen zijn ontworpen om ook electriciteit te leveren. Ze zijn complex, duur en zwaar. (zoals ik een mooie collectie commerciele exemplaren vind in bkwk.de/download/presse/geraeteliste.pdf). Hoe het met de verdeling zit in Belgie weet ik niet. De ketel waaraan ik dacht is nog complexer, en gaat na de stirling verder met een warmtepomp. Dus kan de motor beweging rechtstreeks gebruikt worden voor de pomp. Warmtepomp enkel om warmte te produceren dus en geen electriciteit, want de stroombehoefte en warmtevraag loopt niet erg gelijk. Intussen al een gas-gestookte WP gevonden. De Auris Nefit. Maar echte technische informatie blijkt onvindbaar. (Is dit via stirling motor of via brandstofcel ?) Bernard

afbeelding van wim van goethem
27/11/2005 - 23:19

Bernard, >Intussen al een gas-gestookte WP gevonden. De Auris Nefit. >Maar echte technische informatie blijkt onvindbaar. (Is dit >via stirling motor of via brandstofcel ?) Geen een van de 2. Volgens volgende is het een absorbtiesysteem. http://www.gasteknik.dk/arrangem/aarsmoede/04/teknisk_jje.pdf Brandstofcellen kan je voorlopig beter vergeten. Die dingen zijn onbetaalbaar. (3 watt fuel cell 329.95$ )http://e1ps.tripod.com/E1PSwebsite/id9.html (alle maten en gewichten) fuelcellstore.com/cgi-bin/fuelweb/view=NavPage/cat=27 Die prijzen moeten nog ver naar beneden. En dan hebben we het nog niet gehad over de prijs (en oorsprong!!!) van de H2... Wim Van Goethem

afbeelding van bernard.pauwels
28/11/2005 - 00:32

Dank U Wim, voor de informatie over de Auris.

Complex, ( zal wel duur zijn,) maar een mooie technologische aanpak van de 'warmte aanvoer optimalisatie'.

In de nederlands/engels/duitse teksten had ik niks gevonden.

Was wel ontgoocheld over de prestatie-meting door TNO (http://www.tno.nl/industrie_en_techniek/productieoptimalisatie_in/koudetechniek_en_warmtepo/conditionering_ruimtes/ontwikkel_en_testcentrum_/Nefit.pdf). En verder vond ik niks van uitleg.

Maar het bestaat dus. En dat geeft hoop.

Bernard

afbeelding van bernard.pauwels
28/11/2005 - 01:00

Toch nog iets gevonden over de Auris in het Nederlands ...

http://www.michorius.com/nefit-auris.htm

al is het super summier. Er is wel GEEN recuperatie van arbeid om een WP aan te drijven, voor zover ik begrijp.

(Het gaat mij niet om het merk, maar om de specifieke combinatie. (Van warmtebron naar maximale hoeveelheid warmte) Als iemand andere toestellen kent, dan zou ik die graag te weten komen.)

Bernard

afbeelding van bernard.pauwels
29/11/2005 - 01:30

Ik heb dan toch mijn droommachine gevonden.

http://www.sunpower.com/heatpump.html

Why is Sunpower's heat pump design superior?

Sunpower's Stirling-Rankine fuel-fired heat pump design combines a free-piston Stirling engine prime mover with a linear compressor Rankine heat pump. The engine drives the compressor directly, eliminating the inefficiencies of mechanical to electrical and electrical to mechanical conversions. The combination is hermetically sealed. With no maintenance requirements and the use of non-contact gas bearings, the design promises very long life.

Maar het is maar een droom, als ik de producten zoek ... :-( . Te mooi om waar te zijn? Microgen zou het toepassen ?

Bernard

afbeelding van jan huybrechts
29/11/2005 - 22:49

Hier heb ik nog zo'n voorbeeld met echter weinig uitleg. De zwaarste uitvoering zou rond de 58.000 € kosten (nog niet nagekeken). Als men dan het verbruik bekijkt zou dat wel een duur systeem zijn.

Jan

afbeelding van bernard.pauwels
29/11/2005 - 23:31

Mmmmm, lekker veel frieten eten dan. (Lijkt (diesel?)motor op frituurvet, met warmte als een bijprodukt van de motor/generator die veel stroom kan leveren.)

De aktiviteit http://www.agrepat.nl/ , lijkt toch wel uitzonderlijk voor http://www.bettink.nl/ die onderhoud doet van windmolens.

Is inderdaad niet direkt te achterhalen wat de makelij van die "groep" is.

Bernard

afbeelding van jan huybrechts
30/11/2005 - 05:01

Het is iemand van Windwall.nl die het me doorgegeven heeft. Dus uw veronderstelling zou wel kunnen kloppen.
( ik heb al lang goesting naar een pakske fritten aan 't fritkot achter den hoek, alsook naar frieten met mossellen!!!)

Jan

afbeelding van bernard.pauwels
30/11/2005 - 22:06

Uit Bettink nieuws op hun website: een omgebouwde motor als (een uit de hand gelopen) experiment. Toch niet direkt om te veralgemenen. De machne ziet er zeer industrieel uit qua uitvoering (en maakt ook veel te veel lawaai voor gebruik in een woonomgeving.)

Citaat: www.bettink.nl , nieuws

Juli – okt. 2005

Agrapower

De jarenlange ontwikkeling van ons omgebouwde aggregaat is in een stroomversnelling gekomen. Het aggregaat loopt na vele aanpassingen op oud frituurvet en wekt groene stroom op. Ook de warmte kan volop benut worden.

In een uitzending van 2 okt. van ”Nederland in bedrijf” dingen wij mee voor de Herman Wijffels innovatieprijs. Wij zijn van de 273 inzendingen bij de laatste 10 gekomen. We kunnen inmiddels wel spreken over een succesvol, uit de hand gelopen, experiment. Bij ons bedrijf staat de eerste proefopstelling die de kantoren, werkplaats en spuitcabine van warmte voorziet en groene stroom aan het net levert. We zijn nu een nieuw aggregaat aan het ombouwen die als prototype bij een agrariër komt te staan. (zie www.agrepat.nl )

(+ met foto)

Einde citaat.

Bernard

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.